Ακμή & Διατροφή: Ποιες θεωρούνται απαγορευτικές τροφές;
Τεκμηριωμένο
Η ακμή αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή δερματική πάθηση, η οποία συχνά συσχετίζεται με τη διατροφή. Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν ή να καταπραΰνουν την ακμή τους. Στο άρθρο μας, θα εξετάσουμε ποιες τροφές θεωρούνται πιθανώς απαγορευτικές για την ακμή και αντιστοίχως τροφές που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας σαφήνεια για τη σωστή διατροφική προσέγγιση για την υγεία του δέρματος σας.
Ακμή και διατροφή
Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι διατροφή και ακμή είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία. Τα τρόφιμα από μόνα τους δεν προκαλούν ακμή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν την ακμή και άλλες που κατευνάζουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την πάθηση.
Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται κατά βάση στη σχέση της διατροφής και της ακμής με την έκλυση ινσουλίνης. Αφενός, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης είναι ένας παράγοντας εμφάνισης ακμής, κι αφετέρου, υπάρχουν τροφές που συμβάλουν στην απότομη και αυξημένη έκλυση ινσουλίνης και της μετέπειτα δράσης της στον οργανισμό.
Διατροφή για ακμή: τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, ορισμένες τροφές φέρεται να επιδεινώνουν την ακμή σε αρκετούς ανθρώπους. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε αυτές τις τροφές και θα μάθουμε πως βοηθά ο περιορισμός τους αναφορικά με την ακμή.
Αποφύγετε | Πώς θα βοηθήσει; |
---|---|
Γαλακτοκομικά προϊόντα | Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες και όλα τα γλυκά που τα περιέχουν παρόλο που αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και δεν προτείνεται να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο, μπορούν να περιοριστούν σε περιόδους έντονης ακμής. Μάλιστα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως το αγελαδινό γάλα, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχει συνδεθεί με εξάρσεις ακμής. |
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη | Όπως προαναφέρθηκε η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνδέονται με την επιβλαβή δράση της ινσουλίνης.
Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, που αγνοούμε. Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, ροφήματα όπως οι φρουτοχυμοί, γλυκά κ.α. τέτοια τρόφιμα. |
Junk food | Αποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς. Δυστυχώς, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή και εντελώς τις τηγανιτές πατάτες, το έτοιμο φαγητό, τα τρόφιμα μαγειρεμένα σε κακής ποιότητας λάδι κ.α. |
Αλκοόλ | Το αλκοόλ είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας που συνδέεται με τις εξάρσεις ακμής. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Εάν παλεύετε με την ακμή, ίσως να θέλετε να μειώσετε το αλκοόλ. |
Προϊόντα σόγιας | Τα προϊόντα σόγιας συνδέονται εξίσου με τις εξάρσεις ακμής. Περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια. |
Διατροφή για ακμή: τροφές που βοηθούν
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε μορφής ακμή. Τα τρόφιμα που παρατίθενται παρακάτω, αφορούν και την κυστική και τη ροδρόχρου ακμή.
- Ω-3 λιπαρά οξέα: Αποτελούν κλειδί για τη διατροφή για ακμή. Παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία συμβάλει στην αντιμετώπιση ή και τη μείωση εμφάνισης ακμής. Στοιχεία δείχνουν ότι οι λαοί που καταναλώνουν συχνά ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε Ω3 παρουσιάζουν ελάχιστα ποσοστά ακμής.
- Ψευδάργυρος: Αποτελεί ένα μέταλλο που συμβάλει γενικά στην υγεία της επιδερμίδας. Αντίστροφα, άτομα με δερματικά προβλήματα έχουν συνήθως και χαμηλό ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος δημιουργεί ένα εχθρικό έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών και βακτηρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο αποτελούν την πρώτη επιλογή σε συμπληρώματα διατροφής για ακμή.
- Σελήνιο: Το σελήνιο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έτσι, προστατεύει το δέρμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών και τις βλαβερές συνέπειές τους, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία της επιδερμίδας.
- Φυτικές ίνες: Αυτές οι τροφές περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακμής.
- Βιταμίνες Ε & C: Οι βιταμίνες αυτές έχουν καταπραϋντικές & αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά προβλήματα ακμής συμπληρωματικά με τοπικές ή άλλες αγωγές.
Στον πίνακα παρατίθενται ορισμένες τροφές με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά:
Τροφές κατά της ακμής |
Πώς θα βοηθήσει; |
---|---|
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά | Λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, τα σέσκουλα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη Α που συμβάλλει στον καθαρισμό του προσώπου από την ακμή και από άλλα δερματικά προβλήματα. |
Μπρόκολο | Περιέχει τον κατάλληλο συνδυασμό βιταμινών για την υγεία του δέρματος. Για την ακρίβεια είναι σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β, C, E & Κ. Παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διατηρώντας το δέρμα καθαρό, υγιές και λαμπερό. |
Αβοκάντο | Αποτελείται από πλήθος βιταμινών, όπως είναι η Α & Ε και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Έτσι βοηθά στη συνολική υγεία της επιδερμίδας, ενώ ευρήματα δείχνουν την κατευναστική του δράση σε περιπτώσεις ροδόχρους ακμής. |
Ψάρια | Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν την υγεία της επιδερμίδας. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος και η ρέγγα. |
Ακτινίδια | Το ακτινίδιο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, που όπως προαναφέρθηκε βοηθά σε περιπτώσεις ακμής. |
Αμύγδαλα | Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, της οποίας η δράση κατά της ακμής και των δερματικών προβλημάτων έχει αναφερθεί παραπάνω. |
Σκόρδο | Έχει πανίσχυρη αντιφλεγμονώδη δράση και περιέχει αλισίνη, που καταπολεμά μικρόβια και ιούς. |
Πηγές
- Diet and acne: A systematic review Science Direct
- Best and Worst Foods for Acne WebMD
- Can the right diet get rid of acne? American Academy of Dermatology Association
- The relationship of diet and acne National Library of Medicine
- Does diet really matter when it comes to adult acne? Harvard Health Publishing
- Is There an Anti-Acne Diet? Healthline