×

7 Τρόποι για να Κόψεις το Κάπνισμα!

 Ανανεώθηκε: 05/06/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 7s

Η απόφαση να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα αποτελεί προσωπική επιλογή και μπορεί να εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, είναι όμως από την άλλη μία από τις πιο δύσκολες, και ταυτόχρονα σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να πάρει κανείς.

Φυσικά, ένα σημαντικό σημείο για να μετριάσει ή για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα είναι η αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγει μία συνήθεια πολύ εθιστική που σίγουρα αποτελεί μέρος της ρουτίνας του είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό. Το να αντισταθεί κανείς στο κάπνισμα σίγουρα συνδέεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και με ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς ο εγκέφαλος συνδέει στενά μία καθημερινή συνήθεια με συναισθήματα και γεγονότα.

Επειδή γνωρίζουμε το πόσο περίπλοκο και ενδεχομένως δύσκολο είναι κάποιος να αντισταθεί στο κάπνισμα, παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους που μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από το κάπνισμα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, έχει καθιερωθεί και τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Η παγκόσμια ημέρα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί ο αγώνας κατά της «καπνιστικής επιδημίας». Επίσης, βασικό σημείο είναι η  της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τόσο στην υγεία, όσο και στην καθημερινότητα ή στην ψυχολογία.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι πολλαπλή: ενημερώνει το κοινό για τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος, υποστηρίζει πολιτικές για τον περιορισμό της καπνιστικής επιδημίας, και ενθαρρύνει ή παρακινεί έμμεσα τους καπνιστές να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσουν το κάπνισμα.

 

7 τρόποι για να αντισταθεί κάποιος στο κάπνισμα

1. Ενημέρωση και εκπαίδευση

Η γνώση των πολλαπλών βλαβών που το κάπνισμα εγκυμονεί είναι σίγουρα ένας κατασταλτικός παράγοντας. Μαθαίνοντας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη της διακοπής, ενισχύεται η αποφασιστικότητα κάποιου να αντισταθεί και να σταματήσει ενδεχομένως το κάπνισμα. Η συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ή προγράμματα κατά του καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για να παρακινήσει κάποιον που χρειάζεται μία αφορμή.

2. Υποστήριξη από το Κοινωνικό Περιβάλλον

Η υποστήριξη από οικογένεια, φίλους και συναδέλφους είναι απόλυτα κρίσιμη και σημαντική. Το στενό περιβάλλον κάποιου αποτελεί την απαραίτητη ενθάρρυνση για να βοηθήσουν κάποιον να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του να αντισταθεί στο κάπνισμα. Οι κακές επιρροές είναι ξεκάθαρα ένας παράγοντας που δε βοηθά στην αντίσταση κατά του καπνίσματος.

3. Βοήθεια από ειδικούς

Η συμβουλευτική και η ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας μπορεί να βοηθήσει και να παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά του καπνίσματος. Οι ειδικοί ψυχολόγοι και οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν συμβάλλοντας με ενέργειες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

4. Προϊόντα για μείωση και διακοπή του καπνίσματος

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης, τα τσιρότα και οι τσίχλες, τα φίλτρα τσιγάρου καθώς και άλλες φαρμακευτικές λύσεις μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Φυσικά, όλα αυτά τα επιλέγει κάποιος ύστερα από την ειδική καθοδήγηση που έχει από ειδικό γιατρό.

5. Δραστηριότητες και Χόμπι

Λένε πως για να κόψεις μία συνήθεια ή μία κακή συνήθεια, χρειάζεται να την αντικαταστήσεις με μία νέα και με θετικές επιδράσεις. Η απασχόληση με δραστηριότητες και χόμπι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από την επιθυμία για κάπνισμα. Η άσκηση, η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της κακής συνήθειας. Άλλωστε το ζήτημα της συνήθειας είναι ξεκάθαρα ψυχολογικός παράγοντας που μπορεί με προσπάθεια και διάφορες πρακτικές να αντιμετωπιστεί.

6. Αλλαγή Συνηθειών

Πολλοί καπνιστές έχουν συγκεκριμένες ρουτίνες που σχετίζονται με το κάπνισμα, που έχουν συνδυαστεί με ξεκούραση, με ξέσπασμα άγχους κ.α. Η αλλαγή αυτών των συνηθειών, όπως το να αποφεύγουν μέρη όπου συνηθίζουν να καπνίζουν ή κατανάλωση ροφήματα μπορεί να βοηθήσουν. Κύριος στόχος είναι να βρουν εναλλακτικές δραστηριότητες, ώστε να γεμίσουν την καθημερινότητά τους με διαφορετικές επιλογές και συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος καταπολεμήσει την επιθυμία για κάπνισμα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου ο εγκέφαλος συνδυάζει και συνδέει τα συναισθήματα και τα αποτελέσματα και μειώνεται η ανάγκη για κάπνισμα.

7. Χρήση Τεχνολογίας

Πλέον υπάρχουν εφαρμογές για κινητά που παρακολουθούν την πρόοδο της διακοπής του καπνίσματος, προσφέρουν υποστήριξη και υπενθυμίσεις, συνιστούν εναλλακτικούς τρόπους μείωσης της ανάγκης για κάπνισμα και μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τόσο τη συνεχή παρακολούθηση, αλλά και την ενθάρρυνση που χρειάζεται κάποιος για να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του.

 

👉 Είναι σημαντικό κάποιος που θέλει να σταματήσει το κάπνισμα να αντιληφθεί με συνειδητό τρόπο τη σημασία της απόρριψης της συνήθειας του καπνίσματος. Να απορρίψει δηλαδή μαζί με το κάπνισμα όλες τις πιθανές βλάβες, παθήσεις και σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει το χρόνιο κάπνισμα στον άνθρωπο γενικά.

 

Διακοπή καπνίσματος: τι οφέλη έχει;

Κάποια σημαντικά οφέλη στο να διακόψει κανείς το κάπνισμα, είναι συνοπτικά τα παρακάτω:

  • Υγεία: Πρώτο και κύριο σημείο είναι η προστασία της υγείας του ατόμου και η μείωση του κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.
  • Βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας: Μείωση του βήχα, της δύσπνοιας και των αναπνευστικών λοιμώξεων που είναι απόρροια του καπνίσματος.
  • Καλύτερη ποιότητα ζωής: Όταν κάποιος σταματά να καπνίζει αυτόματα κερδίζει περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη φυσική κατάσταση και καλύτερη γεύση και όσφρηση, όπως και καλύτερη ποιότητα ύπνου και καλύτερη διάθεση.
  • Ανανεωμένη εμφάνιση: Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει επίσης καλύτερη εμφάνιση, ανανεωμένο και πιο υγιές και νεανικό δέρμα, δόντια και μαλλιά.
  • Οικονομικά οφέλη: Εξίσου σημαντικό σημείο της σύγχρονης εποχής είναι η εξοικονόμηση χρημάτων καθώς η δαπάνη για να αγοράσει κάποιος τσιγάρα είναι μία ακριβή συνήθεια κάθε τέλος του μήνα και φυσικά εξαρτάται και από την ποσότητα που καπνίζει κάποιος.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι μια σημαντική υπενθύμιση των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος και μία υπενθύμιση των πολλών οφελών από τη διακοπή του. Αποτελεί μία ακόμα αφορμή να επικοινωνηθεί η ανάγκη για ενημέρωση κατά του καπνίσματος αλλά και όλων των θετικών επιπτώσεων που έχει η διακοπή του.

👉 Η απόφαση να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη συνολικά στην καθημερινότητα του – και όχι μόνο – είναι σίγουρα ανεκτίμητα.

 

Δείτε επίσης 

Πόση Βιταμίνη C «καίει» ένα τσιγάρο;

Διακοπή Καπνίσματος: Οφέλη & Παρενέργειες

Τι οφέλη έχει για το Δέρμα η Διακοπή του Καπνίσματος;

Ακράτεια Ούρων Γυναικών & Κάπνισμα: Πως συνδέονται;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν διακόπτουμε το κάπνισμα; 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα