×

Δεντρολίβανο: Τι Ιδιότητες Έχει;

Συντάχθηκε:  20/08/2024, από , Βιολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 9s

Το δεντρολίβανο είναι ένα γευστικό και εύκολο στην καλλιέργεια βότανο που προέρχεται από τη Μεσόγειο, το οποίο γνωρίζουμε αρκετά καλά εδώ στην Ελλάδα. Έχει μια έντονη ξυλώδη γεύση που μπορεί να είναι ελαφρώς πικρή και στυφή, ενώ αποτελεί και κοινό συστατικό σε αλμυρά πιάτα κρεατικών.

Εκτός της χρήσης του στη μαγειρική, το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται κατά κόρον από πολύ παλιά για την αντιμετώπιση και πρόληψη ιατρικών καταστάσεων. Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για το δενδρολίβανο, τις ιδιότητές του και τα μοναδικά οφέλη στην υγεία μας.

 

Εισαγωγή στο Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.) είναι ένας αειθαλής θάμνος που ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο στη Μεσόγειο και τις υποϊμαλάϊες περιοχές. Αναπτύσσεται ως θάμνος και έχει έντονο άρωμα που μοιάζει κάπως με τον ευκάλυπτο, αλλά είναι πιο ξυλώδες. Το βότανο μπορεί να αντέξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς νερό και σε κανονικές συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και τριάντα χρόνια.

Είναι ευρέως γνωστό για τη χρήση του ως αρωματικό σε φαγητά, ενώ αποτελεί κι ένα πολύ σπουδαίο βότανο με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα παλαιότερα χρόνια, το δενδρολίβανο, είχε χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό, ήπιο αναλγητικό, για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, της ημικρανίας, της αϋπνίας και της κατάθλιψης.

 

Θρεπτικά Συστατικά του Δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε φυτοχημικά. Τα φυτοχημικά, δεν έχουν τη σπουδαιότητα των βιταμινών και των μετάλλων, αλλά είναι αρκετά σημαντικά στην καταπολέμηση των ασθενειών, στη βελτίωση της υγείας των οφθαλμών και στη ρύθμιση της ηπατικής λειτουργίας.

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα, ένα κλωνάρι δεντρολίβανου περιέχει:

  • Θερμίδες: 3,9 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 0,1 gr
  • Λίπος: 0,2 gr
  • Υδατάνθρακες: 0,6 gr
  • Φυτικές ίνες: 0,4 gr
  • Ζάχαρη: 0 gr

Βιταμίνες και Μέταλλα

Το δεντρολίβανο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή των παρακάτω βιταμινών και μετάλλων:

Αντιοξειδωτικά

Το δεντρολίβανο έχει σημαντικά ποσοστά και σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του οργανισμού. Το ροσμαρινικό οξύ και καρνοσικό οξύ αποτελούν τέτοιες ενώσεις, που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος.

 

Οφέλη για την Υγεία

Το δενδρολίβανο έχει μια σειρά από οφέλη και ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Το αγαπημένο βότανο δεν προσδίδει μόνο ωραία γεύση στα πιάτα μας αλλά αποτελεί και μια πλούσια πηγή σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ορισμένα από τα οφέλη που περιλαμβάνει το δενδρολίβανο είναι τα παρακάτω:

  • Διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και ενίσχυση της συγκέντρωσης
  • Μείωση τους στρες
  • Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα από αυτά τα οφέλη και ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Το δενδρολίβανο, έχει στη σύνθεσή του βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό «σύμμαχο» στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες έρευνες, το έλαιο δεντρολίβανου, έχει σημαντικές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες. Αυτές, οι ιδιότητες, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το δενδρολίβανο (καρνοσόλη, ουρσολικό οξύ, καρνοσικό οξύ). Αντιβακτηριακές ιδιότητες έχουν επίσης το φαινολικό οξύ και οι διτερπενοειδείς ενώσεις, που βρίσκονται στο δενδρολίβανο.

Βελτίωση της Πέψης

Ένα από τα οφέλη του δεντρολίβανου για την υγεία που εφαρμόζεται παραδοσιακά τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα, είναι η ικανότητά του να βοηθά την πέψη. Πολλές φορές χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά, καθώς φέρεται να διεγείρει το συκώτι να παράγει χολή, κάτι που βοηθά το σώμα να αφομοιώσει το λίπος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες

Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, το δενδρολίβανου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής των ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, πόνο και δυσκαμψία.

Αυτό γίνεται μέσω της διακοπής της μεταφορών των λευκών αιμοσφαιρίων στους τραυματισμένους ιστούς για να απελευθερώσουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Ένα παράδειγμα αντιφλεγμονώδους δράσης του δενδρολίβανου είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Χρήσεις του Δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο, όπως θα δούμε παρακάτω, αποτελεί ένα εξαιρετικό υλικό για τη μαγειρική αλλά και μοναδικό αιθέριο έλαιο ή εκχύλισμα, το οποίο προσφέρει μοναδικά οφέλη στον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δενδρολίβανο στα μαλλιά, στο πρόσωπο, στο σώμα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, κ.ά.

Στην Κουζίνα

Πολλοί άνθρωποι – κι όχι αδίκως – γνωρίζουν το δενδρολίβανο μέσω της μαγειρικής. Το βότανο αυτό, έχει έντονη γεύση και μοναδικά αρώματα, αποτελώντας εξαιρετικό υλικό μαγειρικής.

Σε αλμυρά πιάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες για πουλερικά και ψάρια. Κάποιοι, επίσης, χρησιμοποιούν το δεντρολίβανο και σε γλυκά. Χρησιμοποιείται ως μία «φρέσκια» νότα σε επιδόρπια και σε πίτες με φρούτα.

Στην Κοσμετολογία

Στην επιστήμη της ομορφιάς, είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση του δενδρολίβανου στα μαλλιά. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, πιο γνωστή ως ανδρική φαλάκρα, που επηρεάζει και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη, άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία που έκαναν μασάζ με αραιωμένο έλαιο δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής τους δύο φορές την ημέρα επί έξι μήνες, παρουσίασαν την ίδια αύξηση στο πάχος των μαλλιών με εκείνους που χρησιμοποιούσαν μινοξιδίλη, ένα δημοφιλές φάρμακο για την αναγέννηση των μαλλιών.

Τα αποτελέσματα, μάλιστα, έδειξαν πως οι συμμετέχοντες ανάφεραν λιγότερα περιστατικά κνησμού στο τριχωτό σε σχέση με τη μινοξιδίλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δενδρολίβανο μπορεί να είναι πιο ανεκτό.

Apivita-Men's Tonic Shampoo with Hippophae TC & Rosemary 250ml
Apivita-Men’s Tonic Shampoo with Hippophae TC & Rosemary 250ml

 

Macrovita Rosemary Oil with Vitamins E + C + F 100ml
Macrovita Rosemary Oil with Vitamins E + C + F 100ml

 

Εκτός της χρήσης δεντρολίβανου για τα μαλλιά, έχουμε και τη χρήση του στο δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις του δενδρολίβανου προσφέρουν οφέλη στην υγεία της επιδερμίδας μας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του δεντρολίβανου μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, λόγω της ύπαρξης του καρνοσικού οξέος, που είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύεται το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες που προκαλούν ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας αντιγηραντική δράση σε πρόσωπο και σώμα.

Τέλος, με βάση αυτές τις ιδιότητες, το δεντρολίβανο, εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να εξυπηρετήσει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Το εκχύλισμα δεντρολίβανου συμβάλλει στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και του μεταβολισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της διατήρησης της ελαστικότητας και τόνωσης του δέρματος.

Στην Αρωματοθεραπεία

Στην αρωματοθεραπεία, το δεντρολίβανο, είναι αρκετά διαδεδομένο στη μορφή αιθέριου ελαίου. Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε τη νοητική σας ικανότητα.

Επιπλέον, μειώνει την υπνηλία, διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τονώνει τη διάθεση. Όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας ή να διαβάσετε, μπορείτε να δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου σε μια κεραμική βάση διάχυσης αιθερίων ελαίων και θα δείτε μοναδικά αποτελέσματα!

Kanavos Rosemary Essential Oil 20ml - Δενδρολίβανο
Kanavos Rosemary Essential Oil 20ml – Δενδρολίβανο

 

Πιθανές Παρενέργειες και Προφυλάξεις

Το δεντρολίβανο αποτελεί ένα βότανο με μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μπορεί να προκληθεί κνησμός και αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία στο δενδρολίβανο
  • Πιθανή τοξικότητα από την εισπνοή υψηλών ποσοτήτων αιθέριων ελαίων δενδρολίβανου

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό. Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλες ποσότητες δεντρολίβανου έχουν εμμηναγωγικές και εκτρωτικές επιδράσεις.

 

 

✍️ Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το δενδρολίβανο είναι ένα μοναδικό βότανο με ελάχιστες παρενέργειες, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα μαλλιά, στο δέρμα και τον οργανισμό μας. Μπορεί να είναι ευρέως γνωστό για τις χρήσεις του στη μαγειρική, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και σε άλλες περιπτώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιθέριο έλαιο για τόνωση και πνευματική διαύγεια, ως εκχύλισμα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και προστασίας του προσώπου από την πρόωρη γήρανση.

BSc, Βιολόγος. Απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στο Pharm24 έχοντας εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek