×

Αρθρίτιδα: Συμπτώματα & το καλύτερο συμπλήρωμα για αρθρίτιδα

Συντάχθηκε:  17/10/2022, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  22/02/2023, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 2s

Η διαταραχή που επηρεάζει τις αρθρώσεις, η γνωστή μας αρθρίτιδα, έχει συμπτώματα ιδιαιτέρως ενοχλητικά που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών. Υπάρχουν πολλά είδη αρθρίτιδας, κάθε ένα από τα οποία συνοδεύεται από διαφορετικά συμπτώματα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

 

Είδη αρθρίτιδας και συμπτώματα

Στη βιβλιογραφία συναντά κανείς πάνω από 100 είδη αρθρίτιδας. Τα πιο συνηθισμένα είδη αρθρίτιδας είναι τα παρακάτω:

 

Είδος Αρθρίτιδας Χαρακτηριστικά Κύρια Συμπτώματα
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Η πιο συνηθισμένη μορφή αυτοάνοσης αρθρίτιδας όπου το ανοσοποιητικό σύστημα “επιτίθεται” στις αρθρώσεις. Πόνος και οίδημα στις μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, δυσκαμψία, αναιμία, κόπωση, ευερεθιστότητα, εφίδρωση ή εξάψεις.
Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα Διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα “επιτίθεται” στον ιστό γύρω από τις αρθρώσεις. Επηρεάζει συνήθως παιδιά 16 ετών ή μικρότερα. Πόνος, θερμότητα στα σημεία της φλεγμονής, δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης.
Οστεοαρθρίτιδα Ασθένεια που αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος της άρθρωσης φθείρεται από το επαναλαμβανόμενο στρες. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Πόνος, δυσκαμψία και τρίξιμο.
Ψωριασική Αρθρίτιδα Φλεγμονή των αρθρώσεων που αναπτύσσεται σε άτομα με ψωρίαση. Δερματικές εκδηλώσεις, πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, θερμότητα, πρωινή δυσκαμψία, δακτυλίτιδα, οσφυαλγία ή αλλαγή χρώματος στα νύχια.
Ουρική Αρθρίτιδα Φλεγμονή των αρθρώσεων από αυξημένο ουρικό οξύ στο σώμα το οποίο προκαλεί το σχηματισμό σκληρών κρυστάλλων στις αρθρώσεις. Έντονος πονος (ή και λιγοστός σε κάποιες περιπτώσεις), εντονότερος πόνος στη διάρκεια της νύχτας, ερυθρότητα, ή θερμότητα.
Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα Φλεγμονή που εμφανίζεται κυρίως στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (στο κάτω μέρος της πλάτης) ή στη σπονδυλική στήλη. Πόνος που χειροτερεύει τη νύχτα, δυσκαμψία στη μέση ή τον αυχένα, ειδικά τις πρωινές ώρες, ή πόνος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (οι αρθρώσεις μεταξύ του ιερού οστού και του λαγόνιου οστού).

 

Άλλα συνηθισμένα είδη αρθρίτιδας είναι η αντιδραστική αρθρίτιδα, η σηπτική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα αντίχειρα.

Ο ρυθμός εξέλιξης της αρθρίτιδας είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο με συμπτώματα που εκδηλώνονται αλλιώς και που μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις, πχ με τραυματισμό. Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο θεράποντα ιατρό σας αν υποψιάζεστε πως εσείς ή κάποιος δικός σας έχει αρθρίτιδα.

 

Πώς θεραπεύεται η αρθρίτιδα;

Η αιτία εξαρτάται από το είδος της αρθρίτιδας. Ομοίως και για τους τρόπους αντιμετώπισης θα ληφθεί υπόψη το είδος και η σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα όμως μπορούν να υποχωρήσουν αρκετά. Χρειάζεται να λειτουργούν οι αρθρώσεις και να μειώνεται τόσο ο πόνος όσο και η φλεγμονή.

 

Συμπληρώματα για την αρθρίτιδα

Μια ολόκληρη σειρά από συμπληρώματα φαίνεται να ανακουφίζει σημαντικά από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, ειδικά της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συμπληρώματα διατροφής όπως η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η SAM-e και η κουρκουμίνη είναι λίγα μόνο από αυτά. Βοηθούν τόσο στη μείωση του πόνου όσο και στο αίσθημα δυσφορίας που προκύπτει από τη δυσκαμψία.

Ομοίως, βιταμίνες όπως οι Α, C, Ε, D και Κ φαίνεται να παρέχουν σημαντική ενίσχυση στον οργανισμό όταν συνδυάζονται με τις παραδοσιακές θεραπείες. Για την αγωγή που ταιριάζει σε εσάς και τον οργανισμό σας πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Συνήθως η ημερήσια δόση είναι ένα καπάκι από σκευάσματα όπως το Collagen ProActive.

 

Συμπληρώματα κολλαγόνου για την αρθρίτιδα

Υπάρχουν ενδείξεις πως το κολλαγόνο τύπου ΙΙ μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στη θεραπεία της αρθρίτιδας, όταν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σώμα σε διάφορα μέρη όπως το δέρμα, τα κόκκαλα και τους χόνδρους των αρθρώσεων.

Το κολλαγόνο αποτελείται από αμινοξέα, δηλαδή τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Υπάρχουν κάποιες έρευνες μικρής έκτασης που δείχνουν ότι με τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να αναδομηθούν οι χόνδροι των αρθρώσεων που έχουν καταστραφεί από την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Collagen ProActive
Collagen ProActive

 

Το συμπλήρωμα κολλαγόνου Collagen ProActive αποτελείται από υδρολυμένο κολλαγόνο υψηλής ποιότητας το οποίο απορροφάται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, τα οφέλη του Collagen ProActive μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στη θεραπεία σας αλλά φυσικά η γνώμη του γιατρού σας είναι απαραίτητη πριν τη λήψη.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα συστατικά του Collagen ProActive υπάρχουν τα παρακάτω:

  • Υδρολυμένο κολλαγόνο που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα και σφριγηλότητά του.
  • Μαγνήσιο που διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
  • Βιταμίνη Β1 που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των νεύρων και αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα και τον μυϊκό τόνο.
  • Βιταμίνη Β2 που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, σε πιο υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα, καταπραΰνει οιδήματα και βοηθά στην όραση.
  • Βιταμίνη Β5 που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη σύνθεση ορμονών, στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην καλή λειτουργία των επινεφριδίων και μετατρέπει τη ζάχαρη και το λίπος σε ενέργεια.
  • Βιταμίνη Β6 που συμβάλλει στην φυσιολογική ενεργειακή απόδοση του μεταβολισμού των αμινοξέων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Βοηθά στη μείωση της κόπωσης και συντελεί στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.
  • Πυρίτιο που δυναμώνει τα μαλλιά, κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek