Έλλειψη Σιδήρου: Συμπτώματα & Τα Καλύτερα Συμπληρώματα Σιδήρου
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Στον παραλογισμό της σύγχρονης ζωής, πολλοί από εμάς βρίσκουν τον εαυτό τους σε μια ατελείωτη κούραση και αδυναμία, αντιμετωπίζοντας μια πραγματική επιδημία: την έλλειψη σιδήρου. Αυτό το σημαντικό μέταλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά συχνά το αγνοούμε ή το υποτιμούμε, καθώς η καθημερινή μας ζωή μας παρασύρει σε ατελείωτες υποχρεώσεις. Στον αγώνα για να διατηρήσουμε την ενέργεια και τη ζωντάνια μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη σιδήρου με σοφία και αποφασιστικότητα.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις αιτίες και τις συνέπειες της έλλειψης σιδήρου, καθώς και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να ανακτήσουμε την ζωντάνια που μας λείπει. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε πώς το σίδηρο μπορεί να γίνει ο σύμμαχος που χρειάζεστε για μια ζωή γεμάτη ενέργεια και ευεξία!
Τι είναι ο σίδηρος;
Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο, που συμβάλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στη φεριτίνη, η οποία απελευθερώνει την ανάλογη ποσότητα σιδήρου που έχει ανάγκη το σώμα μας.
Επίσης, ο σίδηρος διαχωρίζεται στον αιμικό και το μη αιμικό. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης και παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό. Από την άλλη, ο μη αιμικός σίδηρος είναι φυτικής προέλευσης και, αν κι εξίσου σημαντικός, δεν απορροφάται το ίδιο από το σώμα μας.
Ποια είναι τα οφέλη του σιδήρου;
Λόγω των ιδιοτήτων του, ο σίδηρος ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Αρχικά, όπως έχει προαναφερθεί μεταφέρει μέσω πολύπλοκων διεργασιών το οξυγόνο στο σώμα. Αυτό σχετίζεται με την ιδιότητα του σιδήρου να αυξάνει τη ζωντάνια μας και να τονώνει την ενέργειά μας. Παράλληλα, μειώνει την πνευματική και σωματική κόπωση. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο σίδηρος είναι συστατικό στοιχείο της διάπλασης του αίματος.
Άλλα οφέλη του σιδήρου, αφορούν:
- Ελαχιστοποιεί τους μώλωπες
- Ενισχύει την ανοσία
- Βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις
- Συμβάλλει σε μια καλύτερη εγκυμοσύνη
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό;
Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου στον οργανισμό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού και το φύλο. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι οι φυσιολογικές τιμές για τους άνδρες είναι 55 – 160μg/dl, για τις γυναίκες 45-155 μg/dl και για τα παιδιά 45-120 μg/dl. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ένας μέσος ενήλικας πρέπει να λαμβάνει από 8 έως 27mg σιδήρου ανά ημέρα, για να εμπίπτουν στις φυσιολογικές τιμές σιδήρου.
Ποια είναι τα αίτια της έλλειψης σιδήρου;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Στην περίπτωση των ανδρών και των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, η κυριότερη αιτία συνήθως είναι οι πιθανές αιμορραγίες που προκαλούνται στο στομάχι και το έντερο.
Αυτή η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως:
- Έλκος στο στομάχι
- Καρκίνος του στομάχου
- Καρκίνος του εντέρου
- Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδη φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
Στην περίπτωση γυναικών παραγωγικής ηλικίας, συχνές αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας είναι η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται ακόμα περισσότερο σίδηρο για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Κατά συνέπεια, τα αίτια της έλλειψης σιδήρου ποικίλλουν και εφιστούν την προσοχή, σε γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Έλλειψη σιδήρου
Όπως είναι λογικό, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσκολίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έλλειψη σιδήρου ονομάζεται αναιμία ή σιδηροπενική αναιμία. Ο χαμηλός σίδηρος είναι μια διατροφική έλλειψη και επηρεάζει εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο ετησίως.
Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις προσγειωθεί σε αυτό το κείμενο, ώστε να μάθεις η έλλειψη σιδήρου τι προκαλεί. Για αυτό κι εμείς, ετοιμάσαμε μια λίστα για το χαμηλό σίδηρο και τα συμπτώματά του.
-
Κόπωση
Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλού σιδήρου είναι η έντονη κόπωση και η αδυναμία. Και αυτό γιατί, λόγω του μειωμένου ποσοστού σιδήρου, αντίστοιχα μεταφέρεται και λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοσή τους. Έτσι, ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη και για την πιο απλή λειτουργία του. Το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας δεν είναι και παράλογο, έτσι;
-
Έλλειψη σιδήρου και μάτια
Ένα σύμπτωμα, αλλά και σημάδι του χαμηλού σιδήρου είναι το λευκό εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Κανονικά το σημείο αυτό είναι ερυθρό και αυτή είναι η υγιή του όψη.
-
Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια
Όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου, ο οργανισμός δυσκολεύεται. Έτσι, «επιλέγει» που θα στείλει περισσότερο και που λιγότερο αίμα. Τα μαλλιά και τα νύχια είναι τα λιγότερο σημαντικά για την επιβίωσή μας και για αυτό επηρεάζονται και πρώτα.
-
Ωχρότητα
Επίσης, λόγω της ελλιπούς παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να προκύψει ωχρότητα. Έτσι, το δέρμα μας γίνεται πιο χλωμό, όταν έχουμε χαμηλό σίδηρο.
-
Μειωμένη συγκέντρωση
Ένα ακόμη σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση και η πνευματική κόπωση. Αυτή η δυσκολία οφείλεται στη μειωμένη οξυγόνωση, ενώ παράλληλα επηρεάζονται και οι λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών.
-
Έλλειψη σιδήρου και μουδιάσματα
Έχει παρατηρηθεί σε άτομα με έλλειψη σιδήρου το μούδιασμα των ποδιών, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ανησυχία. Πρόκειται για ένα σύνδρομο, που ονομάζεται «ανήσυχα πόδια» και προκαλεί σχεδόν αδιάκοπη νευρική κίνηση των ποδιών.
-
Έλλειψη σιδήρου και ταχυκαρδία
Και πάλι εξ αιτίας της μειωμένης τροφοδότησης του οργανισμού με οξυγόνο, είναι πιθανό να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα τα «φτερουγίσματα» και την ταχυπαλμία.
-
Μυϊκοί πόνοι
Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπλαση των μυών και να εκδηλωθεί με πόνο σε διάφορα μυϊκά συστήματα.
-
Παράλογες λιγούρες
Πολλές φορές έχει φανεί ότι άτομα με μειωμένα επίπεδα σιδήρου, παρουσιάζουν μια ακαταμάχητη λιγούρα για ουσίες, που δεν καταναλώνονται, όπως είναι το χώμα ή ο ασβέστης. Είναι μια κατάσταση, που ονομάζεται αλλοτριοφαγία ή αλλιώς pica και εκδηλώνεται σαν μια προσπάθεια του οργανισμού να καλύψει τις ελλείψεις του.
-
Γωνιακή χειλίτιδα
Πιο απλά, τα σκασμένα χείλη στις γωνίες του στόματος, που αποτελούν μια φλεγμονώδης πάθηση. Πολλά άτομα με χαμηλό σίδηρο παρουσιάζουν αυτή τη φλεγμονή.
Ποιες τροφές περιέχουν σίδηρο;
Αν αναρωτιέσαι ποιες τροφές έχουν σίδηρο, διάβασε την παρακάτω λίστα. Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο τόσο αιμικό όσο και μη αιμικό. Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι οι εξής:
- Κόκκινο κρέας
- Συκώτι
- Πουλερικά
- Ψάρια, θαλασσινά & οστρακοειδή
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
- Σπανάκι
- Αυγά
- Σταφίδες
- Κακάο
- Αρακάς
Σημαντικά είναι και τα βότανα για σίδηρο. Ένα από αυτά είναι η τσουκνίδα.
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές με σίδηρο για παιδιά;
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά δημητριακά και άλλα τρόφιμα για παιδιά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Οι συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα:
- Ηλικία 0-6 μηνών: (mg) την ημέρα.
- ηλικία 6-12 μηνών: 11 mg την ημέρα
- ηλικίες 1-3 ετών: 7 mg ανά ημέρα
- ηλικίες 4-8 ετών: 10 mg ανά ημέρα
💡Τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης χρειάζονται συνήθως περισσότερο σίδηρο από εκείνα που γεννιούνται με υγιές βάρος.
Top 10 τροφές με σίδηρο για παιδιά
Οι καλύτερες τροφές με σίδηρο για παιδιά είναι:
- Δημητριακά
- Φασόλια
- Σπανάκι
- Ρεβίθια
- Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα
- Σπόροι κολοκύθας
- Αυγά
- Αρακάς
- Τόνος
- Άπαχο κρέας
Πόση ώρα μετά το σίδηρο μπορώ να φάω γαλακτοκομικά προϊόντα;
Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για το πότε μπορούμε να φάμε γαλακτοκομικά προϊόντα μετά τη λήψη σιδήρου. Αν αναρωτιέστε σε πόση ώρα μετά τον σίδηρο θα μπορείτε να φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς άγχος, η απόσταση που θα χρειαστείτε είναι 1 με 2 ώρες.
Αυτή η σύσταση ισχύει και για τη λήψη καφέ και τσαγιού. Κατά συνέπεια, αποφύγετε την κατανάλωση τυριού μαζί με το σπανάκι ή τις φακές!
Ποιο είναι το καλύτερο συμπλήρωμα σιδήρου;
Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα σιδήρου, ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα. Εμείς σου παρουσιάζουμε αυτά που προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές, έτσι ώστε να επιλέξεις το καλύτερο συμπλήρωμα σιδήρου, ανάλογα με τις προσωπικές σου ανάγκες.
Περιέχει σίδηρο σε μορφή citrate τόσο για την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου, όσο και για την αποφυγή πρόκλησης δυσκοιλιότητας
Το Iron Bisglycinate της HealthAid είναι ιδανικό συμπλήρωμα σιδήρου στην εγκυμοσύνη. Είναι συνδυασμένο με βιταμίνη C, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση. Ευεργετικό κυρίως σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της εμμηνόρροιας, που η πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας είναι αυξημένη. Κατάλληλο σε περιπτώσεις χρόνιας γυναικείας τριχόπτωσης και σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
To σκεύασμα Iron Complex της ΝΟW με την προηγμένη φόρμουλα χηλικού σιδήρου Ferrochel είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, B-12, φυλλικό οξύ, εκχύλισμα βοτάνων dong quai και red raspberry. Τα συστατικά αυτά δρουν συνδυαστικά και συμβάλλουν στην απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τις βιοχημικές διαδικασίες που ευθύνονται για την παραγωγή ενέργειας.
Συμπλήρωμα με δυσγλικινικό σίδηρο, μία μορφή σιδήρου που είναι εύκολα απορροφήσιμη και ελαφριά για το στομάχι.
Συμπλήρωμα διατροφής στοιχειακού σιδήρου για μεγαλύτερη απορρόφηση, που συμβάλλει στην υποστήριξη του αιμοποιητικού συστήματος. Αντιμετωπίζει την αναιμία και τα σημάδια κόπωσης στον οργανισμό.
Συμπλήρωμα διατροφής με βάση σουκροσωμικό σίδηρο και βιταμίνη C, χρήσιμο σε περιπτώσεις διατροφικής ανεπάρκειας ή αυξημένης ανάγκης για τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά. Ο σίδηρος είναι επικαλυμμένος με σουκροσωμική τεχνολογία περνώντας χωρίς να μεταβληθεί στο γαστρικό περιβάλλον και απορροφάται απευθείας στο έντερο αποφεύγοντας έτσι γαστρικές διαταραχές.
Δείτε περισσότερα
O σίδηρος και η σημασία του κατά την εγκυμοσύνη
Quiz: Τι Γνωρίζετε Για Την Έλλειψη Σιδήρου;
Πηγές
- Anaemia WHO
- Iron deficiency anaemia NHS UK
- Iron-Deficiency Anemia American Society of Haematology
- Iron-Deficiency Anemia National Heart, Lung And Blood Institute
- Iron Deficiency Anemia National Library of Medicine
- What doctors wish patients knew about iron deficiency American Medical Association