×

Back to school: Βιταμίνες & πρόληψη για αποφυγή των Ιώσεων

Συντάχθηκε:  25/09/2024, από , Παιδίατρος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 37s

Επιστημονικά, οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, για να γίνουν βασικές λειτουργίες σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Μπορεί να τις χρειαζόμαστε σε πολύ μικρά ποσά, αρκετά από τα οποία καλύπτονται κι από την ίδια τη διατροφή, αλλά ακόμη κι αυτές οι μικρές ποσότητες κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά… Δεν το παρακάνουμε με τις βιταμίνες, αλλά φροντίζουμε για την ισορροπημένη διατροφή τους και την πρόσληψη βιταμινών όταν υπάρχει διαγνωσμένη έλλειψη. Ειδικότερα κατά τη back to school περίοδο, που μόλις ξεκίνησε και μαζί της άρχισαν οι ιώσεις.

Τα σχολεία λοιπόν ξεκίνησαν κι «εφοδιάζουμε» τους μικρούς μας φίλους με τις κατάλληλες βιταμίνες και tips για το πρώτο κουδούνι!

 

Επιστροφή στο σχολείο: Ποιες είναι οι ιώσεις του φθινοπώρου

Ο κύριος ιός είναι ο ρινοϊός, που εμφανίζεται συνήθως στο ανώτερο αναπνευστικό. Σπανιότερα μπορεί να γίνει και ιός του κατώτερου αναπνευστικού ή να προκαλέσει βρογχίτιδα ή λαρυγγίτιδα αν υπάρχει ευαισθησία.

Λίγο πριν την έναρξη των σχολείων υπήρχαν αρκετές ιώσεις με εμετούς, τώρα έχουμε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με κύριο αίτιο τον ρινοϊό. Ο ιός RSV και η γρίπη εμφανίζονται κυρίως τον Νοέμβριο μήνα κι όχι με το άνοιγμα των σχολείων.

Υπάρχει τρόπος να θωρακιστούν τα παιδιά;

Η γνώμη μου είναι τα θωρακίζεις μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά και γενικότερα με υγιεινά σνακ για το σχολείο, όπου περνούν πολλές ώρες της ημέρας.

Πολύ σημαντικό επίσης τα παιδιά να είναι πλήρως εμβολιασμένα και μάλιστα να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά αν μιλάμε για παιδιά κάτω των πέντε ετών ή παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία στο αναπνευστικό.

Τέλος, όταν ένα παιδί είναι άρρωστο και μπορείς να το κρατήσεις λίγο παραπάνω στο σπίτι μέχρι να γίνει εντελώς καλά, είναι το ιδανικό για να σπάει η μετάδοση των ιώσεων. Γιατί αν ένα παιδί πάει ταλαιπωρημένο μετά από ίωση στο σχολείο και το εκθέσεις σε δέκα ιούς, τότε θα σου μαζέψει τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

Τι συμβουλεύετε συγκεκριμένα για τα παιδιά, που πηγαίνουν πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό;

Να είναι πλήρως εμβολιασμένα, να κάνουν την ενδεικνυόμενη εποχή το αντιγριπικό εμβόλιο κι όταν αρρωσταίνουν, να αναρρώνουν πλήρως πριν πάνε σχολείο. Καταλαβαίνω πως αυτό το τελευταίο δεν είναι πάντα εφικτό για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά στις δύσκολες ιώσεις είναι σημαντικό για την ανάρρωση του παιδιού.

 

Βιταμίνες για παιδιά & Πρόληψη των ιώσεων

Αυτό που έχει σημασία, είναι να ελέγχουμε την επάρκεια ή μη των βιταμινών κι αν υπάρχει έλλειψη να τη διορθώσουμε. Δε συμφωνώ με τις υπερβολές ή με κάποιους μύθους, όπως «να δώσω στα παιδιά βιταμίνες, για να τους ανοίξει η όρεξη».

Επίσης, θα μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά πολυβιταμινούχο σύμπλεγμα, το οποίο έχει χαμηλές περιεκτικότητες βιταμινών και δε φοβούμαστε μήπως κάνει τοξικότητα ή υπερβιταμίνωση. Γιατί κι αυτό είναι σημαντικό, αφού υπάρχουν βιταμίνες, όπως είναι η D, που δε θέλουμε να βρίσκονται στον οργανισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ελέγχουμε, λοιπόν, με εξετάσεις και καλύπτουμε το παιδί με όποια βιταμίνη του λείπει.

Τα παιδιά που έχουν έλλειψη κάποιας βιταμίνης είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ιώσεις αυτή την περίοδο;

Η έλλειψη βιταμινών δεν είναι η κύρια αιτία, για να κολλήσει ένα παιδί. Ωστόσο, αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να υπάρχει μία μικρή συμμετοχή. Θα πρέπει δηλαδή να φροντίσουμε για την επάρκεια της βιταμίνης, αλλά δεν αποδίδουμε την ίωση στην έλλειψη αυτής.

Ποιες ελλείψεις βιταμινών παρατηρούμε σε μικρά παιδιά;

Αρκετά παιδάκια έχουν χαμηλή φερριτίνη και σίδηρο, κυρίως λόγω διατροφής που σχετίζεται καθαρά με το κόκκινο κρέας, κάτι το οποίο διορθώνουμε, αλλά ο σίδηρος δε θεωρείται βιταμίνη. Οπότε τον σίδηρο τον κοιτάμε πάντα κι ας μη συγκαταλέγεται στις βιταμίνες, κι όταν χρειάζεται, χορηγούμε συμπλήρωμα σιδήρου για παιδιά αφού είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις βιταμίνες, παρατηρούμε έλλειψη βιταμίνης D παρά τον ήλιο στη χώρα μας. Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, καθώς υπεισέρχεται στη λειτουργία ανοσοποιητικού και συνήθως όταν τη μετράμε είναι χαμηλή ή αρκετά χαμηλή.

Ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D έχουν λίγα παιδιά και κυρίως τον Σεπτέμβριο, χρονική περίοδος κατά την οποία έχει προηγηθεί το καλοκαίρι και η έκθεση στον ήλιο. Τη βιταμίνη D λοιπόν την ψάχνουμε, την ελέγχουμε, τη μετράμε και τη διορθώνουμε αν είναι χαμηλή.

Η βιταμίνη B12 τώρα, που είναι εξίσου πολύτιμη, λαμβάνεται κυρίως από το γάλα, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και το κρέας. Τη μετράμε πιο σπάνια στα παιδιά, αλλά ναι, είναι μία βιταμίνη που την ελέγχουμε ειδικά αν υπάρχει έλλειψη.

Άλλες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, καλύπτονται εύκολα διατροφικά, όπως για παράδειγμα αν το παιδί πίνει καθημερινά έναν χυμό πορτοκάλι.

Συμπερασματικά, οι βιταμίνες λαμβάνονται από μία ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά- ακόμη κι αν είναι κακόφαγα, αρκεί να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέσω των τροφών- κι ελέγχονται μέσω των ειδικών εξετάσεων για να γνωρίζουμε, να παρακολουθούμε και να καλύπτουμε τις ελλείψεις τους.

 

Με ποια συμπτώματα ίωσης πηγαίνουμε στον παιδίατρο;

Σίγουρα υπάρχει μία πρώτη επικοινωνία με τον παιδίατρο και μετά εκείνος καθοδηγεί ανάλογα με το ποια φάση βρίσκεται το παιδί. Αν έχει υψηλό πυρετό, είναι καταβεβλημένο, δεν τρώει, δεν πίνει, το βλέπουμε υπναλέο και με περίεργα συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια ή ότι το παιδί δεν έχει ζωντάνια, μπορεί να χρειαστεί να πάμε και στο νοσοκομείο.

Στα παιδιά μάς ενδιαφέρει πολύ η γενική κατάσταση. Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει ίωση μόνο με πυρετό και κυρίως μ’ ένα χαμηλό κι αραιό πυρετό, απλά έχεις μία επικοινωνία με τον προσωπικό παιδίατρο και το παρακολουθείτε από κοινού.

Τώρα πλέον οι γονείς φροντίζουν να κάνουν και τα αντίστοιχα τεστ, ώστε το παιδί να λαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή από νωρίς. Επομένως, άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, καθοδήγηση από εκείνον με βάση τα συμπτώματα και παρατήρηση της γενικής κατάστασης του παιδιού είναι τα πιο σημαντικά.

Η Πετρούλα Λιάκου είναι Παιδίατρος κι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδικότητα στην Παιδιατρική, την οποία ολοκλήρωσε στην Ά Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Από το 2003 έως το 2013 εργάστηκε ως Επιμελήτρια στην Ευρωκλινική Παίδων κι από το 2013 έως και σήμερα είναι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή του Ελληνικού.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek