×

Φαρυγγίτιδα: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  24/09/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 31s

Αρκετοί άνθρωποι, βιώνουν αίσθημα έντονου πόνου στον λαιμό, παρατηρούν πρησμένους τους λεμφαδένες και ερυθρότητα σε ολόκληρη τη στοματική τους κοιλότητα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από φαρυγγίτιδα. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα συμπτώματα αποτελούν μόνο τα βασικά της φαρυγγίτιδας.

Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για τη φαρυγγίτιδα, τα αίτια πρόκλησης της, τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αμελείτε, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης για αποτελεσματική ανακούφιση από τη λοίμωξη.

 

Τι Είναι η Φαρυγγίτιδα;

Η φαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή των βλεννογόνων του στοματοφάρυγγα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από λοίμωξη, είτε βακτηριακή είτε ιογενή. Αποτελεί συχνή πάθηση αλλά σπάνια προκαλεί ανησυχία.

Πόσες μέρες διαρκεί η φαρυγγίτιδα;

Η ιογενής φαρυγγίτιδα αρκετά συχνά υποχωρεί από μόνη της εντός μίας εβδομάδας περίπου. Στην περίπτωση που η φαρυγγίτιδα προέρχεται από βακτήρια, όπως αυτό του στρεπτόκοκκου, τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν εντός δύο έως τριών ημερών από την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ταυτοποίηση της αιτίας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να περιορίσουν τις θεραπευτικές τους επιλογές.

«Κολλάει» η φαρυγγίτιδα;

Ναι, η φαρυγγίτιδα είναι κολλητική στις περισσότερες των περιπτώσεων και μεταδίδεται όπως κάθε λοίμωξη, μέσω του σάλιου, του αέρα ή μέσω κοινής χρήσης σκευών. Δε μεταδίδεται όταν οφείλεται σε αλλεργίες.

 

Κύρια Συμπτώματα της Φαρυγγίτιδας

Το κύριο σύμπτωμα της φαρυγγίτιδας είναι ο πονόλαιμος κι ο ξηρός ή ο ερεθισμένος από κνησμό λαιμός. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, όπως συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Πόνος στο Λαιμό

Ο πόνος στον λαιμό αποτελεί βασικό σύμπτωμα κάθε τύπου φαρυγγίτιδας. Λόγω της διόγκωσης των λεμφαδένων και του βήχα, επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο ο πόνος στον λαιμό.

Δυσκολία στην Κατάποση

Η δυσκολία στην κατάποση αποτελεί αρκετά συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με φαρυγγίτιδα. Οι πρησμένοι λεμφαδένες, σε συνδυασμό με τον ερεθισμένο λαιμό από τους ιούς ή τα βακτήρια, προκαλούν έντονη δυσχέρεια στην κατάποση τροφών και υγρών από τον ασθενή.

Πυρετός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του στρεπτόκοκκου, μπορεί να παρατηρηθεί και πυρετός, που μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Πρησμένοι Λεμφαδένες

Ένα συχνό σύμπτωμα της φαρυγγίτιδας από ιογενείς αλλά και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Συνήθως, ο ασθενής, παρατηρεί αρκετά συχνά και πρησμένες τις αμυγδαλές του, όπου στην περίπτωση στρεπτόκοκκου, συγκεντρώνουν πυώδες υγρό. Αναφορικά με αυτό το σύμπτωμα, οι λεμφαδένες είναι αρκετά ευαίσθητοι.

Ερυθρότητα και Πρήξιμο στο Λαιμό

Ο συνεχής βήχας προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στον λαιμό. Ο ερεθισμός στον λαιμό μπορεί να συνοδεύεται και από λευκές κηλίδες που είναι το πύον.

Εμφάνιση Πυώδους Υγρού

Ένα όχι τόσο συχνό σύμπτωμα είναι αυτό της εμφάνισης πυώδους υγρού. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσει πυώδη αποστήματα στο πίσω μέρος του λαιμού.

 

Αιτίες της Φαρυγγίτιδας

Οι αιτίες πρόκλησης της φαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η φαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Ιογενείς Λοιμώξεις

Οι ιοί αποτελούν την πιο κοινή αιτία πρόκλησης φαρυγγίτιδας. Η φαρυγγίτιδα προκαλείται συχνότερα από ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η μονοπυρήνωση. Οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και η θεραπεία είναι απαραίτητη μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βακτηριακές Λοιμώξεις

Σπανιότερα, η φαρυγγίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Στην περίπτωση των βακτηριακών λοιμώξεων, απαιτούνται αντιβιοτικά. Η πιο κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί φαρυγγίτιδα είναι αυτή από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Αλλεργίες και Ερεθισμοί

Η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και συμπτώματα φαρυγγίτιδας. Επίσης, η συνεχής έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα.

 

Διάγνωση της Φαρυγγίτιδας

Για τη διάγνωση της φαρυγγίτιδας, ο θεράπων ιατρός θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εξετάσεις, κλινικές ή και εργαστηριακές, για την εξακρίβωση της αιτίας πρόκλησης φαρυγγίτιδας.

Κλινική Εξέταση

Σε πρώτη φάση, ο γιατρός, θα εξετάσει μέσω φυσικής εξέτασης τον λαιμό του ασθενούς, έτσι ώστε να δει τα πρώτα σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη φαρυγγίτιδας (ερεθισμένος λαιμός, ερυθρότητα, πρησμένοι λεμφαδένες, πιθανή ύπαρξη πυώδους υγρού).

Παράλληλα, μπορεί να πάρει δείγμα σιέλου και να πραγματοποιήσει κάποιο τεστ ελέγχου, όπως Strep Test.

Εργαστηριακές Εξετάσεις

Εάν ο γιατρός χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για τη φαρυγγίτιδα, μπορεί να προβεί στην καλλιέργεια λαιμού (έλεγχος φαρυγγικού επιχρίσματος). Η συγκεκριμένη εξέταση, αποστέλλεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν εντός 24-48 ωρών.

Στην περίπτωση που ο γιατρός υποπτεύεται άλλη αιτία πρόκλησης της φαρυγγίτιδας (π.χ. μονοπυρήνωση), μπορεί να ζητήσει διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης αίματος από τον ασθενή.

 

Αντιμετώπιση της Φαρυγγίτιδας

Η αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας περιλαμβάνει διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, σύμφωνα πάντα με την αιτία πρόκλησης της.

Φαρμακευτική Αγωγή

Αρχικά, να αποσαφηνίσουμε πως η φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων, καθώς δεν είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν έχετε φαρυγγίτιδα από ιογενή λοίμωξη και επιθυμείτε να λάβετε αντιβιοτικά.

Στην περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, ενδείκνυνται αντιβιοτικά για την αντίσταση στα βακτήρια. Επιπλέον, για την ανακούφιση του ασθενούς, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πυρετού.

Σπιτικές Θεραπείες

Για την αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας από το σπίτι, ειδικά αν η αιτία πρόκλησης είναι ιογενής, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές:

  • Δοκιμάστε παστίλιες για τον λαιμό
  • Χρησιμοποιείτε υγραντήρα στο δωμάτιό σας
  • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο
  • Καταναλώνετε άφθονα υγρά και ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα
  • Χρησιμοποιείτε μέλι σε ροφήματα
  • Επαρκής ύπνος
  • Χρήση βοτάνων, όπως φασκόμηλο, χαμομήλι, αγιόκλημα, κ.ά.

Συμπληρώματα για Φαρυγγίτιδα

Μπορείτε να συμπεριλάβετε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας όσο νοσείτε με φαρυγγίτιδα. Βιταμίνη C, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Ε, Ψευδάργυρος και Σελήνιο αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόληψη της Φαρυγγίτιδας

Η τήρηση κανόνων υγιεινής μπορεί να αποτρέψει πολλές περιπτώσεις φαρυγγίτιδας. Για την πρόληψη της φαρυγγίτιδας μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφεύγετε να μοιράζεστε φαγητό, ποτά και σκεύη φαγητού
  • Αποφεύγετε άτομα που είναι άρρωστα
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά το βήχα ή το φτέρνισμα
  • Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα όταν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και τον καπνό
  • Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα

 

Πότε να Επισκεφτείτε τον Γιατρό;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ιατρό αν υποψιάζεστε την ύπαρξη φαρυγγίτιδας ή παρακολουθήσετε τα παρακάτω σημάδια ενώ νοσείτε:

  • Συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες
  • Σοβαρή δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση
  • Δύσπνοια
  • Δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος
  • Αλλαγές στη φωνή, όπως έντονο βράχνιασμα ή αδυναμία στην ομιλία

 

✍️ Η φαρυγγίτιδα σπανίως μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, καθώς έχει συμπτώματα κοινά με μια απλή ίωση ή κρύωμα. Η ιογενής φαρυγγίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της μέσα σε μερικές ημέρες, αλλά η βακτηριακή φαρυγγίτιδα μπορεί να απαιτεί μια σειρά αντιβιοτικών για την πρόληψη επιπλοκών. Η έγκαιρη διάγνωση, η λήψη της κατάλληλης αγωγής και η σωστή διατροφή, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Πηγές

  1. Pharyngitis National Library of Medicine
  2. Sore Throat CDC
  3. Sore throat NHS UK
  4. Sore throat (pharyngitis) Health Direct
  5. What is pharyngitis? Medical News Today
  6. Sore Throat (Pharyngitis) Cleveland Clinic
  7. Diagnosis and Treatment of Streptococcal Pharyngitis AAFP

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek