×

Εγκυμοσύνη & Θάλασσα: Τι πρέπει να προσέξετε;

Συντάχθηκε:  07/06/2021, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  28/09/2022, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 37s

Είσαι έγκυος και το καλοκαίρι είναι εδώ! Σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες σχετικά με τη θάλασσα και το κολύμπι. Είμαστε εμείς εδώ για να σου λύσουμε όλες τις απορίες για την εγκυμοσύνη και τη θάλασσα και για το μπάνιο σε πισίνα στην εγκυμοσύνη!

Ας δούμε αναλυτικά, όλα όσα θέλεις να ξέρεις:

 

Εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται το κολύμπι;

Το κολύμπι είναι μια από τις πιο ευεργετικές μορφές άσκησης και αυτό ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες. Για την ακρίβεια, το κολύμπι είναι ένας τέλειος τρόπος να εξασκηθείς, αλλά και να χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση, ενώ οι πιθανότητες για κάποιο τραυματισμό είναι ελάχιστες. Το μπάνιο στην θάλασσα στην εγκυμοσύνη επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και περιορίζει τα πρηξίματα. Άρα, όχι απλά επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα στην εγκυμοσύνη, αλλά είναι κι ευεργετικό.

 

Θάλασσα και εγκυμοσύνη στο πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η αλήθεια είναι ότι οφείλεις να είσαι προσεκτική. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κατά την κύηση, η έγκυος μπορεί να κολυμπά με όποιο τρόπο επιθυμεί. Αντίθετα, κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική.

 

Εγκυμοσύνη και κρύα θάλασσα

Καλό είναι να αποφεύγει μια έγκυος το κρύο νερό. Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει συστολές στη μήτρα και γενικότερα προκαλεί μια άβολη αίσθηση!

 

Πισίνα και εγκυμοσύνη

Το κολύμπι στην πισίνα δεν είναι επικίνδυνο για την έγκυο, αλλά πρέπει να τελείται υπό προϋποθέσεις. Αρχικά, πρέπει να είσαι σίγουρη ότι η συντήρηση της πισίνας γίνεται με σωστό τρόπο και η απολύμανσή της είναι επαρκής. Οπότε, καλό είναι να γνωρίζεις για την ποιότητα της πισίνας, πριν κολυμπήσεις. Αν ωστόσο αναρωτιέσαι: «Θάλασσα ή πισίνα για εγκυμονούσες», απαντάμε ότι είναι καλύτερο να προτιμήσεις τη θάλασσα, καθώς η πισίνα εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για την καθαρότητα του νερού.

 

Επιτρέπονται τα ταξίδια με αεροπλάνο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια επιπλοκή σε εγκυμονούσα που να σχετίζεται με το υψόμετρο και γενικότερα με το ταξίδι με αεροπλάνο. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεις τις πολύωρες πτήσεις, όταν αυτό είναι εφικτό, γιατί πρέπει να έχεις πάντα πρόσβαση σε νοσοκομείο και σε γιατρό γενικότερα.

 

Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;

Η ηλιοθεραπεία γενικότερα όταν τελείται χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και τις ώρες μέγιστης ακτινοβολίας (11:00 – 15:00) είναι βλαβερή για όλους μας. Όταν όμως κάνει κανείς ηλιοθεραπεία με προστασία, τότε δεν κινδυνεύει. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κι επιρρεπές σε πανάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτική με το αντηλιακό σου. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις την άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς η ζέστη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε μια έγκυο.

 

Επιτρέπονται τα αντηλιακά;

Η χρήση αντηλιακού, όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά κρίνεται απαραίτητη. Καλό είναι, ωστόσο, να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατό πιο φυσικά αντηλιακά, χωρίς πολλές χημικές ουσίες. Φυσικά, πρέπει να αποφεύγεις τα αυτομαυριστικά, αλλά και τα έλαια με χαμηλό δείκτη προστασίας.

Πάντα για κάθε απορία σου, φυσικά πρέπει να συμβουλεύεσαι το γυναικολόγο σου. Η κάθε  περίπτωση είναι διαφορετική!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Φαρμακοποιός, απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο «OVIDIUS» της Κωστάντζα της Ρουμανίας. Εργάζεται ως φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek