×

Ακμή Εφήβων: τι είναι, πρώτα σημάδια & αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  22/03/2024, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  08/11/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 54s

Η εφηβεία είναι ξεκάθαρα μια χρονική περίοδος όπου παρατηρούνται οι πιο σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση, στην εμφάνιση αλλά και στο δέρμα ενός εφήβου. Η εφηβεία τείνει να προκαλεί τόσες αλλαγές που πολλές φορές μπορεί να είναι πιο περίπλοκες και άλλες φορές πιο ασήμαντες από όσο φαντάζουν.

Φυσικά, η ακμή στην εφηβεία είναι μία από αυτές τις αλλαγές που σχετίζονται με την επιδερμίδα, την εμφάνιση και πολλές φορές επηρεάζουν και την ψυχολογία. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση που έρχεται αντιμέτωπος ένας έφηβος, καθώς ανάλογα την επιδερμίδα και τον οργανισμό του, μπορεί να είναι από κάτι πολύ ήπιο έως κάτι πολύ πιο σοβαρό στη διαχείριση και την αντιμετώπισή του.

Η ακμή στην εφηβεία, ωστόσο, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους περισσότερους εφήβους και κάτι που απασχολεί και τους ίδιους και τους γονείς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως απαιτεί γνώση και σωστή διαχείριση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση ειδικού γιατρού. Βέβαια, απαιτείται κι η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων κατά της εφηβικής ακμής αλλά και την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ρουτίνας περιποίησης του δέρματος που παρουσιάζει ακμή που χρειάζεται να υιοθετήσουν οι έφηβοι για πιο δραστικά και θετικά αποτελέσματα.

Ας δούμε όμως μαζί πιο αναλυτικά κάποια σημαντικά σημεία σχετικά με την ακμή των εφήβων.

 

Τι είναι η εφηβική ακμή;

Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πως η εφηβική ακμή προσβάλει περίπου το 80% των εφήβων και των ατόμων πριν από την εφηβεία. Πρόκειται ουσιαστικά για την παρουσία σημαδιών (βλατιδοφλύκταινες κατά βάση) κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Έτσι, κατά την εφηβεία περιοχές, όπως το πρόσωπο, η πλάτη και οι ώμοι μπορεί να γεμίσουν σπίλους (σπυράκια) ή και μαύρα στίγματα.

Κύριος λόγος παρουσίασής τους είναι λόγω των ορμονικών αλλαγών, που συμβαίνουν στον οργανισμό κάθε έφηβου εκείνη την περίοδο, οι σμηγματογόνοι αδένες κάνουν μια υπερέκκριση σμήγματος, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε ακμή. Η παρουσίαση ακμής είναι συχνή τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια κατά την εφηβεία, ωστόσο τα αγόρια μπορεί να εκδηλώσουν αργότερα αυτή την κατάσταση (περίπου στην ηλικία των 14 ετών) και ορισμένες φορές σε πιο βαριά μορφή.

Η νεανική ακμή επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος ανεξαρτήτως αν οι έφηβοι έχουν ή όχι οικογενειακό ιστορικό ακμής, και φωτότυπο δέρματος, είτε ανοιχτόχρωμη είτε πιο σκούρα δέρμα.

 

Ποια είναι τα σημάδια της εφηβικής ακμής;

Η εμφάνισης της ακμής σχετίζεται άμεσα με τις ορμόνες και το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα κατά την εμφάνιση ακμής το δέρμα οδηγείται σε υπερπαραγωγή σμήγματος και λιπαρότητα.

Το αποτέλεσμα είναι πως σε αυτές τις συνθήκες ευδοκιμεί το βακτήριο της ακμής (Cutibacterium acnes), και η αντίδραση του δέρματος είναι οι φλεγμονές και τα «σπυράκια». Η παρουσία τους είτε είναι σε ήπια μορφή, με μικρά σπυράκια είτε σε πιο “βαριά” μορφή αποτελούν τα πιο βασικά σημάδια παρουσίασης της εφηβικής ακμής. Φυσικά, αν υπάρχει έντονο στρες και άγχος αποτελεί ακόμα ένα σημάδι πιθανής παρουσίασης εφηβικής ακμής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η εφηβική ακμή;

Καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής που μπορεί να εμφανίσει κάποιος έφηβος και σε αυτό κυρίως συμβάλλει η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, το στρες, η αντιμετώπιση της ακμής αντιμετωπίζεται και με διαφορετικό τρόπο. Η αντιμετώπιση της ακμής μπορεί να είναι μια αγχώδης διαδικασία μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ένα κύριο και βασικό σημείο της αντιμετώπισης της εφηβικής ακμής είναι να μην πειράζετε τα σπυράκια όταν κάνουν την εμφάνισή τους καθώς μπορεί να προκαλέσετε επιπλέον μόλυνση. Φυσικά, η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ σημαντικό σημείο, καθώς έτσι μπορεί να μειωθεί η έξαρση της ακμής.

Ο ήλιος έχει στις ορισμένες περιπτώσεις θετική επίδραση στην ακμή, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση για θετική ή αρνητική με συγκεκριμένες τροφές. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί, συνιστούν τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και προβιοτικά. Στον αντίποδα, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σοκολάτα, ζάχαρη και junk food, αποτελούν τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Η ήπια μορφή της εφηβικής ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά κατά της ακμής όπως άργιλο, πανθενόλη και ψευδάργυρο, παρόλα αυτά η κλινική διάγνωση για τη μορφή ακμής την οποία έχει ο καθένας είναι σημαντική, φυσικά από έναν ειδικό γιατρό για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Τέλος, ανάλογα με την κλινική εικόνα που δίνει ο ειδικός γιατρός υπάρχει διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής και έτσι η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε βαριές περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ουλές, ενώ μπορεί να χρειαστεί η λήψη συγκεκριμένης αγωγής που μπορεί μόνο ο γιατρός να δώσει.

Ένα από τα πιο βασικά σημεία της αντιμετώπισης της εφηβικής ακμής είναι φυσικά η ρουτίνα περιποίησης που ακολουθεί ο έφηβος, καθώς μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και στην ισορροπίας της εμφάνισης της ακμής.

 

Προϊόντα για την ακμή εφήβων

Τα καλύτερα προϊόντα για την εφηβική ακμή είναι φυσικά αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για δέρματα με λιπαρότητα και τάση ακμής και έχουν όλα τα δραστικά συστατικά που δρουν και καταπολεμούν την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της ακμής. Κάποια από τα δραστικά συστατικά που μπορείτε να βρείτε σε προϊόντα ακμής είναι τα εξής:

  • Σαλικυλικό οξύ σε συγκέντρωση 2%, το οποίο διεισδύει στους πόρους και τους απελευθερώνει από σμήγμα και νεκρά κύτταρα.
  • Άργιλο που απορροφά την περίσσεια σμήγματος και μειώνει τη γυαλάδα.
  • Νιασιναμίδη που ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και καταπραΰνει την επιδερμίδα.

 

Κάποια βασικά προϊόντα κατά της εφηβικής ακμής που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι τα παρακάτω:

1. Frezyderm Ac-Norm Total Control:Εξειδικευμένη κρέμα για τη συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ήπιας, μέτριας και σοβαρής ακμής. Η σύνθεσή της είναι εμπλουτισμένη με φυτικά εκχυλίσματα που έχουν ανάλογη αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών μορίων, χωρίς όμως καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή ερεθισμό.

2. La Roche-Posay Effaclar Duo (+) Spf30: έχει μορφή τζελ με ανάλαφρη υφή, μειώνει ορατά τις ατέλειες και τις κηλίδες, ενώ αποφράσσει τους πόρους και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

3. La Roche-Posay Effaclar Gel: ιδανικό για δέρμα με τάση ακμής, εξυγιαίνει το δέρμα, ενώ επανεξισορροπεί το pH του. Απελευθερώνει τους πόρους, μειώνει την περίσσεια σμήγματος, αφήνοντας καθαρό το δέρμα.

Με τη σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση η αντιμετώπιση της εφηβικής ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, κάτι που χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι έφηβοι ώστε να μην παίρνουν στα σοβαρά αυτήν την περίοδο της ζωής τους.

 

Ρουτίνα περιποίησης της εφηβικής ακμής 

Εκτιμώμενο Κόστος : Euro

Απαιτούμενος Χρόνος : 15 minutes

Παρακάτω θα δούμε κάποια βασικά σημεία και βήματα της ρουτίνας περιποίησης κατά της εφηβικής ακμής. 

  1. Καθαρισμός προσώπου

    Πολύ βασικό βήμα είναι ο τακτικός, ο σωστός και ο σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου, με καθαριστικά προϊόντα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ακμή, με στόχο να βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας και στην απομάκρυνση ακαθαρσιών και περιττού σμήγματος που ευθύνεται για την ακμή. Τα ειδικά καθαριστικά για την ακμή έχουν αντιμικροβιακή και σμηγματορρυθμιστική του δράση προστατεύει από μολύνσεις, ενώ συμβάλλουν στον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας. 

  2. Χρησιμοποιείστε ήπια απολεπιστικά προϊόντα

    Χρησιμοποιείστε ήπια απολεπίστηκα προϊόντα τα οποία έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση του περιττού σμήγματος από το δέρμα, τα οποία βοηθούν στο να μη δημιουργείται σμήγμα που προκαλεί την εμφάνιση της ακμής.

  3. Μάσκα προσώπου

    Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε στη ρουτίνα περιποίησης σας, μάσκες που είναι ειδικά φτιαγμένες για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής. Η μάσκα προσφέρει έναν επιπλέον βαθύ καθαρισμό, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων στο δέρμα. Επίσης, εξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος και την παραγωγή σμήγματος, ενώ η τακτική χρήση της μάσκας μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σμήγματος, και να έχει ως αποτέλεσμα ένα καθαρό και φωτεινό πρόσωπο χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. 

  4. Ενυδατική κρέμα

    Επόμενο βασικό βήμα είναι η χρήση ενυδατικής κρέμας, κατά προτίμηση σε τζελ μορφή, η οποία φυσικά να είναι ειδικά για δέρματα με τάση ακμής. Η τζελ μορφή κρέμας απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δεν προκαλεί επιπλέον λιπαρότητα και ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα, χωρίς να “φορτώνει” την επιδερμίδα. 

  5. Αντηλιακή προστασία

    Επιλέξτε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας η οποία όμως να είναι κατάλληλη για χρήση από δέρματα με τάση ακμής, ώστε να μη φράζουν τους πόρους και προκαλούν εμφάνιση σμήγματος. 

Extra tips

  • Στην περιποίηση της ρουτίνας του δέρματος με ακμή μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορα έλαια τα οποία είναι ιδανικά για μπάνιο ή μασάζ, όπως το έλαιο αγριοκυπάρισσο ή προϊόντα που τοποθετούνται τοπικά για την καταπολέμηση της ακμής. 
  • Μπορείτε, επίσης, να εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος κατά της εφηβικής ακμής, βαθύ καθαρισμό με ατμό από κάποιον ειδικό δερματολόγο, σε χρονικά διαστήματα που θα σας προτείνει, με στόχο την απομάκρυνση του σμήγματος σε βάθος αλλά και την πρόληψη παρουσίας της ακμής. 
  • Σε περίπτωση που βάφεστε, χρειάζεται να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας και ένα ειδικό νερό ντεμακιγιάζ ειδικό για λιπαρές επιδερμίδες, το οποίο αφήνει την επιδερμίδα καθαρή και λεία, ενώ απομακρύνει τις επιβλαβείς ουσίες από το δέρμα που φράζουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναπνέει. 

Φυσικά, σε περίπτωση που η ακμή δεν είναι ήπιας μορφής και δεν υποχωρεί, χρειάζεται να πάρετε κατεύθυνση από κάποιον ειδικό για την καλύτερη αντιμετώπισή της με άλλες με ειδικές ιατρικές μεθόδους. 

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek