×

Γόνιμες Ημέρες: Ποτέ είναι & τι χρειάζεται να ξέρεις;

 Ανανεώθηκε: 26/06/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 36s

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ξεχωριστή κατάσταση για κάθε γυναίκα, ωστόσο, για να φτάσει σε αυτή, απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία. Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι της γονιμότητας είναι αρκετά σημαντικό, καθώς ο καθορισμός και η εξέταση των γόνιμων ημερών, βοηθούν στη σύλληψη και εν συνεχεία, στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε το άρθρο μας παρακάτω, για να μάθετε την εμφάνιση των γόνιμων ημερών, ποια είναι τα σημάδια που τις υποδεικνύουν και ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για να τις αξιοποιήσει σωστά.

 

Πώς Υπολογίζονται οι Γόνιμες Μέρες;

Για τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών μπορείτε να αξιοποιήσετε διάφορες μεθόδους, όπως ημερολόγιο, μέτρηση θερμοκρασίας ή να κάνετε ένα τεστ ωορρηξίας. Καθεμία από αυτές τις μεθόδους, έχει τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες της. Παρακάτω, σας παραθέτουμε αναλυτικά τις βασικές μεθόδους για να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς.

Μέθοδος Ημερολογίου

Μια γνωστή μέθοδος για τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, είναι αυτή του ημερολογίου. Κάθε μήνα, θα πρέπει να σημειώνετε την πρώτη ημέρα της περιόδου σας σε ένα ημερολόγιο ή σε μια εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου.

Ο αριθμός των ημερών μεταξύ της πρώτης ημέρας των διαδοχικών περιόδων είναι η διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες για να έχετε σωστά δεδομένα.

Ωορρηξία έχετε περίπου 12 έως 14 ημέρες πριν από την έναρξη ενός νέου εμμηνορροϊκού κύκλου. Το γόνιμο παράθυρό σας είναι οι πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία, συν την ημέρα της ωορρηξίας και την ημέρα μετά την ωορρηξία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει περίπου 7 μέρες στο σύνολο.

⚠️ Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο και η διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου ποικίλλει από μήνα σε μήνα, η μέθοδος του ημερολογίου δεν αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για εσάς.

Βασική Θερμοκρασία Σώματος (BBT)

Αρχικά, να αποσαφηνίσουμε τη βασική θερμοκρασία σώματος: ως βασική θερμοκρασία σώματος (BBT) είναι η θερμοκρασία σώματος όταν βρισκόμαστε στην απόλυτη ηρεμία.

Όσον αφορά τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, θα πρέπει να μετράτε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί μόλις ξυπνήσετε (πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι).

Η βασική θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Εάν παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες σας που οδηγούν στην ωορρηξία, θα πρέπει να δείτε μια συνεχή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματός σας μετά την ωορρηξία.

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σας τουλάχιστον για 3 μήνες και να καταγράφετε καθημερινά τις μετρήσεις σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέθοδος της βασικής θερμοκρασίας σώματος δεν είναι η καλύτερη δυνατή στην πρόβλεψη της ωορρηξίας σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Μόλις εντοπίσετε την αύξηση της θερμοκρασίας σας, έχετε ήδη ωορρηξία. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι ένα καλό εργαλείο για την παρακολούθηση του μοτίβου της ωορρηξίας σας.

Τεστ Ωορρηξίας

Τα τεστ ωορρηξίας είναι εργαλεία στο σπίτι που σας βοηθούν να δείτε το ακριβές διάστημα της ωορρηξίας σας. Αυτές τα τεστ είναι χρήσιμα εάν έχετε τακτικές περιόδους, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουρες εάν βλέπετε φυσικά σημάδια ωορρηξίας (βλέννα του τραχήλου της μήτρας ή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος).

Τα τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας λειτουργούν μέσω του ελέγχου των ούρων για επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης. Όταν το τεστ ωορρηξίας βγει θετικό, η ωορρηξία θα συμβεί συνήθως εντός 24 ωρών, υποδεικνύοντας ότι είστε γόνιμες και πρέπει να συνευρεθείτε. Αυτά τα τεστ μπορεί να μην προσφέρουν αξιόπιστα αποτελέσματα εάν έχετε ακανόνιστες περιόδους λόγω συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Σημάδια που Δείχνουν Γόνιμες Μέρες

Τα σημάδια που υποδηλώνουν γόνιμες μέρες μπορούν να είναι τα παρακάτω:

  • Αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, συνήθως 1/2 έως 1 βαθμό
  • Υψηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που μπορούν να μετρηθούν με ένα τεστ ωορρηξίας στο σπίτι
  • Η τραχηλική βλέννα ή η κολπική έκκριση μπορεί να φαίνεται πιο καθαρή, πιο λεπτή και ελαστική
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Φούσκωμα
  • Ελαφριά κηλίδωση
  • Ελαφρύς πόνος ή κράμπες στο πλάι σας

 

Ποιες Είναι οι Πιο Γόνιμες Μέρες του Κύκλου;

Η γόνιμη περίοδος είναι συνήθως γύρω στις 3 ημέρες πριν την ωορρηξία και μία ημέρα μετά. Για παράδειγμα, σε μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών, οι γόνιμες μέρες βρίσκονται ανάμεσα στην 11η και 17η ημέρα. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως δεν έχουν όλες οι γυναίκες σταθερό κύκλο, οπότε θα πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά τις γόνιμες μέρες.

 

Πώς να Αξιοποιήσετε τις Γόνιμες Μέρες για Εγκυμοσύνη

Συχνότητα Επαφών

Αρχικά, θα πρέπει να συνευρίσκεστε με τον σύντροφό σας τακτικά. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, όπως είναι φυσικό, εμφανίζονται σε ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. 

Σωστή Διατροφή

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι μείζονος σημασίας για μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί. Βιταμίνες όπως η βιταμίνη D, C και το Φυλλικό οξύ, συμβάλλουν στη γονιμότητα της γυναίκας.

Αποφυγή Στρες

Κατά την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μειώνετε το άγχος, καθώς αυτό σχετίζεται με την υπογονιμότητα. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών και συχνά μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, επηρεάζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας αλλά και του άνδρα.

 

Πώς να Αυξήσετε τις Πιθανότητες Εγκυμοσύνης

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Διακόψτε το κάπνισμα: Ο καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα.
  • Ελαττώστε ή διακόψτε το αλκοόλ: Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα.
  • Έντονη άσκηση: Η έντονη άσκηση άνω των πέντε ωρών την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένη ωορρηξία.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα – ακόμη και αυτά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή – μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη. Γι’ αυτό το λόγο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη, πρέπει να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό.

 

Συχνές Ερωτήσεις για τις Γόνιμες Μέρες

 

  1. Μπορώ να μείνω έγκυος 2 ημέρες πριν από την περίοδό μου; 

    Οι ημέρες 17 έως 28 πριν από την πρώτη ημέρα της περιόδου ενός ατόμου είναι οι ημέρες κατά τις οποίες η μήτρα αρχίζει να σκληραίνει. Παρόλο που μια γυναίκα έχει λιγότερες πιθανότητες να συλλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σύλληψη εξακολουθεί να είναι πιθανή. 

  2. Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την περίοδό μου; 

    Μια γυναίκα μπορεί να συλλάβει κατά τη διάρκεια της περιόδου της, παρόλο που είναι λιγότερο γόνιμη. 

  3. Πόσες ημέρες μετά την περίοδό σας μπορώ να μείνω έγκυος; 

    Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. 

  4. Μπορώ να έχω περίοδο και όχι ωορρηξία;  

    Ναι, υπάρχει περίπτωση να έχετε περίοδο αλλά να μη συνδυάζεται με ωορρηξία.  

  5. Πότε επανέρχεται η γονιμότητα μετά την εγκυμοσύνη; 

    Η γονιμότητα επανέρχεται εντός ενός μήνα μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, εκτός εάν θηλάζετε. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μπορείτε να περιμένετε να επιστρέψει η περίοδός σας μετά από 35 εβδομάδες μετά τον τοκετό εάν θηλάζετε. Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε ακόμη ωορρηξία όταν εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό, επομένως μπορεί να μην είστε ακόμη γόνιμη.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα