×

Αμυγδαλέλαιο: Ιδιότητες, Οφέλη & Χρήσεις 

Συντάχθηκε:  17/07/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 6s

Το αμυγδαλέλαιο (Oleum amygdalae) χρησιμοποιείται διαχρονικά λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων του στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, το αμυγδαλέλαιο έχει τις ρίζες του στις Αρχαίες Κινεζικές, Αγιουρβεδικές και Ελληνοπερσικές σχολές ιατρικής για τη θεραπεία παθήσεων ξηρού δέρματος όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Σήμερα, το αμυγδαλέλαιο είναι ευρέως γνωστό σε προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά, το σώμα και το πρόσωπο. Παρακάτω, θα μάθουμε για το αμυγδαλέλαιο, για τις ιδιότητές του αλλά και τρόπους χρήσης αυτού το πολύτιμου ελαίου.

 

Τι είναι το Αμυγδαλέλαιο;

Το αμυγδαλέλαιο παρασκευάζεται από μια ποικιλία αμυγδάλων και είναι ένα ελαϊκό γλυκερύλιο, που έχει ελαφρύ άρωμα και τη γεύση ενός κοινού ξηρού καρπού. Είναι σχεδόν αδιάλυτο σε αλκοόλη αλλά εύκολα διαλυτό σε χλωροφόρμιο ή αιθέρα και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ελαιολάδου καθώς παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες. Το γλυκό αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τον αποξηραμένο πυρήνα του φυτού.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αμυγδαλέλαιου: το γλυκό και το πικρό. Το πικραμύγδαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί μεγάλη προσοχή, κυρίως στην κατανάλωση που αφορά τη μορφή του καρπού, καθώς έχει την ουσία κυανίνη στη σύστασή του, που είναι τοξική. Τα έλαια που προέρχονται από γλυκά αμύγδαλα, προσφέρουν κατά κύριο λόγο τα οφέλη που θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Διατροφική Αξία του Αμυγδαλέλαιου

Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν οφέλη στο πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, τοκοφερόλες και ελαϊκό οξύ. Είναι επίσης εμπλουτισμένο με άλφα-τοκοφερόλη, βήτα-ζωοστερόλη και σκουαλένιο.

Η διατροφική αξία του αμυγδαλέλαιου συνοψίζεται ως εξής:

(Θρεπτικά συστατικά ανά 100g)

  • Ενέργεια: 884 kcal
  • Λιπαρά οξέα, κορεσμένα, μονακόρεστα & πολυακόρεστα: 8,2 g 69,9 & g 17,4 g
  • Χολίνη: 0,4 mg
  • Βιταμίνη Κ: 7 μg
  • Βιταμίνη Ε: 39,2 mg

 

Οφέλη για την Υγεία

Το αμυγδαλέλαιο, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, αντιβακτηριακές και πολλές άλλες ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία και του οργανισμού μας αλλά και της εξωτερικής μας εμφάνισης. Παρακάτω, θα δούμε τα σημαντικότερα οφέλη του αμυγδαλέλαιου στον άνθρωπο.

Ενυδάτωση και Φροντίδα Δέρματος

Μία από τις βασικότερες ιδιότητες του αμυγδαλέλαιο είναι η ενυδατική, η μαλακτική και επουλωτική δράση του για το δέρμα. Η σύνθεσή τόσο με βιταμίνη Ε, όσο και με αμινοξέα, που συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου, εξυπηρετεί στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, αποτελώντας εξαιρετικό προϊόν για άτομα με ξηρά δέρματα. Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα με αμυγδαλέλαιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων του δέρματος όπως το έκζεμα.

Παράλληλα, λόγω της παρουσίας βιταμίνης Ε αλλά και της βιταμίνης Α, το αμυγδαλέλαιο προσφέρει και οφέλη αντιγήρανσης στην επιδερμίδα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταπολέμησης των ελευθέρων ριζών, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Εκτός των παραπάνω, έχει επουλωτική και προστατευτική δράση. Ανακουφίζει από ερεθισμούς, μειώνει την ερυθρότητα και το πρήξιμο, ενώ το λινολεϊκό οξύ που εμπεριέχεται στη σύνθεσή του, προστατεύει τον φραγμό του δέρματος και συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας του.

Οφέλη για τα Μαλλιά

Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίηση μαλλιών, καθώς συμβάλλει στην ενυδάτωση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, μειώνει το φριζάρισμα και ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά. Το αμυγδαλέλαιο μπορεί επίσης να συνδράμει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ξηρού, κνησμού του τριχωτού της κεφαλής.

Επίσης, έχει στη σύνθεσή του και βιταμίνη Β7 (βιοτίνη), που βοηθάει στην υγεία του τριχωτού και των μαλλιών. Τέλος, οι αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητές του αποτελούν το καθιστούν αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Άλλα οφέλη για τον Οργανισμό

Το αμυγδαλέλαιο, εκτός από τα οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά, προσφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Αρχικά, όσον αφορά τη λειτουργία της καρδιάς, λόγω της παρουσίας μονακόρεστων λιπαρών στο αμυγδαλέλαιο, υπάρχει θετική επίδραση. Κι αυτό, συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα λιπαρά «ευθύνονται» για την αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Εν συνεχεία, το αμυγδαλέλαιο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Τέλος, η παρουσία των συγκεκριμένων λιπών, συμβάλλει, σύμφωνα ξανά με έρευνες, στην απώλεια βάρους.

 

Χρήσεις του Αμυγδαλέλαιου

Το αμυγδαλέλαιο έχει πολλές χρήσεις, με αυτές να περιλαμβάνουν την κοσμετολογία, την αρωματοθεραπεία και τη μαγειρική. Παρακάτω, θα δούμε πιο αναλυτικά καθεμιά από αυτές τις χρήσεις.

Στην Κοσμετολογία

Η επιστήμη της κοσμετολογίας περιλαμβάνει όλα αυτά προϊόντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της εμφάνιση στο δέρμα και τα μαλλιά. Όσον αφορά το αμυγδαλέλαιο, μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα προϊόντα, όπως αφρόλουτρα για ενυδάτωση και θρέψη, βερνίκια νυχιών για θρέψη και λάμψη, κρέμες χεριών για θρέψη και ενυδάτωση, σε προϊόντα ντεμακιγιάζ καθώς και σε ενυδατικές κρέμες προσώπου.

Στην Αρωματοθεραπεία

Στην αρωματοθεραπεία, το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται για την παρασκευή λαδιού σώματος. Ως λάδι σώματος, λόγω της υψηλής του απορρόφησης και των θρεπτικών του συστατικών, αποτελεί ιδανικό για ενυδάτωση και μασάζ.

Στη Μαγειρική

Στη μαγειρική, το αμυγδαλέλαιο αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και μοναδικές γεύσεις. Καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών του, της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και της επίδρασής του στη χοληστερόλη.

Το αμυγδαλέλαιο, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα – sauce σε σαλάτες, ως λάδι για φινίρισμα ενός φαγητού καθώς και σε γλυκά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λάδι ψησίματος, το οποίο μάλιστα έχει έντονη «ανθεκτικότητα» στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πώς να Επιλέξετε και να Αποθηκεύσετε το Αμυγδαλέλαιο

Η επιλογή του αμυγδαλέλαιου στη μορφή που επιθυμείτε θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να προσφέρετε ενυδάτωση σε μαλλιά και σώμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα σαμπουάν ή αφρόλουτρο που έχει στη σύνθεσή του αμυγδαλέλαιο.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε ενυδάτωση και θρέψη στα χέρια, μπορείτε να επιλέξετε μια κρέμα χεριών με αμυγδαλέλαιο. Παρόλα αυτά, αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο για μασάζ, μπορείτε να το δοκιμάσετε στη μορφή αιθέριου ελαίου.

Ως προς την αποθήκευση του αμυγδαλέλαιου φαρμακευτικής καθαρότητας, θα πρέπει να φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος, μακριά από παιδιά, σε θερμοκρασία κάτω των 25°C. Ωστόσο, επειδή οι οδηγίες χρήσης του εκάστοτε προϊόντος μπορεί να διαφέρουν, θα πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες κατασκευαστή. Όσον αφορά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς με βάση το αμυγδαλέλαιο, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.

 

Πιθανές Παρενέργειες & Προφυλάξεις

Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να έχει μια σειρά από σημαντικές ιδιότητες και οφέλη για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αιτία για κάποιες παρενέργειες, όπως κάποια αλλεργική αντίδραση λόγω αλλεργίας στα αμύγδαλα.

Παράλληλα, απαιτούνται και προφυλάξεις για ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι έγκυες κι οι θηλάζουσες, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

 

Συμπεράσματα & Συμβουλές Χρήσης

Όπως παρατηρούμε, το αμυγδαλέλαιο, αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο έλαιο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά κυρίως, για την εξωτερική μας εμφάνιση. Αδιαμφισβήτητα, οι ενυδατικές, θρεπτικές και μαλακτικές ιδιότητες του ελαίου από τα αμύγδαλα είναι πολύ σημαντικές για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στη χρήση, καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πικραμύγδαλα, δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη όπως προσφέρουν τα γλυκά αμύγδαλα.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε και ορισμένες συμβουλές χρήσης του αμυγδαλέλαιου:

  • Αναμείξτε αμυγδαλέλαιο με ζάχαρη και μέλι για να φτιάξετε ένα απολεπιστικό scrub προσώπου
  • Αναμείξτε αμυγδαλέλαιο με αλάτι για να φτιάξετε ένα scrub σώματος
  • Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας με αμυγδαλέλαιο στο αφρόλουτρο σας
  • Τρίψτε απαλά τα ξερά και σκασμένα σας χείλη με αμυγδαλέλαιο
  • Εφαρμόστε αμυγδαλέλαιο στα πετσάκια και παρανυχίδες για θρέψη και καταπράυνση

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek