Beyond Labels, Beyond Stigma: Καταπολεμώντας τη Στιγματοποίηση του AIDS
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Το AIDS αποτελεί από τη στιγμή που εμφανίστηκε ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά θέματα που απασχόλησαν και συνεχίζει να απασχολεί όσο την ιατρική κοινότητα, όσο και όλους τους ανθρώπους, τόσο αυτούς που είναι ενεργοί σεξουαλικά αλλά και όσους βρίσκονται σε ηλικία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Η εμφάνιση του AIDS αποτέλεσε δυστυχώς, ένα κομβικό σημείο στην ανθρωπότητα, που προκάλεσε πολλούς θανάτους και ενεργοποίηση τους επιστήμονες να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αλλά και την κοινωνία γενικά να σταθεί πλάι σε όσους το έζησαν, να σπάσει κάθε ταμπού και να ενίσχυση την ενημέρωση προς όλους. Μεγάλο μέρος της ενίσχυσης αυτής στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, που καθιερώθηκε κάθε 1 Δεκεμβρίου με πρώτη φορά να συμβαίνει το 1998. Σύμφωνα με τις έρευνες ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων (περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι) ζουν με τη νόσο του AIDS, πλέον βρίσκονται υπό την ιατρική παρακολούθηση και έχουν ιατρική περίθαλψη, ενώ στόχος είναι ο τερματισμός της εξάπλωσής του μέχρι το 2030.
Τι είναι όμως το AIDS & πώς προκαλείται;
Τα αρχικά του AIDS σημαίνουν: Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας. Προκαλείται από τον ιό HIV. Ο HIV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, το οποίο σημαίνει ότι έχει ως γενετικό υλικό, RNA.
Ο HIV από την στιγμή που θα εισβάλει στον οργανισμό του ανθρώπου, ξεκινά να αναπαράγεται, με απώτερο στόχο, να καταστείλει την δράση των λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων. Ο ιός που προκαλεί AIDS, δεν υποχωρεί ποτέ από το σώμα του οροθετικού, καθώς ενσωματώνεται στο γονιδίωμα του ανθρώπου και μεταλλάσσεται.
Η σωστή ενημέρωση σχετικά με το AIDS, ο τρόπος που μεταδίδεται αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι σημαντικά σημεία που χρειάζεται αν γνωρίζουν όλοι για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.
Ποιοι είναι οι τρόποι που μεταδίδεται το HIV;
Ο ιός HIV μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή (κολπικό, στοματικό & πρωκτικό σεξ), με την μετάγγιση αίματος καθώς και από την μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο. Η μητέρα μπορεί να μολύνει το έμβρυο είτε κατά την διάρκεια της κύησης, είτε κατά την διάρκεια του θηλασμού είτε κατά την διάρκεια του τοκετού. Πιο συνοπτικά οι κύριοι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι οι εξής:
- Αίμα
- Σπέρμα και προσπερματικά υγρά
- Κολπικά υγρά
- Πρωκτικά υγρά
- Μητρικό γάλα
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως από τη στιγμή που θα προβληθεί το άτομο από τον ιό, χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα περίπου 10 ετών για να γίνει εμφανής και να αναπτυχθεί η νόσος του AIDS. Έτσι, μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά την αρχική μόλυνση που προκαλούνται, τα οποία εμφανίζουν ένα ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Τα συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Αδυναμία
- Απώλεια Βάρους
- Πρήξιμο στους λεμφαδένες
- Ναυτία
- Έμετοι
- Εξανθήματα
- Φαρυγγίτιδα
- Δυσφορία
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η διευκρίνιση, πως τα συμπτώματα είναι ίδια με τα συμπτώματα άλλων λοιμώξεων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα στην πρωτολοίμωξη για αυτό μπορεί να μεταδίδει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει! Επίσης, ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται από βήχα, σάλιο, χειραψία ή κοινή χρήση τουαλέτας.
Πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του AIDS;
Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος.
Πλέον με την επιστήμη να έχει προχωρήσει πολύ τις έρευνες του συγκεκριμένου προβλήματος σε όλο τον κόσμο, έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί μέθοδοι για την αντιμετώπιση της νόσου.
Με δεδομένο ότι ο ιός HIV δεν απομακρύνεται ποτέ από τον ανθρώπινο οργανισμό που έχει προσβάλει, και το άτομο νοσεί πάντα, με τη γρήγορη διάγνωση της νόσου έχουν βρεθεί θεραπείες που κάποιος μπορεί να ζει με τη νόσο. Η θεραπεία, εγγυάται να καταστείλει τα συμπτώματα και να παρέχει μια καλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Αν κάποιο οροθετικό άτομο, επιλέξει να μην ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία, το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τέλος, για ακόμα μία φορά η ενημέρωση και η πρόληψη μπορεί να σώσει στην κυριολεξία ζωές και να μειώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα νοσήματος. Για άλλη μία φορά η ενημέρωση όλων ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικού υπόβαθρου, είναι εξαιρετικά σημαντική και σπουδαία για την εξάλειψη της νόσου του AIDS.
Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η καταπολέμηση της στιγματοποίησης του AIDS;
Η καταπολέμηση της στιγματοποίησης που σχετίζεται με τον ιό HIV/AIDS απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση σε κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ορισμένοι τρόποι για την καταπολέμηση της στιγματοποίησης του AIDS περιλαμβάνουν:
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση: Η ενημέρωση του κοινού για την πραγματικότητα της μετάδοσης του ιού HIV και της ζωής με HIV/AIDS μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και της στιγματοποίησης.
- Στήριξη και Συμπαράσταση: Η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS είναι σημαντική. Η δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών κοινοτήτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στιγματοποίησης.
- Νομοθετικά Μέτρα: Επιβοηθητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που προστατεύουν τα άτομα με HIV/AIDS από τη διάκριση και προάγουν τα δικαιώματά τους μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της στιγματοποίησης.
- Καμπάνιες Ευαισθητοποίησης: Η οργάνωση εκστρατειών και καμπανιών ευαισθητοποίησης για το HIV/AIDS μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή αντιλήψεων και στη μείωση της κοινωνικής απόρριψης.
- Διαδικτυακές Κοινότητες: Η δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων για άτομα με HIV/AIDS μπορεί να προσφέρει ασφαλές περιβάλλον και στήριξη.
- Βραβεύσεις – Διακρίσεις: Η αναγνώριση και η διάκριση των ατόμων και των οργανώσεων που προωθούν την καταπολέμηση της στιγματοποίησης μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους να συμμετέχουν σε παρόμοιες προσπάθειες.