×

E. Coli: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

 21/06/2024 5m, 4s

Βαθιά μέσα στον μικροσκοπικό κόσμο των βακτηρίων, κρύβεται ένας από τους πιο γνωστούς και πολυσυζητημένους μικροοργανισμούς: το Escherichia coli, ευρύτερα γνωστό ως E. coli. Αν και συχνά το όνομά του προκαλεί ανησυχία λόγω των περιπτώσεων μόλυνσης που συνδέονται με αυτό, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και πολυδιάστατη.

Το E. coli δεν είναι μόνο ένας εχθρός, αλλά και ένας σύμμαχος που ζει μέσα στο έντερο μας, συμβάλλοντας στην υγεία μας. Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε καλύτερα το συγκεκριμένο βακτήριο, τους τρόπους μετάδοσης αλλά και πρόληψης του.

 

Τι Είναι το E. Coli;

Το Escherichia coli (E. coli) ή κολοβακτηρίδιο, είναι ένα βακτήριο, το οποίο ζει κανονικά στο έντερο σε υγιείς ανθρώπους και ζώα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι E. coli, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ορισμένα στελέχη, όμως, όπως το E. coli O157:H7, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια και εμετό. Αυτά τα στελέχη είναι κι αυτά που απασχολούν περισσότερο τους ιατρούς.

 

Πώς Μεταδίδεται το E. Coli;

Η πλειονότητα στα στελέχη E. coli εξαπλώνονται μέσω των κοπράνων ή του στόματος. Επιπλέον, μπορεί να μεταδοθεί και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί επιμελώς ή από φαγητά που δεν είναι καλά ψημένα. Παρακάτω, θα δούμε τις 3 βασικές εστίες μετάδοσης του βακτηρίου E. coli.

Τρόφιμα και Νερό

Το μολυσμένο νερό αλλά και ορισμένα φαγητά αποτελούν συχνές εστίες ανάπτυξης και μετάδοσης του E. coli. Ως προς το νερό, το E. coli, στα περιττώματα ζώων και ανθρώπων, μπορεί να μολύνει φυσικές πηγές νερού (όπως λίμνες, ρυάκια και ποτάμια), πισίνες και πόσιμο νερό που δεν έχει απολυμανθεί.

Παράλληλα, η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς (π.χ. φρούτα και λαχανικά) αλλά και κρεάτων χωρίς το απαιτούμενο ψήσιμο, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές εστίες μετάδοσης του βακτηρίου.

Τέλος, η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν περάσει από το στάδιο της παστερίωσης, επίσης συμβάλλουν στη μετάδοση του E. coli. Σε διαδικασία παστερίωσης υπόκεινται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα και τυρί) και άλλα προϊόντα, όπως οι μηλίτες, το κρασί, οι χυμοί και η μπίρα.

Επαφή με Ζώα

Η επαφή με τα ζώα, σπανιότερα μεν, μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση του E. coli. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι, μπορούν να κολλήσουν βακτήριο, όταν αγγίξουν ένα μολυσμένο ζώο ή μια μολυσμένη επιφάνεια στο μέρος που ζει το ζώο και μετέπειτα αγγίξουν το στόμα τους.

Ανθρώπινη Μετάδοση

Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο το άγγιγμα των περιττωμάτων ή των μολυσμένων επιφανειών. Μπορεί να κολλήσει ένας γονιός, επίσης, από την αλλαγή πάνας του μωρού.

Επιπλέον, το να μοιράζεστε αντικείμενα από μολυσμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει στη μετάδοση του βακτηρίου. Τέλος, το καθάρισμα χωρίς προσοχή μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μπορεί να μεταφέρει το E. coli από τα περιττώματα στο ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας ουρολοίμωξη.

 

💡 Διάρροια: Ποια είναι τα Αίτια, προτεινόμενη Διατροφή & Αντιμετώπιση

 

Συμπτώματα λοίμωξης από E. Coli

Συνήθως, η λοίμωξη από E. coli έχει αυτά της γαστρεντερίτιδας ή πιο σπάνια της ουρολοίμωξης. Ως προς τα κύρια συμπτώματα που μπορείτε να παρατηρήσετε, είναι τα παρακάτω:

  • Διάρροια, σε ορισμένες περιπτώσεις με αίμα
  • Πόνοι στο στομάχι
  • Απώλεια της όρεξης
  • Πυρετός

Εάν έχει προσβληθεί το ουροποιητικό σύστημα από το E. coli, τότε είναι πιθανό να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κοιλιακός ή πυελικός πόνος
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά τη διούρηση
  • Αρκετά συχνή ανάγκη για διούρηση
  • Θολά, δύσοσμα ούρα

 

Διάγνωση της Λοίμωξης από E. Coli

Η διάγνωση του E. coli εξαρτάται από τα συμπτώματά σας. Εάν έχετε διάρροια ή άλλα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, ο πάροχος σας θα εξετάσει ένα δείγμα κοπράνων για το βακτήριο. Εάν έχετε άλλα συμπτώματα, μπορεί να διενεργήσει άλλες εξετάσεις, όπως:

  • Ανάλυση ούρων ή καλλιέργεια ούρων
  • Εξετάσεις αίματος

 

Αντιμετώπιση & Θεραπεία της λοίμωξης από E. Coli

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τις λοιμώξεις από E. coli. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που προκαλείται από τη διάρροια και τους εμετούς. Βέβαια, για ορισμένους τύπους E. coli που σχετίζονται με διάρροια, τα αντιβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση.

Αν όμως ο ασθενής εμφανίσει πυρετό ή αιματηρή διάρροια ή εάν ο ιατρός υποπτεύεται E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, δε συνίστανται τα αντιβιοτικά. Κι αυτό, γιατί τα αντιβιοτικά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή της τοξίνης Shiga και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαγνωστεί το βακτήριο E. coli στον οργανισμό σας, θα πρέπει να σας καθοδηγήσει ένας ιατρός.

 

💡 Ποια Είναι Η Καλύτερη Διατροφή Για Τις Διάρροιες; 

 

Πρόληψη της λοίμωξης από E. Coli

Για την πρόληψη των λοιμώξεων που επιφέρει το βακτήριο E. Coli, δύο είναι οι βασικές άξονες που πρέπει να θυμάστε: υγιεινή των τροφίμων και άριστη προσωπική υγιεινή.

Υγιεινή των Τροφίμων

Αρχικά, θα πρέπει να πλένετε με μεγάλη προσοχή τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε. Εν συνεχεία, θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν ένα προϊόν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης και να μην καταναλώνετε τροφές από πηγές αμφιβόλου ποιότητας.

Επιπλέον, θα πρέπει να ψήνετε και να βράζετε τις τροφές. Και τέλος, ένα ακόμα σημαντικό tip είναι να κρατάτε χωριστά τις ωμές τροφές. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ξεχωριστών σανίδων κοπής για ωμό κρέας και τρόφιμα, όπως λαχανικά και φρούτα. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως δεν πρέπει να τρώτε στο ίδιο πιάτο που ήταν ένα ωμό προϊόν.

Σωστό Πλύσιμο Χεριών

Δε θα πρέπει να αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας μετά την προετοιμασία ή πριν την κατανάλωση του φαγητού, τη χρήση του μπάνιου, την επαφή με τα ζώα ή την αλλαγή πάνας. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά πλένουν επίσης τα χέρια τους πριν από το φαγητό, μετά τη χρήση του μπάνιου και μετά την επαφή με ζώα.

 

✍️ Συνοψίζοντας τα παραπάνω, το E. coli, αποτελεί ένα βακτήριο που, όχι αδίκως, έχει μέχρι και σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα των ερευνητών. Δεν αποτελεί ένα μεγάλο «φόβητρο» στην καθημερινότητα των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, ωστόσο, απαιτεί μεγάλη προσοχή όταν τα συμπτώματα είναι έντονα. Σε κάθε περίπτωση, η τακτική καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή ή κατανάλωση ορισμένων τροφών, αποτελούν το βασικό μέσο αποφυγής λοιμώξεων με το εν λόγω βακτήριο.

 

Συχνές Ερωτήσεις για το E. Coli

  1. Πόσο καιρό χρειάζεται το E. coli για να εξαφανιστεί; 

    Χωρίς καμία ειδική θεραπεία, θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα σε λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα. 

  2. Γιατί το E. coli «αρρωσταίνει» κάποιους ανθρώπους και άλλους όχι; 

    Υπάρχουν πολλοί φυσιολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στο εάν κάποιος είναι άρρωστος ή όχι από την έκθεση σε παθογόνο E. Coli, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός και η ποσότητα του βακτηρίου που καταναλώνεται. 

  3. Πώς μολύνεται το φαγητό μας με E. coli; 

    Όλα ξεκινούν με τα κόπρανα. Επειδή το E. coli ζει στο έντερο, η μετάδοση του E. coli από τον έναν οργανισμό στον άλλο γίνεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα. Η πηγή του E. coli σε όλα σχεδόν τα συμβάντα μόλυνσης τροφίμων και νερού μπορεί να εντοπιστεί στην έκθεση σε περιττώματα σε κάποιο σημείο της τροφικής αλυσίδας. Είτε είναι στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο επεξεργασίας, στη μεταφορά, στη λιανική πώληση, στο εστιατόριο ή ακόμα και κατά την προετοιμασία στα σπίτια μας. 

  4. Η μόλυνση με E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας; 

    Η μόλυνση με τοξίνη Shiga E. coli μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάσταση υγείας που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμα προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο. 

  5. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν; 

    Ναι, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από E. coli και είναι: παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες 65 ετών και άνω, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα