Άγχος & Εγκυμοσύνη: Tips για Ήρεμη Κύηση
Τεκμηριωμένο
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Η αναμονή για την άφιξη του μωρού, μπορεί να είναι γεμάτη συναισθηματικές μεταβολές και απρόοπτα συναισθήματα.
Κάποιες μελλοντικές μητέρες βιώνουν χαρά με κάθε κίνηση ή αίσθηση του μωρού, ενθουσιασμένες για τον μετασχηματισμό του σώματός τους. Αντίθετα, άλλες μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αισθανόμενες κόπωση και αλλαγές στην ψυχολογία τους.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική ένταση, επηρεάζοντας και την καθημερινή λειτουργία στην εργασία και το σπίτι. Καθώς οι μήνες περνούν, οι σκέψεις μπορεί να απογειώνονται ή να γίνονται ανεξέλεγκτες, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα στον επαγγελματικό χώρο και τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι. Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν μια αίσθηση πίεσης και στρες προς την έγκυο γυναίκα.
Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε περισσότερα για το άγχος την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα αίτια που το προκαλούν, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης.
Άγχος & εγκυμοσύνη: τα βασικά αίτια
Οι ανησυχίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι συνηθισμένο. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης, οι δυσκολίες ύπνου και οι πιθανές επιπλοκές, μπορεί όλα να συμβάλλουν στο άγχος για τις μέλλουσες μητέρες.
Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς ένα μωρό θα επηρεάσει τις σχέσεις σας με τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας, την υγεία του μελλοντικού παιδιού σας, την εμπειρία του τοκετού ή την οικονομική επιβάρυνση ενός επιπλέον μέλους της οικογένειας.
Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως φυσιολογικές. Για τους ανθρώπους, ένα ορισμένο ποσοστό άγχους είναι θεμιτό.
🤔 Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Πως να την αντιμετωπίσετε
Άγχος & εγκυμοσύνη: συμπτώματα
Αν και είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για την υγεία του μωρού σας, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η ανησυχία γίνεται εξουθενωτική και μπορεί να απαιτεί περαιτέρω προσοχή. Οι σκέψεις για την υγεία του μωρού μπορεί να γίνουν εμμονικές, ακόμη και όταν οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί.
Επιπλέον, οι ανησυχίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως σωματικά συμπτώματα, όπως:
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κρίσεις πανικού
Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε υψηλό επίπεδο άγχους, αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό από μόνο του. Όταν το άγχος αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργία, τις σχέσεις ή την απόδοση της δουλειάς σας, μπορεί να ταξινομηθεί ως αγχώδης διαταραχή — εάν το καταλάβει ο γιατρός σας.
Μην ξεχνάτε πως το άγχος μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό για πρώτη φορά.
Όπως δείχνουν κι οι έρευνες, τα ποσοστά γενικευμένης αγχώδους διαταραχής φαίνεται να είναι υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα λόγω ορμονικών αλλαγών. Τα πιο κοινά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
- Συνεχής ανησυχία
- Μυϊκή ένταση
- Ευερεθιστότητα
- Αίσθημα τρόμου
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Δυσκολίες στον ύπνο
Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης συμπτώματα ως αποτέλεσμα άλλων αγχωδών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής πανικού, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ή της διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Αν και υποδιαγνωσμένες, οι αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό είναι συχνές και μπορεί να επηρεάσουν έως και μία στις πέντε γυναίκες.
Επηρεάζει το άγχος της εγκυμοσύνης το μωρό;
Αν και δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες (όπως με την κατάθλιψη), η έρευνα δείχνει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, πρώιμη ηλικία κύησης και μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού (η οποία σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου).
Tips για φυσική αντιμετώπιση του άγχους
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχος κατά την εγκυμοσύνη, σας έχουμε ορισμένα εύκολα tips, για να χαλαρώσετε και να διώξετε τις άσχημες σκέψεις! Σε κάθε περίπτωση, προτού κάνετε κάποια δραστηριότητα ή προβείτε στη λήψη κάποιας τροφής, ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας. Τα tips αφορούν:
- Σωματική άσκηση: Γενικά, είναι ασφαλές να κάνετε σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν διατρέχετε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή έχετε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
- Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο: Είτε πρόκειται για μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, για μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή για μερικές νύχτες σε ένα κρεβάτι μακριά από τον σύντροφό σας που ροχαλίζει, τώρα είναι η ώρα να μάθετε τι λειτουργεί για τον ύπνο σας.
- Εξασκηθείτε στην επίγνωση: Η έρευνα δείχνει ότι η επίγνωση της τρέχουσας κατάστασής σας μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες για τον τοκετό και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την επιλόχεια κατάθλιψη.
- Περιγράψτε τις ανησυχίες σας: Το να γράφετε για τις ανησυχίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανές λύσεις και σας επιτρέπει να σκεφτείτε τις ανησυχίες σας.
- Γιόγκα, μασάζ & διαλογισμός: Η εύρεση τεχνικών χαλάρωσης που λειτουργούν για εσάς μπορεί να χρειαστεί κάποιους πειραματισμούς — αλλά τα οφέλη τους θα συνεχιστούν ακόμη και μετά τον ερχομό του μωρού. Προτού ξεκινήσετε κάποια πρακτική, να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.