×

Billion Bees Program: Η Πρωτοβουλία της Apivita για τις Μέλισσες!

Συντάχθηκε:  22/05/2024, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 56s

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό. Η μείωση των μελισσών, μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη μείωση ή και εξαφάνιση πολλών ειδών της χλωρίδας μας, καθώς και άλλων οργανισμών που εξαρτώνται από αυτούς, άμεσα ή έμμεσα.

Επιπλέον, αυτή η μείωση επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, με πιθανές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή. Με γνώμονα τα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς, η Apivita, δημιούργησε το Billion Bees Program, για τη διάσωση των μελισσών. Παρακάτω, θα ανακαλύψουμε το πρόγραμμα της Apivita και τη συμμετοχή του Pharm24.gr στο 2ήμερο sustainability event της εταιρίας στη Σέριφο, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.

 

Τι είναι το Billion Bees Program;

Το Billion Bees Program είναι μια πρωτοβουλία της Apivita, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Δίκτυο 1% for the Planet, με στόχο την αποκατάσταση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τη σημασία των μελισσών στη ζωή και τη βιοποικιλότητα, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις.

Στις δεσμεύσεις του προγράμματος της Apivita, είναι η δημιουργία τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου μελισσών, κάθε χρόνο!

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό, αφενός στη διασφάλιση της αναγέννησης 1 δισεκατομμυρίου μελισσών κάθε χρόνο, και αφετέρου, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των μελισσών για τη ζωή και τη βιοποικιλότητα, μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Tο Billion Bees Program θα επεκταθεί, σταδιακά, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας, ωστόσο, μπορείτε να μάθετε και για άλλα παρόμοια προγράμματα του Δικτύου 1% for the Planet με σκοπό τη διάσωση των μελισσών, σε χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία κι η Πορτογαλία.

 

Billion Bees Program: τι δράσεις γίνονται στην Ελλάδα;

Στον ελλαδικό χώρο, η Apivita δραστηριοποιείται εντατικά για τη διάσωση των μελισσών, μέσω της συνεργασίας ή στήριξης οργανώσεων, όπως:

  • The Bee Camp: Η Οργάνωση «The Bee Camp» απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, γεωπόνους, καλλιτέχνες και περιβαλλοντικούς επιστήμονες και μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των μελισσών. Τα “Bee Schools powered by APIVITA” είναι πρότυπα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που διεξάγονται σε δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» συνεργάζεται με την APIVITA από το 2023, μέσω του βραβευμένου προγράμματος “Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια”. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στο νησί της Εύβοιας και έχει ως στόχο τη γενετική βελτίωση των ενδημικών πληθυσμών μελισσών.
  • APIS LAB του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Το Apiary Pollination Innovation & Sustainability (APIS) Lab (APIS) χρηματοδοτήθηκε από την APIVITA με σκοπό να υποστηρίξει ενεργά την αποκατάσταση του πληθυσμού των μελισσών και την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων των μελισσοκόμων.

 

Πως επιτυγχάνεται ο σκοπός του προγράμματος;

Για την επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου προγράμματος, η Apivita δεσμεύεται να επιστρέφει το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων συγκεκριμένων προϊόντων της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, σε διεθνές επίπεδο.

 

Βιωματικό Sustainability Trip στη Σέριφο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η Apivita, διοργάνωσε βιωματικό Sustainability Trip στο νησί της Σερίφου, με το Pharm24.gr να παρευρίσκεται εκεί!

Στο 2ήμερο event που έγινε στο νησί των Κυκλάδων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και παράδοση του νησιού, να ανακαλύψουν τον πρωτογενή, παραγωγικό του τομέα, αλλά και να αντιληφθούν την έννοια της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, με βασικούς πυλώνες τον σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη μέλισσα.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα πρότυπο βιολογικό μελισσοκομείο, κρυμμένο στις πλαγιές της ενδοχώρας της Σερίφου. Εκεί, οι επισκέπτες, ανακάλυψαν την τοπική χλωρίδα, η οποία αποτελείται κυρίως από φρύγανα, με κυρίαρχα φυτά την άγρια λεβάντα και το θυμάρι. Επιπλέον, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, περιηγήθηκαν στους χώρους του μελισσοκομείου, συλλέγοντας σημαντικές πληροφορίες για την τοπική παραγωγή.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα αμπέλια και τις εγκαταστάσεις ενός μοναδικού τοπικού οινοποιείου, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να μάθουν για τις ποικιλίες που ευνοούνται από το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, καθώς και για την ιστορία της οινοπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Ωστόσο, η σημαντικότερη ενέργεια αφορούσε τα παιδιά! Σε συνεργασία με το The Bee Camp, ως μέλη του Οργανισμού 1% for the Planet, η Apivita συνέβαλε στο να μετατραπεί το Δημοτικό Σχολείο Σερίφου στο 1ο Bee School της νησιωτικής Ελλάδας, μια πρωτοβουλία που έδωσε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια!

 

 

👉 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως για όλο τον μήνα Μάιο 2024, η APIVITA δεσμεύεται να επιστρέψει το 100% των παγκόσμιων πωλήσεων της σειράς BEESSENTIAL OILS σε δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της σημασίας της μέλισσας για το οικοσύστημα.

 

Δείτε εδώ το φωτογραφικό υλικό από το Sustainability Trip της Apivita στη Σέριφο:

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek