Διάρροια: Ποια είναι τα Αίτια, προτεινόμενη Διατροφή & Αντιμετώπιση
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια στιγμή απόλυτης ηρεμίας και ξαφνικά να αισθάνεστε έναν έντονο πόνο στην κοιλιά. Η διάρροια, ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση και να διαταράξει την καθημερινότητά μας. Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, λίγοι γνωρίζουν τα ακριβή αίτια και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν διάρροια, θα αναλύσουμε τη διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και θα προτείνουμε αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης, είτε φυσικούς, είτε μέσω αγωγής, για τη διατήρηση της υγεία του πεπτικού μας συστήματος σε άριστη κατάσταση.
Αιτίες της διάρροιας
Οι αιτίες πρόκλησης της διάρροιας είναι αρκετές και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήζουν παρακολούθησης από έναν ιατρό. Μερικές από τις συνήθεις αιτίες για την εμφάνιση της διάρροιας, είναι οι παρακάτω:
- Βακτηριακές λοιμώξεις
- Ιός
- Δυσανεξία σε τροφές
- Τροφική αλλεργία (π.χ κοιλιοκάκη, λόγω αλλεργίας στη γλουτένη)
- Παράσιτα που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής ή του νερού
- Αντίδραση σε φάρμακα ή αντιβιοτικά
- Ασθένειες του εντέρου, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- Πρόβλημα με τον τρόπο λειτουργίας του στομάχου και του εντέρου σας (λειτουργική διαταραχή του εντέρου), όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στο στομάχι ή τη χοληδόχο κύστη
- Μεταβολικές καταστάσεις, όπως προβλήματα θυρεοειδούς
- Σπανίως, λόγω βλάβης από θεραπείες ακτινοβολίας ή όγκοι που παράγουν πολλές ορμόνες
Επιπλέον, ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, μπορεί να παρουσιάσουν τη διάρροια ως σύμπτωμα. Τέτοια άτομα μπορεί να έχουν:
- Καρκίνος
- HIV/AIDS
- Μεταμόσχευση οργάνου
Συμπτώματα της διάρροιας
Τα συμπτώματα της διάρροιας, συνήθως αφορούν κοιλιακά άλγη και αφυδάτωση, ενώ μπορεί και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Βέβαια, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ελαφρά και σε πιο σοβαρά συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό αν τα συμπτώματα σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό ή δεν υποχωρούν, ανεξαρτήτως έντασης.
Ελαφρά συμπτώματα
- Κράμπες στην κοιλιά
- Πόνος στο στομάχι
- Κόπωση
- Πρήξιμο
- Ναυτία
Σοβαρά συμπτώματα
- Αιματηρά κόπρανα
- Μη συχνή ούρηση
- Ταχυπαλμία
- Λιποθυμίες
- Πυρετός
- Εμετός
Διάγνωση της διάρροιας
Για τη διάγνωση της διάρροιας, ένας ιατρός ή μικροβιολόγος θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο του αίματος, των κοπράνων και των ούρων σας.
Εάν οι διάρροιες διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση και δοκιμές σε τροφές, έτσι ώστε να παρατηρηθούν πιθανές επιπλοκές στο έντερο ή δυσανεξία σε ορισμένες τροφές (π.χ. δυσανεξία στη γλουτένη).
Επείγουσα ιατρική περίθαλψη
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ιατρό εάν:
- Έχετε συχνές διάρροιες που δε σταματούν μετά από λίγες μέρες
- Παρουσιάσετε συμπτώματα αφυδάτωσης
- Έχετε διάρροια με αιμορραγία από το ορθό ή μαύρα και πηχτά κόπρανα
- Παρουσιάσετε πυρετό ή κάνετε εμετό
Θεραπεία για τη διάρροια
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διάρροια από το σπίτι και μάλιστα χωρίς κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η διάρροια μπορεί να συνεχιστεί μετά από μερικές μέρες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και την αντίστοιχη θεραπεία.
Σπιτικές θεραπείες
Για την αντιμετώπιση της διάρροιας, μπορείτε να υιοθετήσετε ορισμένες εύκολες και αποτελεσματικές πρακτικές μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα σε λίγες μέρες. Ορισμένες από τις σπιτικές πρακτικές και θεραπείες, αφορούν:
- Μείνετε εκτός δουλειάς – ή σχολείου για τα παιδιά – και ξεκουραστείτε
- Πίνετε νερό, κατά προτίμηση όχι της βρύση καθώς και διαλύματα ηλεκτρολυτών, για την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σας
- Αποφύγετε τροφές και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρατείνουν τη διάρροια
- Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη
- Εντάξτε στη διατροφή σας ήπιες τροφές, όπως ρύζι, ζυμαρικά και κράκερ και αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα ή εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες
👉 Τέλος, σημαντική είναι και η λήψη προβιοτικών, καθώς μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας. Τα προβιοτικά, συνήθως, θα πρέπει να περιέχουν βακτήρια γαλακτικού οξέος (γαλακτοβάκιλλους), τα οποία μπορείτε να τα λάβετε άμεσα από συμπληρώματα σε κάψουλες ή σκόνη.
Συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτκά για τη διατήρηση της υγείας του γαστροπεπτικού συστήματος
Συμπλήρωμα Διατροφής για Ρύθμιση της Λειτουργίας του Εντέρου
Συμπλήρωμα διατροφής ηλεκτρολυτών & βιταμινών για ενυδάτωση, ενέργεια & αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών με γεύση πορτοκάλι
Ιατρική θεραπεία
Εκτός των θεραπευτικών προσεγγίσεων στο σπίτι, μπορεί ο γιατρός να σας δώσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μη συνταγογραφούμενα, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που ένας ασθενής δεν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα υγρά δια στόματος, υπάρχει κι η δυνατότητα λήψης μέσω ενδοφλέβιας ένεσης. Συμπληρωματικά, εάν γίνει εξέταση κοπράνων και αποδειχθεί πως η διάρροια οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα χρειαστεί λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, η σωστή αντιμετώπιση της διάρροιας γίνεται μόνο μετά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Ειδικό βοήθημα που συμβάλει στον έλεγχο και τη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας, όπως ο κοιλιακός πόνος και οι συχνείς κενώσεις
Ιατροτεχνολογικό βοήθημα για τη Θεραπεία της Οξείας Διάρροιας & του Κοιλιακού Πόνου, για Παιδιά & Ενήλικες
Πρόληψη της διάρροιας
Για την πρόληψη της διάρροιας, η προσωπική υγιεινή και οι ασφαλείς διατροφικές επιλογές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες προστασίας.
Σωστή διατροφή για την αποφυγή της διάρροιας
Η σωστή και κατάλληλη διατροφή, συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της διάρροιας. Ως προς την πρόληψη, θα πρέπει πάντοτε να καταναλώνετε τροφές που έχουν πλυθεί ή μαγειρευτεί καλά, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν βακτήρια και ιοί στην επιφάνειά τους.
Παράλληλα, ένα σημαντικό κομμάτι που χρήζει επισήμανσης, είναι η διατροφή κατά την περίοδο ενός ταξιδιού. Πολλοί τουρίστες βιώνουν τη λεγόμενη «διάρροια του ταξιδιώτη». Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν πλυθεί ή μαγειρευτεί καλά, όπως και από την κατανάλωση υγρών, ακόμα και νερού σε οποιαδήποτε μορφή, που προέρχεται από μολυσμένες πηγές. Η διάρροια του ταξιδιώτη προκαλείτε συνήθως μετά την επίσκεψη σε χώρες της Αφρικής ή τριτοκοσμικές χώρες, όπου η ποιότητα του νερού και του φαγητού είναι χαμηλή.
Σε αυτή την περίπτωση, και γενικά όμως, θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
- Να καταναλώνετε εμφιαλωμένο νερό
- Μην καταναλώνετε ροφήματα (π.χ. τσάι και καφές) που προέρχονται από αμφιβόλου ποιότητας νερό
- Μη χρησιμοποιείτε πάγο χωρίς να γνωρίζετε την προέλευση του νερού που χρησιμοποιήθηκε
- Μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν περάσει αυστηρό έλεγχο παστερίωσης
- Μην τρώτε φρέσκα ή ωμά φρούτα και λαχανικά, εκτός εάν τα πλένετε και τα καθαρίζετε μόνοι σας
- Να βεβαιώνεστε ότι όλα τα κρέατα και τα ψάρια έχουν μαγειρευτεί τουλάχιστον σε μέτρια θερμοκρασία
- Μην τρώτε ωμό κρέας ή ψάρι
- Να βεβαιώνεστε ότι το κρέας και τα οστρακοειδή είναι ζεστά όταν σερβίρονται
- Μην τρώτε φαγητό από πλανόδιους πωλητές
Υγιεινή και διάρροια
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
- Να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα
- Να μην ακουμπάτε τα χέρια σας σε επιφάνειες που αποτελούν εστίες μικροβίων
Διάρροια και παιδιά
Συνήθως, όταν τα παιδιά παρουσιάζουν διάρροιες, είναι οξείας μορφής και διαρκούν περίπου 1 εβδομάδα. Τα συμπτώματα δε διαφέρουν ιδιαιτέρως από αυτά των ενηλίκων, ωστόσο, η αντιμετώπιση της διάρροιας σε παιδιά ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης διάρροιας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σκευάσματα ενάντια στη διάρροια αλλά και σπιτικοί τρόποι αντιμετώπισης της διάρροιας σε παιδιά.
Συμπτώματα στα παιδιά
Τα συμπτώματα της διάρροιας σε παιδιά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα τον οργανισμό, ωστόσο, στη γενική εικόνα, δε διαφέρουν από τα συμπτώματα των ενηλίκων. Στα βασικά συμπτώματα, βρίσκουμε τα παρακάτω:
- Πόνος στην κοιλιά
- Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα
- Ναυτία
- Επείγουσα ανάγκη χρήσης του μπάνιου
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια στα παιδιά μπορεί να παρουσιάσει και πιο έντονα σημάδια, όπως:
- Αφυδάτωση
- Πυρετός
- Αίμα στα κόπρανα
Θεραπεία στα παιδιά
Στην περίπτωση που η διάρροια στο παιδί μπορεί να λάβει αντιμετώπιση από το σπίτι, υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος, με την κατάλληλη διατροφή και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, κατάλληλα για παιδιά, όπως προβιοτικά για παιδιά ενάντια στη διάρροια ή ηλεκτρολύτες για την αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό του παιδιού.
Ως προς τη διατροφή, οι ειδικοί προτείνουν δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – σε βραχυπρόθεσμη βάση. Επίσης, συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, όπως μπανάνα, μήλο και γλυκοπατάτες χωρίς φλούδα, φέρεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας σε παιδιά. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα, μέσω της πηκτίνης, να επιβραδύνουν τις διάρροιες.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναπληρώνετε τους ηλεκτρολύτες των παιδιών με τα κατάλληλα συμπληρώματα και να μην τους δίνετε να πίνουν νερό της βρύσης για όσο διάστημα διαρκούν οι διάρροιες. Τέλος, μπορείτε, έπειτα από συνεννόηση με έναν ιατρό, να τους χορηγήσετε προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος. Τα προβιοτικά, συμβάλλουν στην προστασία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Συμπλήρωμα διατροφής προβιοτικών για παιδιά και εφήβους
Συμπλήρωμα διατροφής με ηλεκτρολύτες για βρέφη, παιδιά και ενήλικες με γεύση μπανάνα
✍️ Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η διάρροια αποτελεί μια αρκετά συνήθη κατάσταση, για μικρούς και μεγάλους. Εντός ολίγων ημερών, μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, με την κατάλληλη διατροφή και με σκευάσματα όπως προβιοτικά και ηλεκτρολύτες, για την υγιή αποκατάσταση του εντέρου.
✍️ Στην περίπτωση, όμως, που η διάρροια παραμείνει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, αφενός είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση και αγωγή, και αφετέρου, η διενέργεια ορισμένων εξετάσεων, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τα αίτια που διατηρούν τις διάρροιες σε έναν οργανισμό.
Δείτε επίσης
Προβιοτικά Για Διάρροια: Ποια Είναι Τα Καλύτερα;
Ποια Είναι Η Καλύτερη Διατροφή Για Τις Διάρροιες;
Διάρροια Ταξιδιωτών: Αίτια, Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Διάρροια σε Παιδιά: Άμεση Αντιμετώπιση με Φυσικό Τρόπο
Γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι τα Συμπτώματα της & Πώς Αντιμετωπίζονται;