×

7+1 συχνοί μύθοι για τον ύπνο

Συντάχθηκε:  04/01/2023, από , Συντακτική Ομάδα
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 55s

Ύπνος: μία από τις πιο σημαντικές καταστάσεις που βρίσκεται κάθε άνθρωπος, καθημερινά! Γνωρίζοντας πως ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωή ενός ανθρώπου, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητά του. Παρόλα αυτά, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πάσχει από διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνίες κ.α. Στην Ελλάδα, έρευνες έχουν δείξει πως 1 στους 10 Έλληνες και Ελληνίδες αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά σε συχνούς μύθους αλλά και αλήθειες που αφορούν τον ύπνο και θα πρέπει να έχουμε κατά νου πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας.

 

Μύθος 1: Αρκετοί ενήλικες χρειάζονται 5 ή και λιγότερες ώρες ύπνου

Οι συστάσεις μερίδας των ειδικών αναφέρουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα.

Ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων εκτιμάται ότι έχει μια γενετική μετάλλαξη που τους επιτρέπει να κοιμούνται φυσικά για μικρότερες περιόδους και να ξυπνούν ανανεωμένοι, αυτά τα άτομα αποτελούν τη σπάνια εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

 

Μύθος 2: Περισσότερος ύπνος = καλύτερος ύπνος

Ενώ οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου επικεντρώνονται στον πολύ λίγο ύπνο, υπάρχουν επίσης προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τον πολύ ύπνο.

Άτομα σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ανάρρωση από ασθένεια) μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ύπνο, αλλά ο υπερβολικός ύπνος, γενικά, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε άτομα που κοιμούνται πάρα πολύ, αλλά απαιτείται εκτεταμένη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτής της συσχέτισης.

 

Μύθος 3: Αν κοιμάσαι οπουδήποτε βρεθείς με ευκολία, είναι καλό δείγμα

Κι όμως, δεν αποτελεί καλό δείγμα να κοιμόμαστε με άνεση όπου σταθούμε! Το να μπορείς να αποκοιμηθείς ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι σημάδι ότι υπάρχουν προβλήματα ύπνου, όχι πως μπορεί ένας άνθρωπος να κοιμηθεί καλά.

Αυτός ο μύθος είναι επικίνδυνος επειδή δίνει μια θετική στροφή στην υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι συνήθως σύμπτωμα αϋπνίας , ανεπαρκούς ύπνου ή μιας υποκείμενης διαταραχής ύπνου. Επιπρόσθετα, ο ύπνος ανά πάσα στιγμή μπορεί επίσης να συνδέεται με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και ναρκοληψία.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιδιώκουμε μια σωστή ποσότητα ύπνου υψηλής ποιότητας που γίνεται σε ένα τακτικό πρόγραμμα που, όποτε είναι δυνατόν, περιλαμβάνει ύπνο τη νύχτα, προκειμένου να ενισχυθεί ένας υγιής κιρκάδιος ρυθμός.

 

Μύθος 4: Ο μεσημεριανός ύπνος αναπληρώνει τον βραδινό ύπνο

Ενώ ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να προσφέρει μια πρόσκαιρη δόση ενέργειας, δεν υποκαθιστά τον ποιοτικό νυχτερινό ύπνο, ειδικά επειδή δεν περιλαμβάνει τη μετάβαση στα στάδια του ύπνου με τον ίδιο τρόπο όπως κατά τον νυχτερινό ύπνο.

Πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται ανεπαρκώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον μεσημεριανό ύπνο για να καλύψουν την έλλειψη του βραδινού, αλλά αυτό συχνά απλώς εκμηδενίζει το πρόγραμμα ύπνου τους, καθιστώντας δυσκολότερο να αποκοιμηθούν σε μια κανονική ώρα ύπνου. Επιπλέον, μετά από έναν μεγάλο μεσημεριανό ύπνο, παρατηρείται αίσθημα αποσυντονισμού και νωθρότητας.

Συνοψίζοντας, ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι απαραίτητα κακός, αλλά αν προσπαθείτε να κερδίζετε ώρες ξεκούρασης μέσω αυτού του ύπνου, έχετε λάθος προσέγγιση. Όταν χρειάζεστε έναν υπνάκο, είναι καλύτερο να τον κρατήσετε λιγότερο από 30 λεπτά και νωρίς το απόγευμα.

 

Μύθος 5: Ο ύπνος με ανοιχτό φως είναι ακίνδυνος

Ακόμη κι όταν είστε στο κρεβάτι με κλειστά μάτια, ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυπνίσεων και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κιρκάδιο ρυθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος με πολύ φως στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση των ματιών και μπορεί να σχετίζεται με αξιοσημείωτη αύξηση βάρους.

Για να προωθήσετε τον ύπνο υψηλότερης ποιότητας και έναν πιο σταθερό κιρκάδιο ρυθμό, το καλύτερο είναι να κοιμάστε σε ένα υπνοδωμάτιο που είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό.

 

Μύθος 6: Ένα ζεστό υπνοδωμάτιο βοηθάει για έναν καλό ύπνο

Αν και ένα ζεστό υπνοδωμάτιο μπορεί να μας δίνει μια ωραία αίσθηση πριν κοιμηθούμε, μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ιδανικό για ύπνο. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει σταδιακά, ως μέρος της φυσικής διαδικασίας του ύπνου και ένα υπνοδωμάτιο που είναι πολύ ζεστό μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία. Ο ζεστός ύπνος μπορεί να είναι ενοχλητικός και να παρεμβαίνει στον ύπνο προκαλώντας ανεπιθύμητα ξυπνήματα.

Είναι σημαντικό να βρείτε μια θερμοκρασία δωματίου που να είναι άνετη για εσάς.

 

Μύθος 7: Αλκοόλ πριν τον ύπνο, κάνει καλό

Ένα ποτό πριν ξαπλώσουμε μπορεί να δίνει την αίσθηση χαλάρωσης, προκαλώντας υπνηλία που διευκολύνει τον ύπνο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η ποιότητα του ύπνου μειώνεται σημαντικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να τον διακόψει, να επιδεινώσει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια.

Λόγω των αρνητικών επιπτώσεών του στον ύπνο, η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο, θεωρείται πολύ σημαντική για τη διασφάλιση ενός καλού ύπνου.

 

Μύθος 8: Ανοιχτό παράθυρο & ραδιόφωνο όταν οδηγούμε νυσταγμένοι

Μύθος no.8 και πολύ σημαντικός για αρκετούς ανθρώπους! Η οδήγηση σε συνδυασμό με τη νύστα είναι κάτι που έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και αυτά τα tricks, όπως ένα ανοιχτό παράθυρο, κλιματισμός και ανοιχτό ραδιόφωνο, δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις.

Εάν αισθάνεστε κόπωση ενώ οδηγείτε, το καλύτερο και ασφαλέστερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε από το δρόμο και να μπείτε σε μια ασφαλή περιοχή όπου μπορείτε να κοιμηθείτε για 15-30 λεπτά ή απλά να σταματήσετε για τη νύχτα.

Τα ποτά που εμπεριέχουν καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να χρειαστεί χρόνος για να δράσει η καφεΐνη. Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι επικίνδυνο να βασίζεστε στην καφεΐνη για να σας κρατά σε εγρήγορση όταν οδηγείτε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπνηλία στην οδήγηση είναι να την αποτρέψετε καταρχήν κάνοντας έναν καλό ύπνο πριν το ταξίδι σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αποφύγετε την οδήγηση εάν νιώθετε καταπόνηση, επειδή οι συνέπειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή σας και τους υπόλοιπους οδηγούς.

 

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής ενάντια στην αϋπνία, για να προσφέρετε στον εαυτό σας έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο!

Πηγές

  1. Myths and Facts About Sleep Sleep Foundation
  2. Sleep Myths Sleep Health Foundation
  3. What are some myths about sleep? Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek