×

Φαγούρα στο σώμα: Αιτίες & τρόποι ανακούφισης

Συντάχθηκε:  10/09/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 12s

Δεν υπάρχει πιο άμεσο και ενοχλητικό συναίσθημα από την αντιμετώπιση της φαγούρας σε ένα σημείο του σώματός μας — ειδικά αν είναι ένα σημείο που δεν μπορούμε να φτάσουμε. Μάλιστα, το έντονο ξύσιμο στο σημείο μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο έντονη φαγούρα, οξύνοντας αυτομάτως το πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φαγούρα στο σώμα είναι αποτέλεσμα ξηρότητας ή κάποιας δερματικής πάθησης. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όμως, όπου μπορεί η φαγούρα να συνδέεται με την ύπαρξη κάποιας άλλης, ποιο σοβαρής κατάστασης.

Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τις πιθανές αιτίες πρόκλησης φαγούρας στο σώμα και τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε.

 

Συχνές αιτίες φαγούρας στο σώμα

Η φαγούρα στο σώμα μπορεί να είναι γενικευμένη (σε όλο το σώμα) ή να εντοπίζεται σε μια μικρή περιοχή ή σημείο. Οι πιθανές αιτίες είναι πολυάριθμες και ποικίλες. Ο κνησμός μπορεί προκληθεί από κάποιες απλές αιτίες αλλά και πιο σοβαρές, όπως αυτές που θα αναλυθούν παρακάτω.

Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία αποτελεί μία από τις κοινές αιτίες πρόκλησης φαγούρας στο σώμα. Η ξηρότητα στο δέρμα εξαρτάται από τους λόγους που προκαλείται και ορισμένοι εξ αυτών είναι οι κάτωθι:

  • Εναλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, π.χ. ζεστός και κρύος αέρας
  • Καυτά ντους
  • Σαπούνια σώματος με σκληρά χημικά
  • Έντονο τρίψιμο με την πετσέτα μετά το μπάνιο
  • Απορρυπαντικά ρούχων με σκληρά χημικά

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν μια ακόμα συνήθη περίπτωση έντονης φαγούρας στο σώμα. Ο κνησμός προκαλείται με την επαφή δέρματος και αλλεργιογόνου. Κι εδώ, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες, όπως: επαφή με κατοικίδια ζώα, έντομα, χημικές ουσίες σε σαπούνια, καλλυντικά και απορρυπαντικά, φυτά. Επίσης, οι τροφικές αλλεργίες συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Δερματικές παθήσεις

Πολλές κοινές δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στο σώμα. Οι ακόλουθες μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος στο σώμα:

Ενδοκρινολογικές διαταραχές

Τα προβλήματα που αφορούν τον θυρεοειδή μπορούν να προκαλέσουν κνησμό. Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, προκαλεί ξηρότητα και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας, αιτίες πρόκλησης φαγούρας. Στην αντίθετη περίπτωση, ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο σώμα.

Ηπατικές και νεφρικές παθήσεις

Η φαγούρα στο σώμα μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις που αφορούν το ήπαρ και τους νεφρούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει κνησμό όπως και η ουραιμία. Στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, η φαγούρα αποτελεί συχνό σύμπτωμα και εμφανίζεται αρκετά στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια.

Με βάση μελέτες, άτομα που πάσχουν ηπατική νόσο, παρουσιάζουν εξίσου συμπτώματα φαγούρας στο σώμα τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο συνήθως ξεκινά από τις παλάμες και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

Λοιμώξεις

Στην περίπτωση λοιμώξεων, όπως αυτή του HIV, παρατηρείται φαγούρα στο σώμα. Επίσης, ιογενείς λοιμώξεις όπως η ανεμοβλογιά, ευθύνονται για την πρόκληση κνησμού. Άλλες λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, είναι:

  • Πόδι του αθλητή: μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί κνησμό ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
  • Δερματοφυτία: μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί την ανάπτυξη ενός κόκκινου εξανθήματος στο δέρμα που μοιάζει με δακτύλιο και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής
  • Κολπίτιδα: μολύνσεις από μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας

h3: Φαρμακευτικές παρενέργειες

Ο κνησμός μπορεί να προκύψει ως παρενέργεια λήψης ορισμένων φαρμάκων, όπως:

  • Aσπιρίνη
  • Οπιοειδή
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Διουρητικά
  • Οιστρογόνα

Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν συμπτώματα έντονου κνησμού με τη χρήση ενός νέου φαρμάκου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον προσωπικό σας ιατρό πριν την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένα αίσθημα κνησμού που δεν έχει φυσική αιτία. Ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας έχουν συσχετισμούς με κνησμό. Μάλιστα, έχουν παρουσιαστεί ουκ ολίγες περιπτώσεις έντονου κνησμού λόγω στρες, που οδηγούν σε σοβαρές δερματικές βλάβες. Συνήθεις αιτίες πρόκλησης φαγούρας που έχουν σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες είναι:

  • Κατάθλιψη
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Άγχος

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζουν κνησμό, που συνήθως εμφανίζεται στην κοιλιά. Ο ήπιος κνησμός συνήθως δεν είναι επιβλαβής για την έγκυο ή το έμβρυο και προκαλείται από τη διάταση του δέρματος και τις ορμονικές αλλαγές, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, ειδικά αν συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικές φορές ο κνησμός στην εγκυμοσύνη οφείλεται σε μια προϋπάρχουσα κατάσταση, όπως το έκζεμα, που επιδεινώνεται κατά την εγκυμοσύνη.

Καρκίνος

Για πολλούς ανθρώπους, το μόνο σημάδι καρκίνου του δέρματος είναι ένα νέο ή μεταβαλλόμενο σημείο στο δέρμα. Μερικές φορές, η φαγούρα μπορεί να είναι ο μόνος λόγος που ένα άτομο παρατηρεί το σημείο που έχει πληγεί. Εκτός αυτής της αιτίας, ο κνησμός μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν ασθένειες που επηρεάζει το αίμα τους και αποτελούν μορφές καρκίνου, όπως το λέμφωμα Hodgkin ή το δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων.

Κακή υγιεινή

Η κακή υγιεινή συνδέεται με την πρόκληση φαγούρας στο σώμα. Ειδικά, όταν πραγματοποιείται καθαρισμός του σώματος με σαπούνια ή κρέμες που έχουν συστατικά που αφυδατώνουν το σώμα, μπορεί να προκληθεί κνησμός. Επιπλέον, το ξύσιμο με νύχια που δεν είναι καθαρά, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και πληγές στο δέρμα.

 

Πώς να ανακουφιστείς από τη φαγούρα στο σώμα

Η ανακούφιση από τη φαγούρα στο σώμα μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και αποτελεσματικά με τους παρακάτω τρόπους.

Χρήση ενυδατικών προϊόντων

Η χρήση προϊόντων ενυδάτωσης θα προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση και καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος. Μπορείτε να αναζητήσετε κρέμες που θα χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο σας ή όταν παρατηρείτε κάποια έξαρση της φαγούρας, με κάποια από τα παρακάτω συστατικά:

Εκτός από τις κρέμες ενυδάτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαμπουάν κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ξηρότητας στο τριχωτό της κεφαλής, για ανακούφιση από τη φαγούρα και επανόρθωση του δερματικού φραγμού.

Σε κάθε περίπτωση, για την εύρεση του κατάλληλου προϊόντος που θα σας ανακουφίσει από τη φαγούρα στο σώμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο, έτσι ώστε να αξιολογήσει την ακριβή αιτία πρόκλησης και εν συνεχεία να σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα.

Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών

Είναι σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί την αλλεργία σας, ώστε να σταματήσετε να έρχεστε σε επαφή με τις ερεθιστικές ουσίες που σας προκαλούν φαγούρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και απαιτεί τη «συνδρομή» ενός δερματολόγου ή ενός αλλεργιολόγου.

Κατανάλωση άφθονου νερού

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι μείζονος σημασίας, καθώς η ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη διατήρηση της επιδερμίδας ενυδατωμένης.

Χρήση αντιισταμινικών

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων και κνησμώδους δέρματος ή εξανθημάτων που προκαλούνται από τσιμπήματα ή τσιμπήματα εντόμων, κνίδωση, έκζεμα, δερματογραφία και δερματίτιδα εξ επαφής.

Επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο ή αλλεργιολόγο για να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα αντιισταμινικά στις σωστές δοσολογίες.

Συμβουλές για καθημερινή φροντίδα του δέρματος

Για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφεύγετε το ξύσιμο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη φαγούρα
  • Διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά, κοντά και λεία
  • Κάντε το ντους σας χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό
  • Χρησιμοποιήστε ήπια, ενυδατικά σαπούνια, χωρίς αρώματα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες
  • Χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα στο σπίτι
  • Επιλέξτε ρούχα με απαλό ύφασμα και αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα συνθετικά υφάσματα
  • Ξεκουραστείτε πολύ και μειώστε το άγχος
  • Μη χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά με σκληρά χημικά

 

Πότε να επισκεφτείς τον γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για τους παρακάτω λόγους:

  • Δε γνωρίζετε την ακριβή αιτία κνησμού
  • Η φαγούρα είναι έντονη
  • Έντονη φαγούρα χωρίς την παρουσία εξανθημάτων
  • Παρουσιάζετε άλλα συμπτώματα μαζί με τον κνησμό

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για διάγνωση όταν η αιτία δεν είναι προφανής, επειδή ορισμένες από τις αιτίες του κνησμού αποτελούν σοβαρές, αλλά θεραπεύσιμες καταστάσεις.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek