Αντιμετωπίστε την υπερκόπωση με τις κατάλληλες βιταμίνες!
Τεκμηριωμένο
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αισθάνονται καθημερινά πως, εξαιτίας της συσσωρευμένης κούρασης που βιώνουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Δουλειά, στρες, κακός ύπνος, ελάχιστος χρόνος για δραστηριότητες που μας δίνουν ευχαρίστηση και μας χαλαρώνουν, συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση για τον οργανισμό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά μας.
Κατά συνέπεια, το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, όταν δε λαμβάνουμε τις κατάλληλες τροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, που θα στηρίξουν το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας.
Στο άρθρο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τις βιταμίνες που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της έντονης κόπωσης και κούρασης.
Οι καλύτερες βιταμίνες για την υπερκόπωση
Εφόσον τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπερκόπωσης.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση και πάντοτε σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή.
Βιταμίνη Β12
Η Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι μειωμένα, παρατηρούμε τα παρακάτω συμπτώματα:
- αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
- ταχυπαλμία και δύσπνοια
- εντερικές διαταραχές
- νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία
- κακή διάθεση
Παράλληλα, η Β12, έχει τη δυνατότητα να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επειδή, όμως, ο οργανισμός δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να λαμβάνεται από τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής.
Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι:
- Αχιβάδες
- Στρείδια
- Μύδια
- Σαρδέλες
- Σολομός
- Τόνος
- Μπακαλιάρος
- βοδινό κρέας
- Γάλα
- Γιαούρτι
- Αυγά
- Κοτόπουλο
Η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.
Βιταμίνη D
H βιταμίνη D αποτελεί μία τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υπερκόπωση. Η λεγόμενη «βιταμίνη του ήλιου», βοηθάει στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας, μειώνοντας τα σημάδια κατάθλιψης. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνουν τα συμπτώματα κόπωσης και υπνηλίας, τα οποία αποτελούν και σύμπτωμα της ανεπάρκειάς της.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, είναι:
- Λιπαρά ψάρια όπως σολωμος, ρεγγα, τόνος, σαρδέλες
- Συκώτι
- Μουρουνέλαιο
- Αυγό – Κρόκος
- Γαλακτοκομικά
Ο ήλιος αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης, προσφέροντας το 90% που χρειάζεται ένας οργανισμός.
Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ενίσχυση της Λειτουργίας του Ανοσοποιητικού & την Υποστήριξη του Μυοσκελετικού Συστήματος
Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 έχει καταλυτικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Εξίσου καθοριστικός είναι ο ρόλος της στον μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας.
Η έλλειψή της έχει άμεση σχέση με δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, με κακή διάθεση, αϋπνία και αίσθημα κόπωσης.
Στις τροφές που έχουν μεγάλες ποσότητες Β6, έχουμε τις παρακάτω:
- Ρύζι
- Ξηροί καρποί
- Αβοκάντο
- Πατάτες
- Γλυκοπατάτες
- Σπανάκι
- Μπανάνες
- Φασόλια
- Συκώτι
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά
- Ψάρια
Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ομαλή Λειτουργία του Εγκεφάλου και του Νευρικού Συστήματος
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)
Το φυλλικό οξύ δεν «απευθύνεται» μόνο στις γυναίκες που κυοφορούν. Βοηθάει κάθε άνθρωπο στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής υγείας, καθώς ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης.
Πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι οι εξής:
- Αυγά
- Ψάρια
- Λαχανικά
- Συκώτι
- Όσπρια
- Δημητριακά
- μαγιά μπίρας
- Ακτινίδια
- Αβοκάντο
- Χουρμάδες
- Σόγια
- Αμύγδαλα
- Κάστανα
Συμπλήρωμα Διατροφής Χρήσιμο σε Περιπτώσεις Αναιμίας Λόγω Έλλειψης Φολικού Οξέως
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπερκόπωσης αλλά δεν την παράγει ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, ο οργανισμός παρουσιάζει συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης.
Οι τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Β1 είναι:
- Μανιτάρια
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Μαύρα φασόλια
- Φακές
- Σπαράγγια
Συμπλήρωμα Διατροφής Βραδείας Αποδέσμευσης με Θειαμίνη, Ιδανική σε Περιπτώσεις Χρόνιας Κόπωσης
Βιταμίνη C
Σε μία από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C είναι και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κόπωσης! Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Παράλληλα, η έλλειψη σιδήρου συντελεί στην κόπωση, οπότε είναι αναγκαία η πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι:
- Πιπεριά
- Μαϊντανός
- Ντομάτα
- Ακτινίδιο
- Μπρόκολο
- Παπάγια
- Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια
- Σπανάκι
- Βατόμουρα
Παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι απαραίτητος στον σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση του φολικού οξέος.
Extra boost ενέργειας: Πολυβιταμίνες
Όπως γνωρίζουμε, οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Οι πολυβιταμίνες είναι σημαντικές καθώς συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες χωρίς όμως να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, επειδή περιλαμβάνουν βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, συντελούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της υπερκόπωσης.
Υψηλής ισχύος ισορροπημένη φόρμουλα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών στοιχείων που βοηθά στην καταπολέμηση της σωματικής κόπωσης και ενισχύει την ενέργεια του οργανισμού.
💡 Προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε τη γνώμη από τον προσωπικό σας ιατρό ή διατροφολόγο, για να σας κατευθύνει κατάλληλα.
Πηγές
Η Αντιμετώπιση της Υπερκόπωσης με Συμπληρώματα Διατροφής (yo.gr)
Βιταμίνες για την υπερκόπωση: Ποιες είναι οι κατάλληλες; (lamberts.gr)