×

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στην κοιλιά του παιδιού σας

Συντάχθηκε:  15/12/2022, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  24/09/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 51s

Ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματος να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Οι πόνοι στην κοιλιά αποτελούν μαζί με τον βήχα τις 2 κυριότερες αιτίες που οι γονείς πάνε τα παιδιά τους στον παιδίατρο.

Όταν το παιδί λέει ότι πονάει το στομάχι του, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο πόνος είναι στο συγκεκριμένο σημείο. Η κοιλιά είναι μεγαλύτερη από το στομάχι καθώς καλύπτει την περιοχή ανάμεσα στο στήθος και τα πυελικά οστά. Με την ύπαρξη τόσων οργάνων στην κοιλιακή χώρα, διαφορετικά προβλήματα ενδέχεται να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Το θετικό είναι πως οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά στα παιδιά δεν είναι σοβαροί και μπορούν να θεραπευτούν από το σπίτι. Βασικό είναι να δείτε τι έφαγε πρόσφατα το παιδί σας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκών αποτελεί συνήθη αιτία πρόκλησης πόνου στην κοιλιακή χώρα. Τα πικάντικα ή λιπαρά φαγητά είναι άλλες αιτίες, όπως και τα ζαχαρούχα ποτά.

 

Περιπτώσεις προβλημάτων στην κοιλιακή χώρα στα παιδιά

Οι συχνότεροι λόγοι που προκαλούν πόνο στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς είναι οι παρακάτω:

  • Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα παιδιά πονάνε στην κοιλιά. Εάν δεν έχει επισκεφτεί για κάποιο χρονικό διάστημα την τουαλέτα ή δεν υπάρχει κινητικότητα στο έντερο, πιθανότατα ο πονόκοιλος οφείλεται στη δυσκοιλιότητα.
  • Διάρροια: Όταν το παιδί έχει διάρροια μπορεί να αισθάνεται ότι πονάει το στομάχι του από τις πολλές κενώσεις του εντέρου.
  • Λοιμώξεις: Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή απόφραξη του εντέρου.
  • Τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία: Αν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη λακτόζη, με αποτέλεσμα να νιώθει πόνους στην κοιλιά. Παράλληλα, μια τροφική αλλεργία διαφέρει και μερικές μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος οπότε απαιτείται προσοχή.
  • Σκωληκοειδίτιδα: Εάν ο πόνος ξεκινά από τον αφαλό και στη συνέχεια μετακινείται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα. Πυρετός ή εμετός, μαζί με πόνο που γίνεται όλο και χειρότερος και συνοδεύεται από απώλεια όρεξης, μπορούν να αποτελέσουν εξίσου σημάδια σκωληκοειδίτιδας.
  • Στρες: Πολλά παιδιά κάθε φορά που παρουσιάζουν άγχος νιώθουν πρήξιμο και πόνο στο στομάχι. Εάν το άγχος βρίσκεται πίσω από τα στομαχικά προβλήματα του παιδιού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει έναν ψυχολόγο για να το βοηθήσει να καταλάβει την πηγή του άγχους ώστε να μπορεί να τη χειριστεί.

 

😷 Διάρροια σε Παιδιά: Άμεση Αντιμετώπιση με Φυσικό Τρόπο

 

Πόνος στην κοιλιά του παιδιού: διάγνωση

Όπως είδαμε και παραπάνω, οι αιτίες μπορεί να είναι απλές, ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια σοβαρή κατάσταση στην υγεία του παιδιού. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας, που θα ‘χει το πλήρες ιστορικό του παιδιού σας και θα διενεργήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Οι συνήθεις εξετάσεις που μπορούν να διενεργηθούν είναι εξετάσεις αίματος, ούρων ή ακτινογραφίες.

 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για τους πόνους της κοιλιάς του παιδιού σας

Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές που μπορεί να δράσουν προληπτικά για την αντιμετώπιση του πονόκοιλου στο παιδί:

  • Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα ή μπάνιο

Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε την κοιλιακή χώρα του παιδιού. Κάνοντας στο παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο, βοηθάτε έμμεσα στην πέψη και τη ροή του αίματος. Μια θερμοφόρα μπορεί επίσης να βοηθήσει, έπειτα πάντοτε μετά από έλεγχο της θερμοκρασίας.

  • Δώστε στο παιδί σας καθαρά υγρά και ήπια τροφή

Μερικές φορές, το στομάχι ανταποκρίνεται σε γουλιές καθαρών υγρών όπως νερό ή ζωμό. Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε απλά τσάγια από βότανα όπως το χαμομήλι.

Εάν το παιδί σας έχει όρεξη, δοκιμάστε ήπιες τροφές, όπως πουρέ μήλου, ψωμί ή κράκερ, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι τροφές αυτές είναι ικανές να βοηθήσουν το γαστρεντερικό σύστημα να επανέλθει στην κανονική λειτουργία πιο γρήγορα, χωρίς να κάνει εμετό το παιδί. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού το παιδί σας.

  • Ενθαρρύνετε την κένωση

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, οι πόνοι στην κοιλιά να εμφανιστούν εάν ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα. Για να προωθήσετε την κένωση, ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει άφθονα υγρά και να περπατά ή να παίζει έξω.

Εκτός από την αύξηση της πρόσληψης υγρών του παιδιού σας, προσπαθήστε να του δώσετε μικρές ποσότητες φρούτων με φυτικές ίνες, όπως βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα ή σταφίδες. Κάντε πουρέ για παιδιά κάτω των 4 ετών για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού. Παράλληλα, κάνοντας ελαφρύ κυκλικό μασάζ στην κοιλιά μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διαδικασία.

  • Εξετάστε προσεκτικά για συναισθηματικές ανησυχίες

Μερικές φορές, η εσωτερική αναταραχή ενός παιδιού εκδηλώνεται μέσω εξωτερικών συμπτωμάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο κλασικός πόνος στην κοιλιά των παιδιών την πρώτη μέρα του σχολείου!

Ρωτήστε εάν το παιδί σας νιώθει ενόχληση για κάτι και προσπαθήστε να είστε προετοιμασμένοι για ότι σας πει, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται αρκετά πράγματα που συμβαίνουν εντός της οικογενειακής εστίας.

  • Κάντε μια αγκαλιά το παιδί σας & περάστε χρόνο μαζί του

Τέλος, μην ξεχνάτε να είστε εκεί για το παιδί σας, να το κάνετε μια αγκαλιά και να περάσετε χρόνο μαζί του. Περάστε χρόνο μαζί του, όπως με το να διαβάσετε παρέα ένα βιβλίο ή παρακολουθείτε μια ταινία. Ο επιπλέον χρόνος που αφιερώνετε με το παιδί σας μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο!

 

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό για πόνο στην κοιλιά;

Ο πόνος στην κοιλιά στα παιδιά συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο σας για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου του παιδιού σας:

  • Έντονη δυσκοιλιότητα
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Έντονες διάρροιες
  • Πυρετός και βήχας
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πόνος που ξυπνά το παιδί σας από τον ύπνο ή αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά του

 

Μη χορηγείτε φάρμακο για τον πόνο χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον παιδίατρο σας, αλλά να αναζητάτε πάντα επαγγελματική βοήθεια για οποιοδήποτε έντονο ή επιδεινούμενο πόνο που νιώθει το παιδί σας.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek