×

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;

Συντάχθηκε:  15/06/2022, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  23/01/2023, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 8s

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουμε όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί συχνά στον οισοφάγο, δηλαδή τον σωλήνα που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να συναντάται σε πολύ κόσμο σε αραιά διαστήματα, όμως όταν η συχνότητα που γίνεται αυτό είναι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορούμε να μιλάμε για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδόμησης;

Αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι:

  • Τα μεγάλα γεύματα ή το φαγητό αμέσως πριν τον ύπνο
  • Η παχυσαρκία
  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά
  • Ορισμένα ποτά, όπως το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, ο καφές ή το τσάι
  • Το κάπνισμα
  • Η εγκυμοσύνη
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη
  • To άγχος / στρες

Άλλα φαγητά που εντείνουν τη γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση μπορεί να είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, η σοκολάτα, η μέντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ή τα μπαχαρικά. Αντιθέτως, φαγητά όπως η βρώμη, το τζίντζερ, το ασπράδι του αυγού, τα φρούτα (πλην των εσπεριδοειδών) και το μέλι είναι συμβατά με τη γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν το όφελος του μελιού.

 

Τι συμπτώματα έχει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως ο πόνος στο λαιμό, η δύσπνοια ή ο βήχας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα.

Τα κυριότερα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:

  • Αίσθημα καύσου στο στήθος (καούρα), συνήθως μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα
  • Πόνος στο στήθος ή την κοιλιά
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αναγωγή τροφής ή ξινού υγρού
  • Αίσθηση φαγητού στην περιοχή του λαιμού
  • Αναπνοή με συριγμό
  • Φούσκωμα στην κοιλιά

 

Θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να σας καθοδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος και να κρίνει αν μπορείτε να κάνετε κάποια θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με βότανα ή φαρμακευτική αγωγή.

Εσείς στο σπίτι μπορείτε να καταναλώνετε πιο μικρά και συχνά γέυματα, να μην τρώτε πριν το βραδινό ύπνο, να μη φοράτε πολύ στενά ρούχα στην περιοχή της μέσης και να βρείτε τρόπους να είστε πιο ήρεμοι, καθώς είναι αρκετές οι φορές που η γαστροοισοφαγική παλινδρομησή συνδέεται με το άγχος.

Τέλος, καταγράψτε τις τροφές που καταναλώνετε ώστε να παρατηρήσετε αν κάποια από αυτές επιδεινώνει την πάθηση και συζητήστε με το γιατρό σας για την περίπτωση που παίρνετε κάποιο φάρμακο το οποίο προκαλεί τα συμπτώματα.

Αν η θεραπεία που σας προτείνει ο γιατρός σας δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχουν περιπτώσεις που καταφεύγουμε στη λύση του χειρουργείου.

 

Συγγραφή Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek