×

Κανέλα: Πως Ωφελεί την Υγεία μας;

Συντάχθηκε:  04/05/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  27/11/2023, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 53s

Η κανέλα αποτελεί ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη μαγειρική και την ιατρική. Προέρχεται από το φλοιό πολλών δέντρων της οικογένειας Cinnamomum και είναι γνωστό για τη ζεστή, γλυκιά γεύση του.

Όπως έχουν δείξει και οι έρευνες, η κανέλα περιέχει πολλές ενώσεις που δυνητικά έχουν θετική επίδραση στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών και ορισμένων μοναδικών χημικών ουσιών όπως η κινναμαλδεΰδη. Γι’ αυτό τον λόγο σήμερα βρίσκουμε την κανέλα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στην κανένα, τις θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας, αλλά και παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση της.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της κανέλας;

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν σημαντικά ευρήματα αναφορικά με τις ιδιότητες της κανέλας. Αρχικά, έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 αυξάνοντας την πρόσληψη γλυκόζης, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη στο λίπος και τους μυϊκούς ιστούς, βελτιώνοντας τη σύνθεση γλυκογόνου στο ήπαρ.

Επιπλέον, η ύπαρξη αντιοξειδωτικών στην κανέλα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Η κινναμαλδεΰδη, που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει ορισμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μία από αυτές είναι η ικανότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τέλος, οι ενώσεις της κανέλας φέρεται να βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, στη μείωση της φλεγμονής στην αρθρίτιδα και στον περιορισμό της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση).

 

 

Τι παρενέργειες έχει η κανέλα;

Παρόλο που το μπαχαρικό αυτό έχει αρκετά θετικά, υπάρχει ένα βασικό μειονέκτημα ως προς ένα συστατικό στα περισσότερα είδη κανέλας: η κουμαρίνη.

Η κουμαρίνη είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται σε αρκετά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, αν καταναλωθεί σε υψηλές δόσεις.

Πρώιμες μελέτες σε τρωκτικά διαπίστωσαν ότι η κουμαρίνη μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικούς όγκους. Παρόλα αυτά οι μελέτες δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα, καθώς διαφορετικά μεταβολίζουν τις ουσίες τα τρωκτικά σε σχέση με τους ανθρώπους. Μερικές ακόμα ανεπιθύμητες παρενέργειες της κανέλας, αφορούν:

  1. Κανέλα & διαβήτης: Παραπάνω, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι η κανέλα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της γαστρικής εκκένωσης. Δεδομένου ότι οι ασθενείς με γαστροπάρεση εμφανίζουν πολύ καθυστερημένη γαστρική κένωση, η οποία οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία, καθιστά την κανέλα ακατάλληλο προϊόν για λήψη.
  2. Κανέλα & αλλεργίες: Η κανέλα συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες και αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, η βαριά χρήση θα μπορούσε να ερεθίσει το στόμα και τα χείλη σας, προκαλώντας πληγές. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ερεθισμό εάν το βάλετε στο δέρμα σας.
  3. Κανέλα & τοξικότητα: Η κατανάλωση πολλής κανέλας κασσίας μπορεί να είναι τοξική, ειδικά εάν έχετε προβλήματα με το συκώτι. Η κουμαρίνη, που αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, αλλά η ποσότητα που θα λάβετε είναι τόσο μικρή που πιθανότατα δεν θα είναι πρόβλημα. Επιπλέον, λόγω έλλειψης επαρκών ερευνητικών στοιχείων, ομάδες ανθρώπων όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν την κανέλα ως θεραπεία.
  4. Κανέλα & σάκχαρα στο αίμα: Όπως παρατηρήσαμε στις ιδιότητες της κανέλας, γνωρίζουμε πως το δημοφιλές μπαχαρικό μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας. Κατά συνέπεια, άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν πριν τη λήψη συμπληρώματος με κανέλα.
  5. Κανέλα & αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Εάν λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο τακτικά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα κανέλας. Η αλληλεπίδραση της κανέλας με αντιβιοτικά, φάρμακα για τον διαβήτη, αραιωτικά αίματος και τα φάρμακα θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιδράσεις στον οργανισμό.

 

💡Η κανέλα Κεϋλάνης δεν έχει κουμαρίνη

 

Έχει τελικά οφέλη η κανέλα για τον οργανισμό μας;

Όπως παρατηρήσαμε, αυτό το απολαυστικό μπαχαρικό προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, αλλά χρειάζεται προσοχή προτού λάβετε μεγάλες ποσότητες ή κάποιο συμπλήρωμα σε κανέλα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε κουμαρίνη ορισμένων ειδών, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο αναφορικά με τις αντιδράσεις της κανέλας στον οργανισμό.

Ενώ η περιστασιακή χρήση σε τρόφιμα είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτομα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας Cassia ή η λήψη συμπληρωμάτων με αυτό το συστατικό μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για παιδιά και μικρότερους ενήλικες, καθώς και για άτομα που έχουν ήδη ηπατική νόσο ή γαστροπάρεση.

Κατά συνέπεια, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες κανέλας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη ή να αλλάξετε την κανέλα Κεϋλάνης για να αποφύγετε τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνετε τον προσωπικό σας ιατρό προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με κανέλα, ειδικά αν λαμβάνετε κάποια αγωγή.

 

Πηγές

Cinnamon (webmd.com)

Cinnamon: The Good, the Bad, and the Tasty (badgut.org)

Top 5 Health Benefits of Cinnamon: Heart, Diabetes, Inflammation, Weight Loss, Brain (scitechdaily.com)

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek