×

Γλουτένη: Μύθοι & Αλήθειες

 Ανανεώθηκε: 15/05/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 3s

Η γλουτένη είναι μια ονομασία που δίδεται στο σύνολο των πρωτεϊνών που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένες τροφές και δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Η αρνητική στάση των μέσων ενημέρωσης για το σιτάρι και τη γλουτένη έχει κάνει αρκετούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα αυτής της ουσίας στην καθημερινή τους διατροφή.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως η ισορροπία στη διατροφής μας, με τη γλουτένη εντεταμένη σε αυτή, μόνο καλά μπορεί να μας προσφέρει. Και αυτό, γιατί η γλουτένη, σε υγιείς ανθρώπους που δε διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, δεν είναι επιβλαβής! Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε μύθους και αλήθειες για τη γλουτένη και κάντε το κουίζ μας για να γνωρίζετε τα πάντα για την πασίγνωστη αυτή πρωτεΐνη.

 

10 μύθοι & αλήθειες για τη γλουτένη

Παρακάτω, θα ανακαλύψουμε ορισμένους μύθους και αλήθειες που αφορούν τη γλουτένη στην καθημερινότητά μας.

Μύθος #1 Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Δεν ισχύει πάντοτε αυτό! Η γλουτένη συμβάλλει στη διατήρηση του σχήματος των τροφίμων και προστίθεται για να γαλακτωματοποιήσει, να σταθεροποιήσει ή να προσθέσει υφή. Όταν απουσιάζει από τις τροφές, σε ορισμένες περιπτώσεις, προστίθενται υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης και λιπών. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να υιοθετείτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, που δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά.

Μύθος #2 Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ωφελεί μόνο άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

Αλήθεια: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, συνήθως είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ωστόσο, η εξάλειψη της γλουτένης έχει συνδεθεί με τη μείωση συμπτωμάτων που αφορούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή την υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου.

Μύθος #3 Η γλουτένη προκαλεί μόνο προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία

Αλήθεια: Η γλουτένη μπορεί να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό με διάφορους τρόπους! Για παράδειγμα, η γλουτένη, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα «καλά» βακτήρια στο σώμα μας. Ο ολιγοσακχαρίτης αραβινοξυλάνης, είναι ένας πρεβιοτικός υδατάνθρακας, που προέρχεται από πίτουρο σιταριού που φέρεται να διεγείρει τη δραστηριότητα των bifidobacteria στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλαγές στην ποσότητα ή τη δραστηριότητά τους έχουν συσχετιστεί με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μύθος #4 Όλοι πρέπει να ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη

Αλήθεια: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για άτομα με κοιλιοκάκη, ευαισθησία ή αλλεργία στη γλουτένη. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα σε έναν υγιή οργανισμό, όπως αυτά του γαστρεντερικού.

Μύθος #5 Αν υπάρχει υπόνοια για ευαισθησία στη γλουτένη, θα πρέπει να τη διακόψετε αμέσως

Αλήθεια: Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις σε έναν ειδικό, χωρίς να εξάγετε συμπεράσματα μόνοι σας. Πιο συγκεκριμένα, για την εξακρίβωση ή μη ευαισθησίας στη γλουτένη, θα πρέπει να καταναλώνετε τακτικά τροφές με αυτή την πρωτεΐνη συνδυαστικά με τις εξετάσεις, για να βγουν και τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

 

🧐 Γλουτένη: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας;

 

Μύθος #6 Η γλουτένη «παχαίνει»

Αλήθεια: Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι αυτές που καθορίζουν την έλλειψη ή πρόσληψη βάρους. Εάν επιλέξετε μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, είναι πολύ πιθανό να δείτε μια χαρακτηριστική απώλεια βάρους. Εάν, πάλι, αντί για τροφές με γλουτένη, επιλέξετε επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπών, τότε είναι λογικό να επέλθει μια αύξηση του σωματικούς βάρους.

Μύθος #7 Μερικά ψίχουλα ψωμιού δεν μπορούν να βλάψουν ένα άτομο με κοιλιοκάκη

Αλήθεια: Ακόμα κι οι πιο μικροσκοπικές ποσότητες γλουτένης, είναι ικανές για να βλάψουν τα εντερικά κύτταρα ενός ασθενή με κοιλιοκάκη, ακόμα κι αν δεν εμφανιστούν συμπτώματα.

Μύθος #8 Η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη είναι το ίδιο πράγμα

Αλήθεια: Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια πεπτική διαταραχή όπου ο οργανισμός αντιδρά αρνητικά στη γλουτένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από ευαισθησία στη γλουτένη εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και διαταραχές.

Από την άλλη, η κοιλιοκάκη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη και περιλαμβάνει πάνω από 200 συμπτώματα. Όταν γίνεται κατάποση γλουτένης σε άτομα με κοιλιοκάκη, προκαλείται βλάβη στην εντερική επένδυση, δημιουργώντας μια ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε πολλά μέρη του σώματος.

Μύθος #9 Η γλουτένη βρίσκεται στο ρύζι

Αλήθεια: Η γλουτένη δε βρίσκεται σε όλα τα δημητριακά, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να τρώνε ρύζι, καθώς το ρύζι στη φυσική του μορφή δεν περιέχει γλουτένη. Ωστόσο, θα πρέπει να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των συστατικών, καθώς ορισμένες παραλλαγές του ρυζιού μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Μύθος #10 Η γλουτένη βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα

Αλήθεια: Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε πολλά άλλα προϊόντα εκτός από τα τρόφιμα. Μερικά από αυτά είναι: οδοντόκρεμες, προϊόντα ομορφιάς, φάρμακα, βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα, στοματικά διαλύματα, σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικό πλυντηρίου. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ελέγχετε την ετικέτα ενός προϊόντος πριν το χρησιμοποιήσετε, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη γλουτένη, κάνετε το κουίζ μας παρακάτω!

37
Created on By Χρήστος Κουφάκος

Πόσα γνωρίζεις για τη γλουτένη;

Η γλουτένη αποτελεί μια ουσία αρκετά γνωστή σε πολλούς ανθρώπους. Τη βρίσκουμε σε αρκετές τροφές, ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετές σημάνσεις προϊόντων αναγράφουν την προσθήκη ή μη της ουσίας αυτής. Γιατί όμως υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ουσία αυτή; Κάνε το τεστ και μάθε περισσότερα για τη γλουτένη!

1 / 10

Τι είναι η γλουτένη;

2 / 10

Που βρίσκουμε τη γλουτένη;

3 / 10

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία η γλουτένη;

4 / 10

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;

5 / 10

Τι συμπτώματα έχει η δυσανεξία στη γλουτένη;

6 / 10

Μπορεί ένα φάρμακο να περιέχει γλουτένη;

7 / 10

Βοηθούν τα προβιοτικά στις επικίνδυνες δράσεις της γλουτένης;

8 / 10

Πρέπει να αποφεύγεται η γλουτένη σε υγιείς οργανισμούς;

9 / 10

Η έλλειψη γλουτένης μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση διαβήτη;

10 / 10

Ποια από τις παραπάνω τροφές μπορεί να είναι glutten free;

Your score is

The average score is 66%

0%

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα