×

Άποιος Διαβήτης: Αίτια, Συμπτώματα & ο Ρόλος της Διατροφής

Συντάχθηκε:  14/11/2023, από , Διαιτολόγος Διατροφολόγος - MSc Κλινική Διατροφή
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 2s

Ο άποιος διαβήτης είναι μια νόσος, που δεν είναι ευρέως γνωστή στο ευρύ κοινό. Επίσης, παρόλο που χαρακτηρίζεται ως διαβήτης, δεν έχει καμία σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη. Το μοναδικό κοινό τους στοιχείο είναι η πολυουρία και η πολυδιψία.

Ουσιαστικά, ο άποιος διαβήτης αποτελεί μία πάθηση, κατά την οποία διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών στο σώμα, καθώς παράγονται μεγάλες ποσότητες ούρων. Αναπτύσσεται αντίσταση στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης ή δεν παράγονται αρκετές ποσότητες της ορμόνης, με αποτέλεσμα τα ούρα δε συμπυκνώνονται και αποβάλλονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ο άποιος διαβήτης δεν είναι μια συχνή πάθηση, αφού επηρεάζει 1 στα 25.000 άτομα.

 

Άποιος διαβήτης: Ποια είναι τα είδη & τα αίτιά του;

Ο άποιος διαβήτης διακρίνεται σε δύο είδη, τα οποία έχουν και διαφορετικά αίτια. Υπάρχει ο κεντρικός κι ο νεφρογενής άποιος διαβήτης.

  1. Ο κεντρικός άποιος διαβήτης οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, σε βλάβες στον υποθάλαμο ή την υπόφυση του εγκεφάλου, σε τραύμα, σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, σε ακτινοβολία και σε συγγενείς ανωμαλίες.
  2. Ο νεφρογενής άποιος διαβήτης μπορεί να οφείλεται σε χρόνια υπερασβεστιαιμία, σε νεφρική νόσο, σε πολλαπλούν μυέλωμα, σε δρεπανοκυτταρική αναιμία, σ’ εγκυμοσύνη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως είναι το λίθιο).

 

Άποιος διαβήτης & συμπτώματα: Πως θα τον καταλάβουμε;

Το βασικό σύμπτωμα, που εμφανίζει ένα άτομο με άποιο διαβήτη, είναι η πολυουρία. Ένα άτομο που πάσχει, μπορεί να παράγει περισσότερα από τέσσερα (4) λίτρα ούρων την ημέρα, ενώ συχνό σύμπτωμα είναι η νυκτουρία (ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας). Βασικό επακόλουθο της πολυουρίας αποτελεί το έντονο αίσθημα της δίψας.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να βιώνει το άτομο, είναι η κόπωση, η αδυναμία, η ζάλη και η ναυτία.

 

Ποια είναι η θεραπεία του άποιου διαβήτη;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον άποιο διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και πρόληψης των επιπλοκών, έτσι ώστε το άτομο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής. Για τον κεντρικό άποιο διαβήτη προτείνεται η θεραπεία υποκατάστασης με αντιδιουρητική ορμόνη κι η αντιμετώπιση του αίτιου που το προκαλεί, αν αυτό είναι εφικτό. Είναι σημαντική η σωστή ενυδάτωση του ατόμου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση του οργανισμού.

Για τον νεφρογενη άποιο διαβήτη η φαρμακευτική επιλογή που προτείνεται, είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα θειαζιδικά διουρητικά. Επιπλέον, χρειάζεται μία πολύ καλή αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο και πρωτεΐνες.

 

Άποιος διαβήτης & διατροφή: Ποια είναι η διατροφή χαμηλή σε νάτριο & πρωτεΐνες;

Μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο ουσιαστικά είναι μία διατροφή χαμηλή σε αλάτι. Το αλάτι βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ και φυσικά προστίθεται ως επιτραπέζιο αλάτι κατά το μαγείρεμα. Μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο περιλαμβάνει έως 2000mg νατρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει να προσθέτετε ελάχιστο έως καθόλου αλάτι στο φαγητό και στις σαλάτες σας καθώς, 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 2300mg νατρίου.

Διατροφικές συνήθειες που βοηθούν:

  • Μαγειρέψτε τα γεύματά σας στο σπίτι
  • Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα με ελάχιστη επεξεργασία
  • Χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση στο φαγητό αντί για αλάτι
  • Περιορίστε το έτοιμο φαγητό απέξω
  • Επιλέξτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την ένδειξη χαμηλό σε αλάτι/ νάτριο
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα επιλέξετε (υπολογίστε <140mg νατρίου ανά μερίδα)

Σχετικά με τις πρωτεΐνες, καλό θα είναι να αποφεύγετε την υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό κα), τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), τα αυγά και το ψάρι.

Ωστόσο, για πιο εξατομικευμένες οδηγίες και συμβουλές καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο. Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του άποιου διαβήτη καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν ενδοκρινολόγο!

 

 

Βιβλιογραφία

Diabetes insipidus – NHS (www.nhs.uk)

Diabetes insipidus – Treatment – NHS (www.nhs.uk)

BSc, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Ν. Ψυχικό.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek