×

Αιμορροΐδες: Τι είναι & πόσες μέρες κρατάνε

Συντάχθηκε:  06/08/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 22s

Πολλοί, έχουμε στο μυαλό μας τις αιμορροΐδες ως μεγάλα εξογκώματα, τα οποία συνδέονται με έντονο πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγία. Ωστόσο, οι αιμορροΐδες δεν είναι μόνο αυτά τα εξογκώματα που μπορεί να φανταζόμαστε.

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, αλλά η θεραπεία τους χρήζει σημαντικών αλλαγών στη διατροφή και τον γενικότερο τρόπο ζωής μας. Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για τις αιμορροΐδες, πόσες μέρες κρατάνε, τα βασικά συμπτώματά τους, τα αίτια πρόκλησης, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες και φλεγμονώδεις φλέβες (εξογκώματα) γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω μέρος του ορθού ενός ατόμου. Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε 2 τύπους, τις εξωτερικές και τις εσωτερικές:

  1. Εξωτερικές αιμορροΐδες: Οι εξωτερικές αιμορροΐδες σχηματίζονται κάτω από το δέρμα, γύρω από τον πρωκτό.
  2. Εσωτερικές αιμορροΐδες: Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σχηματίζονται εντός του πρωκτού ή στο κάτω μέρος του ορθού.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει παρουσιάσει ή θα παρουσιάσει αιμορροΐδες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες αποτελούν τον πιο συχνό τύπο και είναι συνήθως οι πιο ενοχλητικές.

Συμπτώματα των αιμορροΐδων

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων εξαρτώνται, συνήθως, από τον τύπο της αιμορροΐδας.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται εντός του πρωκτού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην αναγνωρίζονται τα συμπτώματα τους. Ωστόσο, κατά την κένωση, μπορεί να παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια που αποτελούν πιθανά συμπτώματα των εσωτερικών αιμορροΐδων:

  • Αίμα στα κόπρανα, χωρίς τη συνοδεία πόνου
  • Πρόπτωση, δηλαδή μια αιμορροΐδα που έχει βγει μέσα από το άνοιγμα του πρωκτού. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται έντονος πόνος και δυσφορία

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, συνήθως, έχουν πιο έντονα συμπτώματα, όπως:

  • Κνησμός ή ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού
  • Πόνος, ειδικά όταν κάθεστε
  • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό
  • Αιμορραγία
  • Ένα ή περισσότερα εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού

Εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, υπάρχει κι η περίπτωση να συγκεντρωθεί αίμα σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, σχηματίζοντας θρόμβο. Μια θρομβωμένη αιμορροΐδα μπορεί να συνοδεύεται με συμπτώματα, όπως: πρήξιμο, φλεγμονή και έντονος πόνος.

 

Αιτίες των αιμορροΐδων

Οι πιθανές αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

  • Σφίξιμο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εντέρου
  • Να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως στην τουαλέτα
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή συνεχείς διάρροιες
  • Οικογενειακό ιστορικό αιμορροΐδων
  • Ανύψωση βαρέων αντικειμένων ή άλλες δραστηριότητες που καταπονούν το σώμα
  • Παχυσαρκία
  • Πρωκτικό σεξ
  • Εγκυμοσύνη
  • Άτομα άνω των 50 ετών
  • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες

 

Διάρκεια των αιμορροΐδων

Συνήθως, η διάρκεια των αιμορροΐδων είναι λίγες ημέρες και με την κατάλληλη διατροφή, μπορούν να εξαλειφθούν. Ωστόσο, η παραπάνω πληροφορία δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Πόσες μέρες κρατάνε οι αιμορροΐδες;

Η ακριβής διάρκεια παρουσίας των αιμορροΐδων μπορεί να είναι από λίγες ημέρες έως και μεγαλύτερα διαστήματα. Ρόλο παίζει η σοβαρότητα της κατάστασης. Για παράδειγμα, σε αιμορροΐδες που είναι ελάχιστα πρησμένες, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη αγωγή και αποχωρούν φυσικά. Στην περίπτωση μεγάλων, εξωτερικών αιμορροΐδων, μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να υποχωρήσουν.

Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες ανά περιόδους. Στην περίπτωση που παρατηρείτε συμπτώματα που εμφανίζονται τακτικά και δεν υποχωρούν, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό για να σας κατευθύνει κατάλληλα για θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα σας ανακουφίσουν.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια των αιμορροΐδων

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αιμορροΐδων. Στην περίπτωση που εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και εν συνεχεία τις πιο εύκολες κενώσεις. Μάλιστα, δε, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών (νερό και φυσικοί χυμοί), ενισχύει την καλή κινητικότητα του εντέρου.

Παράλληλα, ο περιορισμός κορεσμένων λιπαρών, αλκοόλ, καφεΐνης και κόκκινου κρέατος, αποτελούν επιλογές που επηρεάζουν τη διάρκεια των αιμορροΐδων.

Παράλληλα, η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού, η μείωση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα και η άμεση ικανοποίηση για κένωση αποτελούν σημαντικές ενέργειες που συνδέονται εξίσου με τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

 

Θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, συνήθως, αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η χρήση ειδικών σκευασμάτων, όπως κρέμες κατά των αιμορροΐδων, μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εκτός αυτών, και οι φυσικές θεραπείες στο σπίτι είναι εξίσου αξιόπιστες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση, όμως, που οι παραπάνω πρακτικές δεν αποδώσουν, επέρχεται αναπόφευκτα η επικοινωνία με έναν ιατρό για την πιθανότητα μιας χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεσης των αιμορροΐδων.

Φυσικές θεραπείες

Το πρωταρχικό σας μέλημα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει:

  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, αχλάδια, μπρόκολο, μπιζέλια, πατάτες κ.ά.)
  • Κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων σε νερό και άλλα υγρά – κατά προτίμηση φυσικοί χυμοί και σούπες
  • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. κολύμπι, περπάτημα, αερόβια άσκηση)

Εκτός των αλλαγών στη διατροφή και την άσκηση, μπορείτε να υιοθετήσετε μερικές ακόμα πρακτικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων:

  • Μην πιέζετε το σώμα σας για κένωση
  • Μην κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλα διαστήματα
  • Κάνετε ζεστά μπάνια πολλές φορές την ημέρα για να ανακουφίσετε τον πόνο, χωρίς σαπούνι κατά προτίμηση, γιατί μπορεί να ερεθίσει τις αιμορροΐδες
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρό χαρτί τουαλέτας όταν σκουπίζεστε μετά την κένωση του εντέρου
  • Η χρήση μιας κρύας κομπρέσας στον πρωκτό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος των αιμορροΐδων

Φαρμακευτικές θεραπείες

Η χρήση παυσίπονων, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη, μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τη δυσφορία. Παράλληλα, σκευάσματα με ουσίες όπως υδροκορτιζόνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και λιδοκαΐνη, που έχει αναισθητική δράση, μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Εκτός αυτών, το βότανο αμαμελίδα (witch hazel) αποτελεί μια εξίσου σημαντική θεραπευτική προσέγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, σε μορφή κομπρέσας, καθώς συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα επαναφέρει στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Στην περίπτωση παρουσίας μεγάλων αιμορροΐδων ή αν οι προηγούμενες θεραπείες έχουν αποτύχει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αιμορροΐδων. Η μία θεραπευτική προσέγγιση αφορά την αιμορροϊδεκτομή. Η αιμορροϊδεκτομή αφαιρεί τις μεγάλες εξωτερικές αιμορροΐδες ή τις εσωτερικές με πρόπτωση.

Η άλλη χειρουργική επέμβαση αφορά τη συρραφή αιμορροΐδων, όπου ένα εργαλείο συρραφής αφαιρεί μια εσωτερική αιμορροΐδα. Τέλος, η θεραπεία με laser (με ή χωρίς υπέρηχους), αποτελεί άλλη μία προσέγγιση κατά των αιμορροΐδων. Το laser προτείνεται σε μικρές εξωτερικές αιμορροΐδες με βλεννογονική πρόπτωση ενώ η επέμβαση ανάρτησης με τους υπερήχους HAL-RAR εάν υπάρχουν και εσωτερικές αιμορροΐδες οι οποίες κρέμονται μέσα στον πρωκτό.

 

Πρόληψη των αιμορροΐδων

Για την πρόληψη των αιμορροΐδων, όπως θα δούμε, απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα γινόντουσαν στην αντίστοιχη περίπτωση της αντιμετώπισης αυτών. Κατά συνέπεια, η διατροφή μας και ορισμένες συνήθειες στην καθημερινότητά μας, προλαμβάνουν και επιλύουν εξίσου το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Ας δούμε όμως τις πρακτικές που χρειάζεται να κάνετε για την πρόληψη των αιμορροΐδων:

  • Καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Λήψη μαλακτικού κοπράνων ή συμπληρώματος φυτικών ινών
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών καθημερινά
  • Να μην καταπονείτε το σώμα σας κατά την κένωση
  • Να μην κάθεστε στην τουαλέτα για αρκετή ώρα
  • Να μην καθυστερείτε τις κενώσεις
  • Να ασκείστε καθημερινά
  • Διατηρείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

 

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό εάν υποψιάζεστε την παρουσία αιμορροΐδων και αντιμετωπίζετε:

  • Συμπτώματα που εμφανίζονται πάνω από 1 εβδομάδα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Πυρετός και ρίγη
  • Ναυτία και εμετός
  • Σοβαρή αιμορραγία και πόνος από το ορθό

 

✍️ Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα κοινό και σύνηθες πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς όμως να χρήζουν ανησυχίας. Όπως παρατηρήθηκε, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή είναι συχνά αρκετές για την αντιμετώπισή τους.

✍️ Σημαντικός είναι ο ρόλος των φυτικών ινών, της σωματικής άσκησης και της κατανάλωσης υγρών, για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Ωστόσο, όταν οι αιμορροΐδες δεν υποχωρούν εντός ολίγων ημερών, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να σχετίζονται με άλλα υποκείμενα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Πηγές

  1. Hemorrhoids NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
  2. Hemorrhoids American Family Physician
  3. Hemorrhoids Medline Plus
  4. Hemorrhoids Cleveland Clinic
  5. Hemorrhoids Mayo Clinic
  6. Piles (haemorrhoids) NHS
  7. Hemorrhoids and what to do about them Harvard Health Publishing
  8. Rethinking What We Know About Hemorrhoids Science Direct
  9. Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention Healthline
  10. Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment WebMD

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καμερίνο (Università di Camerino). Πολύ καλός γνώστης της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας. Εργάζεται στο Pharm24 ως Φαρμακοποιός.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek