Ηπατίτιδα: Είδη Ηπατίτιδας, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τεκμηριωμένο

Τι είναι η ηπατίτιδα και ποιες οι αιτίες της;
Ηπατίτιδα είναι ο όρος που περιγράφει τη φλεγμονή του ήπατος. Συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. Άλλες αιτίες ηπατίτιδας μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ, φάρμακα ή άλλα νοσήματα, π.χ. αυτοάνοσα. Ακούμε για πολλούς τύπους ηπατίτιδας που σημειωτέον διαφέρουν μεταξύ τους.
Πώς κολλάει, πώς θεραπεύεται και πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις ηπατίτιδα; Επίσης, τι συμπτώματα έχει η ηπατίτιδα; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.
Ηπατίτιδα: Συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηπατίτιδας. Κάποιοι τύποι ηπατίτιδας περνούν χωρίς να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες παρενέργειες, όπως ίνωση στον ιστό του ήπατος (κίρρωση) ή ακόμα σοβαρότερες παθήσεις.
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις
- Πυρετό
- Αίσθημα κόπωσης
- Πόνο στην κοιλιά
- Απώλεια όρεξης
- Χλωμό δέρμα ή κιτρίνισμα των ματιών (ίκτερος)
- Σκούρα ούρα
- Φαγούρα
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Σημειώστε πως μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στη μακροχρόνια ηπατίτιδα έως ότου το ήπαρ σταματήσει να λειτουργεί σωστά (ηπατική ανεπάρκεια). Μέχρι τότε μπορεί να εντοπιστεί μόνο κατά τη διάρκεια αιματολογικών εξετάσεων.
Ποια είναι τα είδη της ηπατίτιδας;
Υπάρχουν πέντε κύριες ιογενείς ταξινομήσεις της ηπατίτιδας: A, B, C, D και E. Ένας διαφορετικός ιός είναι υπεύθυνος για κάθε τύπο ιογενούς ηπατίτιδας. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πιο συνηθισμένους τύπους.
Ηπατίτιδα Α
Ο ιός της ηπατίτιδας Α προκαλείται από τον ιό HAV. Μεταδίδεται συχνότερα μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού, ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της σεξουαλικής επαφής ή του αίματος. Συνήθως διαρκεί λίγους μήνες αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο σοβαρή. Η ηπατίτιδα Α δε θεραπεύεται αλλά υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.
Η ηπατίτιδα Α είναι πιο συνηθισμένη σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α συνιστάται εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, της Άπω Ανατολής ή την Ινδία. Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α προστατεύει για χρονικό διάστημα 10 ετών, ενώ αν κάποιος νοσήσει από ηπατίτιδα Α δεν μπορεί να ξανακολλήσει.
Ηπατιτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), μεταδίδεται μέσω μολυσμένου αίματος και είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται συνήθως από τη μητέρα που έχει μολυνθεί στο παιδί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή από την επαφή μολυσμένου παιδιού με άλλο παιδί. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί με άλλους τρόπους, όπως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία ή από μολυσμένες βελόνες.
Στις περισσότεροι περιπτώσεις, οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Β αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα λίγων μηνών. Εάν η ηπατίτιδα διαρκεί λιγότερο από 6 μήνες τότε αναφέρεται ως οξεία, ενώ εάν διαρκεί πάνω από 6 μήνες, τότε χαρακτηρίζεται χρόνια. Όταν ο ασθενής έχει μολυνθεί από παιδί, συνήθως αναπτύσσει μακροχρόνια λοίμωξη. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Υπάρχουν αντιικά φάρμακα για να ελέγξουν τη νόσο.
Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β συνιστάται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως πχ σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ηπατίτιδα Β ή εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει τρεις δόσεις και προστατεύει περισσότερο όταν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την παιδική ή εφηβική ηλικία. Αντιθέτως, οι ενήλικες που ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β μετά τα 40 έτη, ενδέχεται να μην αναπτύξουν ικανοποιητικά αντισώματα.

Ηπατιτιδα C
Η ηπατίτιδα C προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C και είναι ο πιο κοινός τύπος ιογενούς ηπατίτιδας. Η μετάδοση της ηπατίτιδας C γίνεται μέσα από το αίμα, πχ από κοινή χρήση βελόνων για ένεση ναρκωτικών, ή από κακές συνθήκες υγιεινής. Η ηπατίτιδα C αποτελεί τη πιο κοινή αιτία μεταμόσχευσης ήπατος.
Χαρακτηριστικό της ηπατίτιδας C είναι πως τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μη γνωρίζουν πως νοσούν. Η μόλυνση με ηπατίτιδα C καταπολεμάται, αν και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ως χρόνιο νόσημα. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιική φαρμακευτική αγωγή, με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95-100%.
Αυτοάνοση ηπατίτιδα
Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στρέφεται εναντίον των ηπατικών κυττάρων. Δεν υπάρχει σαφής αιτία της αυτοάνοσης ηπατίτιδας. Φαίνεται όμως να παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες στην εμφάνιση και πυροδότηση της νόσου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την ηπατική φλεγμονή.
Πρόληψη ηπατίτιδας
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β πρέπει να γίνεται στα βρέφη το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Η προστασία του εμβολίου διαρκεί 20 χρόνια ή και παραπάνω. Σχετικά με την προστασία του παιδιού από τη μητέρα στην εγκυμοσύνη, ο ΠΟΥ συνιστά αντιιική προφύλαξη.
Σύμμαχοι στην πρόληψη της ηπατίτιδας είναι η σωστή διατροφή αλλά και η αποφυγή του αλκοόλ.
Άλλα μέτρα προφύλαξης από την ηπατίτιδα είναι τα εξής:
- Σωστοί κανόνες υγιεινής
- Εμβολιασμός όταν συνιστάται
- Χρήση προφύλαξης στο σεξ
- Αποφυγή χρήσης κοινών βελόνων
- Αποφυγή χρήσης προσωπικών αντικειμένων μολυσμένου ατόμου
- Λήψη προφύλαξης όταν κάνετε τατουάζ ή τρύπημα σώματος
- Λήψη προφυλάξεων πριν από ταξίδι σε περιοχές του κόσμου με κακές συνθήκες υγιεινής
- Αποφυγή μη εμφιαλωμένου νερού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού
Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24