×

Δυσκοιλιότητα στις διακοπές: Τώρα τι κάνω;

Συντάχθηκε:  02/07/2024, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  09/10/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 3s

Αδιαμφισβήτητα, το καλοκαίρι, δίνουμε περισσότερη βάση στην απόλαυση του ήλιου και της θάλασσας και γενικότερα στη χαλάρωση μας, «ξεφεύγοντας» σε ένα βαθμό από την καθημερινότητα. Αυτή η κατάσταση φαντάζει ιδανική, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, μας αποδιοργανώνει και σε ένα βαθμό.

Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στη θάλασσα, αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στον οργανισμό μας, και όχι για καλό. Η δυσκοιλιότητα στις διακοπές είναι μία τέτοια κατάσταση που παρατηρείται αρκετά συχνά και στο άρθρο μας, θα μάθουμε τα πάντα γι’ αυτή την επώδυνη κατάσταση, τους λόγους που προκαλείται, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης.

 

Δυσκοιλιότητα στις διακοπές: γιατί προκαλείται;

Η δυσκοιλιότητα σε ένα ταξίδι ή γενικότερα στις διακοπές παρατηρείται κυρίως γιατί αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παρουσιάζει προβλήματα δυσκοιλιότητας στη διάρκεια ενός ταξιδιού ή στις διακοπές του, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.

Παρακάτω, θα δούμε τους βασικούς λόγους που το έντερο μας «χτυπάει» καμπανάκι κινδύνου για την υγεία μας.

Αφυδάτωση

Το καλοκαίρι συνοδεύεται με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Η έλλειψη ενυδάτωσης του οργανισμού δε βοηθάει στην κίνηση του εντέρου έτσι ώστε να πραγματοποιείται εύκολα η κένωση, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκοιλιότητα.

Διατροφή

Η διατροφή αποτελεί το σημαντικότερο πλήγμα για τον οργανισμό, όταν μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Όταν πάμε διακοπές, αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες. Καταναλώνουμε τροφές που δεν είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε τροφές τύπου junk food, που δε διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Παράλληλα, αντί για μεγάλες ποσότητες νερού, καταναλώνουμε ενεργειακά ποτά, ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη, τα οποία συμβάλλουν στη μεγέθυνση του προβλήματος.

Αλλαγή στη ρουτίνα & στο περιβάλλον

Όπως συμβαίνει σε κάθε αλλαγή περιβάλλοντος, εάν αλλάξουμε ρουτίνα και τόπο διαμονής, έστω και για τις διακοπές μας, αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Τα ταξίδια, συχνά, διαταράσσουν την καθημερινότητα μας, συμπεριλαμβανομένων των ωρών που γευματίζουμε, του ύπνου, των μοτίβων του μπάνιου και του βιολογικού ρολογιού του σώματός μας.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κίνησης

Η έλλειψη κίνησης και φυσικής δραστηριότητας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις διακοπές. Η ατελείωτη χαλάρωση στην παραλία, στο μπαλκόνι και οπουδήποτε αλλού μας αρέσει να βρισκόμαστε με τους ανθρώπους μας, έχει επίπτωση στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Η διαρκής κίνηση συνδέεται άμεσα και με την κίνηση του εντέρου, οπότε, η μειωμένη κινητικότητα δική μας συνδέεται με τη μειωμένη κινητικότητα του εντέρου.

Άγχος & στρες

Με τους σύγχρονους και ιλιγγιώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, το άγχος και το στρες είναι «μόνιμοι συνοδοιπόροι» στην καθημερινότητα αρκετών ανθρώπων. Μπορεί, λοιπόν, η προετοιμασία και ένα ταξίδι να είναι μία διαδικασία χαράς και χαλάρωσης για κάποιους ανθρώπους, ωστόσο, για άλλους, να αποτελεί μία στρεσογόνο κατάσταση, που δημιουργεί προβλήματα κατά κύριο λόγο στο έντερο.

 

🤔 Διάρροια Ταξιδιωτών: Αίτια, Πρόληψη & Αντιμετώπιση

 

Ποια τα βασικά συμπτώματα που θα αναγνωρίσουμε από τη δυσκοιλιότητα;

Η αναγνώριση της δυσκοιλιότητας μπορεί να γίνει με βάση τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Μείωση στις κενώσεις σε σχέση με το συνηθισμένο
  • Φούσκωμα
  • Αίσθημα κόπωσης

 

Πώς να αποφύγω τη δυσκοιλιότητα στο ταξίδι μου;

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στις διακοπές, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην αλλάξετε τις διατροφικές και καθημερινές σας συνήθειες, ενώ παράλληλα να υιοθετήσετε μερικές ακόμα χρήσιμες πρακτικές στην καθημερινότητα του ταξιδιού σας. Παρακάτω, θα δούμε πιο αναλυτικά αυτές τις πρακτικές:

  • Να μένετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό και όχι αλκοόλ ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να περιορίσετε τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας (π.χ. τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά)
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, ο αρακάς και ορισμένα τυριά (π.χ. γκούντα και παρμεζάνα)
  • Δραστηριοποιηθείτε, περπατήστε και μη μένετε στάσιμοι για μεγάλα διαστήματα
  • Μην αγνοείτε το σώμα σας όταν αισθάνεστε πως χρειάζεται να επισκεφτείτε την τουαλέτα, καθώς θα ενταθεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας
  • Προμηθευτείτε ένα καθαρκτικό και χρησιμοποιήστε το στην περίπτωση που οι παραπάνω πρακτικές δεν αποδώσουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για τη δοσολογία και συχνότητα χρήσης του καθαρκτικού
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να αποβάλλετε τα αισθήματα άγχους και απολαύστε αυτές τις στιγμές, καθώς αποτελούν στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας και ανανέωσης

 

Συμπληρώματα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Epsilon Health Effecol 3350 24 Sachets
Epsilon Health Effecol 3350 24 Sachets

Ιατροτεχνολογικό βοήθημα που περιέχει μακρογόλη (macrogol), ένα οσμωτικό υπακτικό για την αντιμετώπιση κάθε τύπου περιστασιακής και χρόνιας δυσκοιλιότητας

 

Quest Acidophilus Plus Biotix Συμπλήρωμα Διατροφής για Ρύθμιση της Λειτουργίας του Εντέρου 30caps
Quest Acidophilus Plus Biotix Συμπλήρωμα Διατροφής για Ρύθμιση της Λειτουργίας του Εντέρου 30caps

Προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για όσους έχουν ανάγκη να ρυθμίσουν τη λειτουργία του εντέρου τους.

 

DulcoSoft Πόσιμο Διάλυμα Macrogol 4000 για τη Δυσκοιλιότητα, 250ml
DulcoSoft Πόσιμο Διάλυμα Macrogol 4000 για τη Δυσκοιλιότητα, 250ml

Ήπιο υπακτικό που προσφέρει απαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας εντός 24 – 72 ωρών

 

 

✍️ Σπάνια, μπορεί η δυσκοιλιότητα να προκαλέσει αιμορροΐδες ή σκισίματα του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Αυτό, έχει ως συνέπεια την παρουσία αίματος στα κόπρανα και έντονο πόνο. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ιατρό.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek