Ενισχύστε το ανοσοποιητικό για μια ζωή χωρίς άνισες μάχες!
Τεκμηριωμένο
Ακούγοντας την λέξη «ανοσοποιητικό» νιώθετε χαμένοι σε ένα εικονικό διάστημα, γεμάτο από εχθρικά μικροσκοπικά ανθρωπάκια που σας πυροβολούν;
Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τι σημαίνει «ανοσοποιητικό» και πως μπορούμε να προστατευτούμε από κάθε είδους… μελλοντικές επιθέσεις.
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό μας και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα. Όμως σήμερα, το ανοσοποιητικό μας δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ.
Επιπλέον ο έντονος ρυθμός της ζωής οδηγεί σε αυξημένες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις από τον οργανισμό. Το stress, η ηλικία, η περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τα ενεργειακά αποθέματά μας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να είναι πιο ευάλωτος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποδυναμώνεται και να καταλήγει «ασθενές».
Ποιοι παράγοντες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό;
- Συχνά, για να προλάβουμε υποχρεώσεις αναζητάμε εύκολες λύσεις, όπως τα έτοιμα φαγητά (χαμηλή ποιότητα, πολλές θερμίδες, trans λιπαρά).
- Κάνουμε αυστηρές, απότομες, γρήγορες και ακατάλληλες δίαιτες με ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που έχουν σαν συνέπεια την αποδυνάμωσή μας από κάθε ενέργεια και αντίσταση.
- Καπνίζουμε, με τη νικοτίνη να μας κλέβει δυνάμεις (καταστροφή της βιταμίνης C, οξειδωτικό στρες).
- Κάποιες φορές, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, που μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.
- Ακόμη, η ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρας, νερό, θάλασσα, έδαφος) αυξάνει τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας και τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε κάθε είδους ιούς και βακτήρια.
- Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά το έντονο άγχος, ιδιαίτερες ασθένειες, αλλά και διάφορες φάσεις της ζωής (παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, εργασιακές συνθήκες) θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία αναζήτησης λύσεων για τη θωράκιση του πολύτιμου οργανισμού μας.
Ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακράς διάρκειας, καλή και υγιή ζωή.
Ποιοι είναι οι τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ιδίως το χειμώνα;
- Υγιεινή διατροφή. Ας καταναλώσουμε πουλερικά και ψάρια (αντί για κόκκινο κρέας) λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, και τρόφιμα με ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες: πορτοκάλια, μήλα, κόκκινα και μαύρα μούρα, ακτινίδια, καρύδια και αμύγδαλα, πιπέρια, κρεμμύδια, μανιτάρια, καρότα.
- Τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής (χρήση μάσκας, αντισηπτικό, καθαρισμός των χεριών).
- Λήψη άφθονων υγρών: νερό, χυμούς, αφεψήματα βοτάνων και φυτών.
- Αποφυγή στερητικών και απότομων διαιτών.
Φυσικά αξίζει να σταθούμε λίγο στο ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εξασφάλισης των θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία και υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Micronutrients)
Έχει διαπιστωθεί ότι η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, είτε μέσω της λεγόμενης αντιοξειδωτικής προστασίας και τόνωσης των κυττάρων, καθώς και της ενίσχυσης της άμυνας. Αντιθέτως, περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, καπνίσματος (ενεργητικοί & παθητικοί καπνιστές), χρόνιας χρήσης αλκοόλ ή διάφορων παθολογικών καταστάσεων, επηρεάζουν δυσμενώς την απορρόφηση των θρεπτικών αυτών συστατικών, και με το πέρας της ηλικίας μεταφράζονται σε χαμηλής δυναμικότητας ανοσοποιητικό, πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.
Κυρίοι εκπρόσωποι των μικροστοιχείων αυτών από την κατηγορία των βιταμινών είναι οι βιταμίνες C & D3 και από την κατηγορία των ιχνοστοιχείων, ο ψευδάργυρος & το σελήνιο αποτελούν “εγκεκριμένους” πρεσβευτές της άμυνας του οργανισμού.
ΒΟΤΑΝΑ & ΦΥΤΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Herbals & Phytonutrients)
Τα βότανα εδώ και πολλά χρόνια έχουν μελετηθεί για τα ευεργετήματά τους στην προστασία του οργανισμού. Το πιο γνωστό και μελετημένο βότανο είναι η Εχινάκεια (Echinacea Purpurea & Echinacea Angustifolia). Γνωστή για τις ιδιότητές της στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, με πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση της.
Το βότανο Astragalus (Astragalus membranaceus) επίσης έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει τα επίπεδα αμυντικών κυττάρων του οργανισμού, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο δρουν και ορισμένα μανιτάρια με κυριότερο το Maitake, χάρη στα φυτοστοιχεία που περιέχει γνωστά ως Βήτα-Γλυκάνες, ενώ αποδίδει και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων & αμινοξέων για την ευεξία του οργανισμού.
Η Πρόπολη έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει. Τέλος, το παραδοσιακό Σκόρδο που σε πολλούς είναι γνωστό και για την υγεία της καρδιάς, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση εμφάνισης κρυολογήματος όσο και στην γρηγορότερη μείωση των συμπτωμάτων.
Η Health Aid διαθέτει στην γκάμα της τα παραπάνω συστατικά, είτε μεμονωμένα (Vitamins C, D3, Zinc, Selenium, Echinacea), είτε μέσα σε ειδικές συνθέσεις (formulas), όπως τα Wintervits , Βeta Glucan Complex και το Zincovit-C, τα οποία αποτελούν κάποια από τα δυνατά όπλα για την ολική υποστήριξη του οργανισμού μας το χειμώνα, αλλά και όλο το χρόνο.
Πηγή Άρθρου: Pharma Centre