×

Χρήσιμα Tips για την Αντιμετώπιση του Καύσωνα

Συντάχθηκε:  25/07/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  12/07/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 0s

«Πότε τελειώνει ο καύσωνας»;

Μια ερώτηση που κάνει η πλειονότητα των Ελλήνων και το φετινό καλοκαίρι και ενδεχομένως το λέει κάθε καλοκαίρι. Οι φετινές θερμοκρασίες, λόγω του καύσωνα στην Ελλάδα, έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά νούμερα για τη χώρα μας, ενώ η καθημερινότητα έχει γίνει αρκετά δύσκολη. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες σε καθημερινή βάση, κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα του καθένα από εμάς.

Όπως γνωρίζουμε, ο καύσωνας είναι ένα έντονο καιρικό φαινόμενο που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τη ζωή κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα, αν δε μεριμνήσει καθένας από εμάς, μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί χρήσιμα tips και μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, όπως και την κατάλληλη διατροφή για καύσωνα.

 

Tips για άμεση αντιμετώπιση του καύσωνα

Μέχρι να υποχωρήσει ένα κύμα καύσωνα, απαιτείται προσοχή από τον κάθε ένα από εμάς. Απαιτείται προσοχή στις καθημερινές μας εργασίες, στη σωματική μας δραστηριότητα και η συμμόρφωση με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα γενικά tips και μέτρα για αντιμετώπιση του καύσωνα.

Γενικά tips για αντιμετώπιση του καύσωνα

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά βασικά μέτρα και tips για την αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα:

  1. Συνιστάται να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας χώρους με συνωστισμό.
  2. Να αποφεύγετε την έκτακτη, βαριά ή έντονη σωματική εργασία, ειδικά όταν βρίσκεστε σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία.
  3. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  4. Προτιμήστε ενδύματα που είναι ελαφριά, άνετα και φτιαγμένα από φυσικά υλικά, καθώς αυτά επιτρέπουν τον εύκολο αερισμό του σώματος και την αποτελεσματικότερη εξάτμιση του ιδρώτα. Συστήνεται να φοράτε ένα καπέλο που επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού. Όσον αφορά τα γυαλιά, προτιμήστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες.
  5. Προτιμήστε να κάνετε ζεστά ή χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε υγρά καλύμματα για να προστατεύσετε το κεφάλι και το λαιμό από τον ήλιο και την υπερβολική έκθεση στη θερμότητα.
  6. Φροντίστε για την ευημερία και την υγεία των μελών της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για να λάβετε ειδικές οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση της κατάστασής τους, καθώς και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. Οι συστάσεις του ιατρού θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η υγεία τους και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με τις υπάρχουσες παθήσεις τους.
  7. Αποφύγετε τα μακρινά ταξίδια με δημόσια μέσα μεταφοράς όταν η θερμοκρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Tips για βρέφη & παιδιά

Στην περίπτωση των παιδιών, τα μέτρα κατά του καύσωνα διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Επιλέξτε ελαφριά ρούχα για τα παιδιά, δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση. Αφήστε τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα, αποφεύγοντας να τυλίγονται με υπερβολικά σφιχτά ρούχα. Επίσης, οι πάνες δε θα πρέπει να τα ζορίζουν έντονα.
  2. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση του παιδιού στον ήλιο και βεβαιωθείτε ότι φορά καπέλο προστασίας.
  3. Εκτός από γάλα και νερό, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
  4. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ενθαρρύνετέ τα να προσέχουν την κατανάλωση υγρών, όπως νερό και φρουτοχυμούς και να ενισχύουν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενώ περιορίζουν την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

 

Tips για ηλικιωμένους

Άλλη μια κοινωνική ομάδα που χρήζει προσοχής κατά την περίοδο του καύσωνα, είναι οι ηλικιωμένοι. Ας δούμε μερικά tips προστασίας από τον καύσωνα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας:

  1. Προσπαθήστε να μετακινήσετε τους ανθρώπους σε πιο δροσερούς χώρους ή περιοχές, όπως παραθαλάσσιες ή ορεινές περιοχές, καθώς το υπερβολικά ζεστό και υγρό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.
  2. Αφήστε το σπίτι να αερίζεται κατά τη νύχτα για δροσιά και κρατήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  3. Σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή μακροχρόνιας απουσίας σας από το σπίτι, μην αφήνετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς μόνα τους. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιο άτομο που θα ασχοληθεί με την καθημερινή φροντίδα τους.

 

Διατροφή για τον καύσωνα

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του καύσωνα! Οι γενικές οδηγίες, κάνουν λόγο για μικρά και ελαφριά γεύματα και λήψης αρκετών υγρών, εκτός των αλκοολούχων.

Μια ιδανική διατροφή για τον καύσωνα, περιλαμβάνει:

  • Ροφήματα όπως φρουτοχυμούς ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη
  • Ελαφριά γεύματα όπως σνακ με γιαούρτι και φρούτα, χωριάτικη σαλάτα, φρουτοσαλάτα, σαλάτες με λαχανικά όπως χόρτα, κολοκυθάκια κ.λπ.
  • Άφθονο νερό σε τακτική βάση
  • Τροφές με ασβέστιο, καθώς αυτό συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού

Παράλληλα, προσπαθούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε:

  • Ζαχαρούχα ποτά
  • Αλκοόλ
  • Υψηλές ποσότητες καφέ (διουρητική δράση)
  • Αλάτι (πάντα με σύναιση στη χρήση του)

Η πλειονότητα των παραπάνω τροφών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που κυμαίνεται από 70-85%. Επίσης, αρκετές από τις παραπάνω τροφές περιέχουν βιταμίνες και κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.

 

Ανακάλυψε τα καλύτερα φυτικά βότανα που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις υγιή επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης! Οι θεραπευτικές ιδιότητες πολλών βοτάνων μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της χοληστερόλης και της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Το άγριο βασιλικό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για τη χοληστερίνη, ενώ το φύλλο αγριού αμπελιού και το ζειμπέρι έχουν επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η φύσιγγα και το αγκίσανδρο θεωρούνται ιδανικά για την υγεία της καρδιάς. Για να ελέγχεις επίσης την πίεσή σου, μπορείς να επιλέξεις βότανα όπως το φύλλο ελιάς, το λεβάντα, το τσάι τζίντζερ και το μάραθο. Πολλά από αυτά τα βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ευνοούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερίνης και της πίεσης. Μην ξεχνάς πως η διατροφή και ο τρόπος ζωής συμπληρώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Προσθέστε αυτά τα φυτικά στην καθημερινή σου διατροφή, και εάν έχεις ήδη κάποια υπάρχουσα πάθηση, ζήτησε πάντα τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σου για τις κατάλληλες δοσολογίες και την κατάλληλη χρήση. Φρόντισε την υγεία σου φυσικά και απολαύσε την καλή ζωή!

 

Πηγή άρθρου: civilprotection.gov.gr

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καμερίνο (Università di Camerino). Πολύ καλός γνώστης της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας. Εργάζεται στο Pharm24 ως Φαρμακοποιός.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek