×

Η Κακοποίηση Παιδιών Δεν Πρέπει να Μένει Μυστικό

Συντάχθηκε:  27/11/2024, από , Οργανισμός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 19s

Ενημέρωση και δράσεις από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η κακοποίηση παιδιών αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές κοινωνικές μάστιγες παγκοσμίως, με ανησυχητικά αυξανόμενα περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μόνο στην Ελλάδα ένα παιδί κάθε τρεις ημέρες καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών εξακολουθεί να παραμένει αδήλωτη.

Ο οργανισμός, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (18 Νοεμβρίου), την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης (19 Νοεμβρίου), και την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), υλοποιεί δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Η πραγματικότητα μέσα από τους αριθμούς

Τα στοιχεία από τις γραμμές υποστήριξης και βοήθειας του Οργανισμού για το 2024 είναι αποκαλυπτικά:

  1. Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2024, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκε 154.192 τηλεφωνικές κλήσεις. Από αυτές, 49.861 πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.
  2. Καταγράφηκαν 1.057 αναφορές για 1.884 παιδιά, με τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης (670 παιδιά) και παραμέλησης-εγκατάλειψης (901 παιδιά) να κυριαρχούν. Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αφορούσαν 104 παιδιά.
  3. Σημαντικές είναι κι οι παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας: 247 περιστατικά αφορούσαν αυτοκτονικό ιδεασμό, με τις ηλικίες 13-17 να βρίσκονται στο επίκεντρο. Παράλληλα, 2.127 άτομα έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ 2.841 μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα πρόληψης κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

 

Δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένει Μυστικό», ο Οργανισμός πραγματοποίησε ποικίλες θεματικές δράσεις:

  1. Εκπαιδευτικά προγράμματα: Δράσεις για μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων, όπως το πρόγραμμα Real Life Stories: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού.
  2. Επιμορφωτικές δράσεις: Επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς με επιμορφωτική συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου» με τίτλο «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιού: Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού». Για γονείς/κηδεμόνες, επιμορφωτική συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου» με τίτλο «Σσσς. Είναι Μυστικό. Ο Ρόλος των Γονέων/Κηδεμόνων στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης / κακοποίησης παιδιών»
  3. Δράσεις για τα Δικαιώματα των Παιδιών: Παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού στο Κορωπί, για μαθητές και μαθήτριες της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και την Εκμετάλλευση Παιδιών υποστηρίζει τη λειτουργία κρίσιμων γραμμών βοήθειας, όπως:

  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
  • Εφαρμογή Chat 1056
  • Cybertipline Hellas

Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως ενεργό μέλος:

  • στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ)
  • στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC)
  • στη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ISPCAN – International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect)
  • στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, όπου αναπτύσσονται δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών από την εμπορία και την εκμετάλλευση, σε συνάρτηση με το ζήτημα της εξαφάνισης αλλά και την παρουσίας στο διαδίκτυο.

 

Η σημασία της ευαισθητοποίησης

Η κακοποίηση παιδιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα «κρυφό» πρόβλημα. Το θάρρος ενός παιδιού να μιλήσει μπορεί να σώσει ζωές και να προλάβει χειρότερες καταστάσεις. Με τη βοήθεια φορέων όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η κοινωνία οφείλει να κινητοποιηθεί ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε παιδί.

Παράδειγμα αποτελεί η προσομοίωση κλήσης που δημιούργησε η ομάδα του Οργανισμού, βασισμένη σε πραγματικό γεγονός. Ένα παιδί, βρήκε το θάρρος να μιλήσει και να λάβει τη βοήθεια που φοβάται να ζητήσει.

Είναι όμως 1 παιδί… 1 παιδί που βρήκε το θάρρος, ανάμεσα στα χιλιάδες παιδιά που κακοποιούνται καθημερινά γιατί… Μένει Μυστικό!

Ακολουθεί το ηχητικό ντοκουμέντο:

 

✍️ 1 παιδί κάθε 3 ημέρες αναφέρει πως κακοποιείται σεξουαλικά.

✍️ 2 παιδιά κάθε ημέρα αναφέρουν πως κακοποιούνται σωματικά.

 

💡 Αν γνωρίζετε περιστατικά κακοποίησης ή χρειάζεστε βοήθεια, καλέστε την Εθνική Γραμμή SOS 1056. Μαζί μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή και να διασφαλίσουμε το χαμόγελο κάθε παιδιού.

 

Περισσότερες πληροφορίες
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
E-mail: press@hamogelo.gr

Τα άρθρα γράφει και επιμελείται η Επιστημονική Ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek