×

Η επίδραση της Διατροφής στην Ατοπική Δερματίτιδα

Συντάχθηκε:  14/09/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  27/03/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 48s

Η Ατοπική Δερματίτιδα (ΑΔ) αποτελεί μια κοινή, που συναντάται συχνά δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πλέον, για την αντιμετώπισή της πραγματοποιούνται πλήθος επιστημονικών ερευνών που διερευνούν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη διαχείρισή της.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2018 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό και όσους βρίσκονται στον χώρο της υγείας σχετικά με το τι είναι, πως αντιμετωπίζεται και να προωθήσει περισσότερες πληροφορίες για την πάθηση σε όσους είναι ασθενείς αλλά και όχι.

 

Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματική πάθηση. Είναι χαρακτηριστική για τη φλεγμονή του δέρματος, τον κνησμό, την ξηρότητα και την ερυθρότητα. Οι επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν και να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

 

Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα σε ενήλικες;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ενήλικες είναι:

  • ξηρότητα του δέρματος
  • κνησμός
  • φλεγμονή

Σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε ακόμα και εξάρσεις αυτών των συμπτωμάτων, ανάλογα τον βαθμό της πάθησης.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ασθενών. Φυσικά όπως κάθε ασθένεια, απαιτείται η ιατρική συμβολή ενός ειδικού ιατρού, για την αντιμετώπιση, τη φαρμακευτική αγωγή και συνολικά τον τρόπο χειρισμού της ασθένειας.

 

🤔 Ατοπική Δερματίτιδα: Αίτια & οι καλύτερες κρέμες & αφρόλουτρα για έκζεμα

 

Μπορούν οι διατροφικές συνήθειες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της Ατοπικής Δερματίτιδας;

Οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, είναι πιθανό να ωφελούνται αν επιλέξουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρι και δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις δράσεις, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τα συμπτώματα της δερματίτιδας.
  • Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά, βοηθούν στην υγεία του εντερικού βλεννογόνου, ενώ πολλές μελέτες έδειξαν πως συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής. Εντοπίζονται σε τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση όπως στο γιαούρτι, το κεφίρ, στο ζυμωμένο ψωμί με μαγιά και στο τουρσί.

Επιπλέον, η αποφυγή τροφών που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, όπως τυρί, γάλα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Επιπλέον τροφές όπως: ντομάτες, γλουτένη, αυγά και ορισμένα μπαχαρικά η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει έξαρση στα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας.

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί & με άλλους τρόπους η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η διαχείρισή της ΑΔ απαιτεί την εφαρμογή ενυδατικών κρεμών για ατοπικό δέρμα, σαμπουάν & αφρόλουτρα για το ατοπικό δέρμα, για την αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων (όπως καπνός και αλλεργιογόνα) και την χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικές και γενικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή της, καθώς τον πλήρη έλεγχο και καθοδήγηση έχουν μόνο οι ειδικοί γιατροί, που ανά περίπτωση και ανά περιστατικό γνωρίζουν την χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.

 

Συμπεράσματα για την Ατοπική Δερματίτιδα

Συνολικά, η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ατοπικής Δερματίτιδας βοηθά και ενθαρρύνει στην ευαισθητοποίηση και την ενίσχυσης της έρευνας για την ασθένεια.

Με τη σωστή διαχείριση και με την υιοθέτηση των οδηγιών από τους ειδικούς γιατρούς, οι ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της πάθησης. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek