Ακράτεια Ούρων σε Αθλήτριες: Αίτια & Αντιμετώπιση
Τεκμηριωμένο
Οι αθλητές αλλά και οι άνθρωποι που ακολουθούν έντονη άσκηση, με υψηλές ταχύτητες και δραστηριότητες με πολλά βάρη, όπως αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές, δρομείς, κ. ά., έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στο πυελικό έδαφος, εξαιτίας της συνεχούς και εκτεταμένης πίεσης που ασκείται προς τα κάτω, προς τους μύες του πυελικού εδάφους.
Πιο συγκεκριμένα όμως, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται αρκετά σε γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Διαβάστε παρακάτω τα αίτια της ακράτειας ούρων στις αθλήτριες αλλά και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Αίτια της ακράτειας στις αθλήτριες
Οι αιτίες της ακράτειας στις αθλήτριες μπορεί να διαφέρουν από αυτές των μη αθλητών και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Εάν είστε αθλητική γυναίκα με ακράτεια, πρέπει να κατανοήσετε την υποκείμενη αιτία της ακράτειάς σας για να μάθετε πώς να την αντιμετωπίσετε καλύτερα.
Ο ορισμός της αθλητικής ακράτειας είναι η ακράτεια ούρων που εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτός ο όρος δεν είναι χρήσιμος πάντοτε, καθώς δε μας εξηγεί τίποτα για την υποκείμενη αιτία της ακράτειας και επομένως δεν οδηγεί στη θεραπεία.
Έτσι, λοιπόν, ο όρος «αθλητική ακράτεια» δεν είναι τόσο δόκιμος, γιατί η ομαδοποίηση διαφορετικών υποκείμενων αιτιών της ακράτειας σε αθλήτριες δεν είναι χρήσιμη. Για να κατανοήσουμε την αιτία της αθλητικής σας ακράτειας , θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για την αθλητική ακράτεια όσον αφορά τις τέσσερις κύριες βασικές αιτίες της ακράτειας ούρων σε αθλήτριες.
Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ανάλυση για το πυελικό έδαφος, με σκοπό την κατανόηση των αιτιών της ακράτειας σε αθλήτριες.
💡Το πυελικό σας έδαφος είναι μια ομάδα μυών (Levator ani) και συνδετικών ιστών (περιτονία και σύνδεσμοι) που αποτελούν το έδαφος της λεκάνης σας. Παρέχουν ένα υπόγειο στήριξης στην ουροδόχο κύστη και τη μήτρα, διατηρώντας τα πράγματα στη σωστή τους θέση και λειτουργώντας κανονικά.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις 4 αιτίες ακράτειας των αθλητριών, που σχετίζονται με το πυελικό έδαφος:
Αδύναμο πυελικό έδαφος
Η αδυναμία του πυελικού εδάφους μπορεί να εμφανιστεί σε αθλητές και σε άλλες γυναίκες που έχουν σωματική ικανότητα, ακόμη και σε γυναίκες που κάνουν πολλή ενδυνάμωση του πυρήνα (όπως σε μαθήματα γυμναστικής τύπου Pilates και CrossFit).
Μπορεί επίσης να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν ή υποκρύπτουν την αδυναμία του πυελικού εδάφους. Η βλάβη του πυελικού εδάφους, η ατελή ανάρρωση μετά τον τοκετό, οι ιατρικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος και η αντιμετώπισή του ή ένας από καιρό ξεχασμένος τραυματισμός είναι μερικοί από τους λόγους για αδύναμο πυελικό έδαφος σε κατά τα άλλα δυνατές/αθλητικές γυναίκες. Ακόμη και οι πιο χαλαρές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα, ενδέχεται να προκαλέσουν διαρροή ούρων σε γυναίκες με προηγουμένως ασυμπτωματική υποκείμενη πάθηση.
Εάν είστε υγιής γυναίκα αλλά διαπιστώνετε ότι έχετε διαρροή κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων (όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή το γέλιο), είναι πιθανό οι μύες του πυελικού εδάφους σας να είναι πραγματικά αδύναμοι.
Υπερδραστήριο πυελικό έδαφος
Μπορεί να αισθάνεται λίγο αντίθετο, αλλά το να έχετε ένα πυελικό έδαφος που είναι πολύ ενεργό όλη την ώρα μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό με εκείνο που δυσκολεύεται καθόλου να ενεργοποιηθεί.
Το υπερβολικό συνεχές σφίξιμο ή τόνος του πυελικού εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση των μυών και σε αδυναμία να ανταποκριθούν επαρκώς σε έναν ξαφνικό στρεσογόνο παράγοντα όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα. Η διατήρηση μιας μερικής σύσπασης των μυών σημαίνει επίσης ότι οι μύες έχουν λιγότερο επιπλέον χώρο να συστέλλονται όταν τους ζητηθεί – μειώνοντας περαιτέρω την ικανότητά τους να «συμπιέζονται». Είτε οι μύες σας είναι αδύναμοι είτε δυνατοί, η υπερδραστηριότητα μειώνει τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να είναι μια βασική αιτία ακράτειας σε αθλήτριες, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε μη αθλήτριες.
Τα συμπτώματα της υπερδραστηριότητας του πυελικού εδάφους μπορεί να περιλαμβάνουν διαρροή ούρων, αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης, επείγουσα ούρηση ή αργή ροή. Άλλα συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη μπορεί επίσης να προκύψουν, όπως πόνος κατά την επαφή ή την εισαγωγή ταμπόν, πόνος στη λεκάνη, στη μέση ή στην κάτω κοιλιακή χώρα και δυσκοιλιότητα.
Ισχυρό πυελικό έδαφος χωρίς ισορροπία του εσωτερικού πυρήνα
Οι μύες του πυελικού εδάφους σας μπορεί να είναι δυνατοί και λειτουργικοί, αλλά οι άλλοι μύες του εσωτερικού πυρήνα σας μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατοί. Εάν έχετε ισχυρούς μύες του πυελικού εδάφους και έναν ισχυρό πυρήνα, δεν είναι πιθανό να υποφέρετε από ακράτεια ούρων στην καθημερινή σας ζωή. Ωστόσο, εάν έχετε μια ανισορροπία του εσωτερικού πυρήνα των μυών, ενδέχεται να εξακολουθήσετε να έχετε διαρροή μετά από έντονες ασκήσεις. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν έχετε ισχυρό πυελικό έδαφος, αλλά δεν είστε τόσο ικανοί στο να το ενεργοποιήσετε αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Εάν το πυελικό σας έδαφος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στον εσωτερικό σας πυρήνα και εκτελείτε έντονη άσκηση που απαιτεί υψηλή ενδοκοιλιακή πίεση, όπως άρση δύναμης ή CrossFit, το πυελικό σας έδαφος μπορεί να «εξέλθει» με αποτέλεσμα διαρροή ούρων (ακόμα και αφόδευση).
Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους λόγω βλάβης που προκαλείται από την άσκηση
Σε αυτή την περίπτωση, το πυελικό σας έδαφος έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά από τις απαιτήσεις που έχετε θέσει σε αυτό. Εάν είστε μία από αυτές τις γυναίκες, το πυελικό σας έδαφος είναι κατά τα άλλα ισχυρό και λειτουργικό και δεν υποφέρετε από καθημερινά προβλήματα ακράτειας.
Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε διαρροή κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών δραστηριοτήτων που απαιτούν υπερβολική αντοχή στο πυελικό έδαφος, συγκεκριμένα δραστηριότητες που προκαλούν επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση του πυελικού εδάφους, όπως κολύμπι, επαναλαμβανόμενες ασκήσεις άλματος, γυμναστική και άλλα.
Ακράτεια ούρων σε αθλήτριες: Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Οι έρευνες δείχνουν πως οι αθλήτριες φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές του πυελικού εδάφους, όπως η ακράτεια ούρων. Εάν είστε αθλήτρια, θα πρέπει να ενσωματώσετε την προπόνηση των μυών του πυελικού εδάφους ως μέρος της τακτικής προπονητικής σας ρουτίνας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές για δυσλειτουργία ή/και βλάβη του πυελικού εδάφους.
Παράλληλα, η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν οι μύες του πυελικού εδάφους σας είναι αδύναμοι, τότε η ενδυνάμωσή τους θα σας βοηθήσει. Εάν δεν χρησιμοποιείτε επαρκώς το πυελικό σας έδαφος κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, μπορείτε να μάθετε να το κάνετε. Εάν το πυελικό σας έδαφος είναι υπερδραστήριο ή επιβαρυμένο, μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε, να ανακάμπτετε και να δυναμώνετε κατάλληλα.
Συμβουλευτείτε έναν ειδικό φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους και με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε διαταραχή του πυελικού εδάφους. Η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους είναι η συνιστώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής για ένα ευρύ φάσμα διαταραχών του πυελικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της ακράτειας ούρων, και έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία και πρόληψη της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους σε αθλητές.
Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα για την ακράτεια – κατάκλιση, για όλες τις ανάγκες και ηλικίες.
Πηγές
Top 4 Causes of Athletic Incontinence in Female Athletes (torontophysiotherapy.ca)