Εσωτερικά Σπυράκια στο πρόσωπο: Αιτίες & πώς φεύγουν
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Ένα λαμπερό και υγιές πρόσωπο χωρίς σπυράκια είναι ένα από τα μεγαλύτερα «θέλω» πολλών ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη φάση ζωής που βρίσκονται. Η αλήθεια είναι πως ο τύπος επιδερμίδας που έχει ο καθένας, οι συνήθειές του κι η ρουτίνα περιποίησης προσώπου που διατηρεί, συμβάλλουν δραστικά στην εμφάνιση ή όχι σπυριών στην περιοχή του προσώπου.
Φυσικά, όλοι οι παραπάνω παράγοντες – και όχι μόνο αυτοί – συμβάλλουν και συχνότητα εμφάνισης σπυριών, εσωτερικών ή μη, στο πρόσωπο.
Τα εσωτερικά σπυράκια στην περιοχή του προσώπου είναι ένα συχνό φαινόμενο που «ταλαιπωρεί» και αφορά κυρίως τις γυναίκες. Δείτε παρακάτω ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα εσωτερικά σπυράκια, τους λόγους που εμφανίζονται και τρόπους αποτελεσματικής εξάλειψης τους.
Τι είναι τα εσωτερικά σπυράκια;
Τα εσωτερικά σπυράκια είναι μικρά εξογκώματα που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα. Στην ουσία, είναι μικρές κύστες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και συνήθως προκύπτουν λόγω κάποιας λοίμωξης του σμηγματογόνου αδένα. Πιο συχνή είναι η εμφάνισή τους στο πρόσωπο (μάγουλα, πηγούνι, μέτωπο), ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η πλάτη και το στήθος.
Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει εσωτερικά σπυράκια στο πρόσωπο. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εσωτερικά σπυράκια, σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούν εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ρόλο στην εμφάνισή τους παίζει η παρουσία ακμής σε πολλές περιπτώσεις.
Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζεται ένα εσωτερικό σπυράκι στο πρόσωπο;
Όπως συμβαίνει με κάθε σπυράκι που εμφανίζεται στο πρόσωπο, έτσι και τα εσωτερικά σπυράκια αναπτύσσονται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν. Ορισμένα αίτια που συνδέονται με τη φραγή των πόρων, είναι:
- Βακτήρια
- Νεκρά κύτταρα του δέρματος που δεν απομακρύνονται
- Τρίχες που «γυρίζουν» (θυλακίτιδα)
- Υπερβολική έκκριση σμήγματος
Ωστόσο, οι φραγμένοι πόροι, μπορεί να προκύψουν και από άλλες αιτίες, όπως:
- Οικογενειακό ιστορικό: Εάν υπάρχει ιστορικό ακμής από τους γονείς σας, είναι πιθανό να αναπτύξετε κι εσείς.
- Ορμονικές αλλαγές: Οι έφηβοι που βρίσκονται στη φάση της εφηβείας, είναι επιρρεπείς σε ξεσπάσματα ακμής, καθώς βιώνουν ορμονικές μεταβολές.
- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα εσωτερικά σπυράκια στο πρόσωπο.
- Ιδρώτας: Η παρουσία ιδρώτα μαζί με την εφαρμογή στενών ρούχων και αξεσουάρ (π.χ. στενά τζιν και καπέλο) μπορεί να φράξει τους πόρους.
- Προϊόντα περιποίησης: Διάφορα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης προσώπου ή προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας μας, μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν την εμφάνιση σπυριών στο πρόσωπο.
- Στρες: Το άγχος και το στρες προκαλούν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και την παραγωγή περισσότερου σμήγματος, προκαλώντας εμφάνιση σπυριών και εξάρσεις.
Ένας επιπλέον λόγος της εμφάνισής τους, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι και η συχνή χρήση της μάσκας, καθώς ευνοεί τις συνθήκες για να αναπτυχθεί ακμή και εμφάνιση εσωτερικών σπυριών.
Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα εσωτερικά σπυράκια στο πρόσωπο;
Το βασικό μέλημα για την αντιμετώπιση των εσωτερικών σπυριών είναι η υπομονή και κυρίως προσοχή. Σε καμία περίπτωση δε συνιστάται να ασκείτε πίεση τα σημεία που έχουν εμφανιστεί σπυράκια, καθώς μπορούν να προκληθούν ουλές ή σημάδια στην επιδερμίδα. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, επιβαρύνεται η φλεγμονή με αυτή την ενέργεια. Παρακάτω, θα δούμε μερικές εύκολες και πρακτικές μεθόδους αντιμετώπισης για τα εσωτερικά σπυράκια στο πρόσωπο.
Καθαρισμός προσώπου
Ο σωστός και σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας, και κυρίως της λιπαρής επιδερμίδας, είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση των εσωτερικών σπυριών. Στο φαρμακείο της γειτονιάς σας μπορείτε να αναζητήσετε προϊόντα τα οποία μπορούν να ταιριάξουν στην επιδερμίδα σας και θα στοχεύουν στον βαθύ καθαρισμό αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής.
Προϊόντα μακιγιάζ
Τα προϊόντα μακιγιάζ, καθώς και η συχνότητα με την οποία βάφεται ένα άτομο την περίοδο που έχουν εμφανιστεί εσωτερικά σπυράκια, ειδικά στις περιόδους έξαρσης, είναι κάτι που επίσης απαιτεί προσοχή. Οι πόροι έχουν την τάση να φράζουν με τη χρήση αρκετών προϊόντων περιποίησης, όπου χωρίς τον σωστό καθαρισμό και περιποίηση η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Ζεστές κομπρέσες
Τοποθετήστε μια ζεστή, υγρή κομπρέσα (π.χ. μία μικρή πετσέτα) πάνω στο σημείο που εντοπίζετε τα εσωτερικά σπυράκια και κρατήστε την εκεί για περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Η θερμότητα ενθαρρύνει το πύον να διαλυθεί ή να βγει στην επιφάνεια του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι το πανί δεν είναι πολύ ζεστό.
Κρέμες και τζελ
Κρέμες και τζελ με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, τα A-HAs (π.χ. γλυκολικό και γαλακτικό οξύ) και τα ρετινοειδή, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εσωτερικών σπυριών, όπως και της ακμής.
Tea tree oil (λάδι τεϊόδεντρου)
Το tea tree oil αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για την αντιμετώπιση εσωτερικών σπυριών. Συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού ακμής και επιταχύνει την αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος μετά την ακμή.
Νιασιναμίδη
Η Νιασιναμίδη ή Βιταμίνη Β3, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος στην επιδερμίδα. Παράλληλα, μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα καθώς και στα σπυράκια που εμφανίζονται από τη χρήση μάσκας.
Tips για την πρόληψη της ακμής
Η ακμή αποτελεί μάλλον τη σημαντικότερη αιτία εμφάνισης εσωτερικών – και όχι μόνο – σπυριών στο πρόσωπο, οπότε η πρόληψη της είναι μείζονος σημασίας. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα χρήσιμα tips για την πρόληψη της ακμής:
- Καθαρισμός προσώπου: Είτε έχετε ακμή είτε όχι, είναι σημαντικό να καθαρίζετε το πρόσωπό σας, τακτικά 1-2 φορές την ημέρα για να απομακρύνετε ακαθαρσίες, νεκρά κύτταρα, ρύπους και την περίσσεια λιπαρότητα από την επιφάνεια του δέρματος σας. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα προϊόν που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας.
- Ενυδάτωση προσώπου: Αρκετά προϊόντα ακμής περιέχουν συστατικά που προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα μια ενυδατική κρέμα που ελαχιστοποιεί την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα προϊόν που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας.
- Κρατήστε τα χέρια σας από το πρόσωπό σας: Αποφύγετε την επαφή του προσώπου με τα χέρια σας. Η επαφή των χεριών με το πρόσωπο μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση βακτηρίων.
- Έκθεση στον ήλιο: Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα ενώ μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση ακμής.
- Διατροφή: Ορισμένες τροφές πλούσιες σε λιπαρά και junk food, φέρεται να συνδέονται με την πρόκληση ακμής. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις τροφές και να καταναλώνετε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Μείωση του άγχους: Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η παρουσία άγχους και στρες συνδέεται με την πρόκληση ακμής και εξάρσεις.
Συνολικά, η σωστή αντιμετώπιση σε περιπτώσεις εμφάνισης εσωτερικών σπυριών είναι ένας συνδυασμός ενεργειών και συνηθειών. Φυσικά, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, είναι σημαντικό να ζητείται η γνώμη και η καθοδήγηση κάποιου ειδικού γιατρού για πιο άμεση και πάνω από όλα σωστή αντιμετώπιση.
Πηγές
- Acne NHS
- Blind Pimple Cleveland Clinic
- Acne: Tips for managing American Academy of Dermatology Association
- What to Know About Blind Pimples WebMD
- How to Get Rid of a Blind Pimple Healthline
- The influence of social media on acne treatment: A cross-sectional survey Wiley Online Library