×

Καούρες στο Στομάχι: Tips για Άμεση Ανακούφιση

Συντάχθηκε:  29/07/2024, από , Διαιτολόγος Διατροφολόγος - MSc Κλινική Διατροφή
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 15s

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα του γαστρεντερικού συστήματος. Προκαλείται από την παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού προς τον οισοφάγο και τον λαιμό. Αυτή η παλινδρόμηση προκαλεί πόνο στο στήθος και την αίσθηση του καψίματος.

Πολύ συχνά η καούρα εντοπίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα όπως βήχας, βραχνή φωνή, δυσοσμία στο στόμα και πρήξιμο. Συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από τα γεύματα ή κατά την κατάκλιση. Οι καούρες στο στομάχι αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους. Μάθετε εδώ tips για την αντιμετώπιση κι άμεση ανακούφιση στις καούρες…

 

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν καούρα;

Η καούρα δεν είναι ένα ειδικό σύμπτωμα και μπορεί να εμφανίζεται πού και πού σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συχνότητά που έχουν οι καούρες στο στομάχι, αλλά και η έντασή τους μπορεί να αυξάνεται:

  • Η παχυσαρκία και τα υπέρβαρα άτομα
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση καφέ, σοκολάτας, καυτερών και λιπαρών τροφίμων και αλκοόλ
  • Το άγχος
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η χρήση φαρμάκων, όπως αντιφλεγμονώδη
  • Η διαφραγματοκήλη
  • Το έλκος στομάχου
  • Η μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

 

Άμεση ανακούφιση από καούρα: Πώς μπορείς να την πετύχεις

Παρ’ ότι δεν αποτελεί ένα απειλητικό σύμπτωμα για τη ζωή, η καούρα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική. Υπάρχουν τεχνικές για την ανακούφιση και την πρόληψη της καούρας.

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι πιο βοηθητικά σε σύγκριση με τα μεγάλα γεύματα. Φρόντισε να έχεις 3 κυρίως γεύματα και 2- 3 ενδιάμεσα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας ή υπέρβαρου θα βελτιώσει το σύμπτωμα της καούρας. Η απώλεια βάρους ιδιαίτερα από την περιοχή της κοιλιάς μειώνει την πίεση που ασκείται στο στομάχι.

Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους με τεχνικές χαλάρωσης ή και με ψυχοθεραπεία βοηθά στη μείωση της εκδήλωσης συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα.

Η αποφυγή τροφίμων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά βοηθητική ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης. Λιπαρά ή τηγανιτά τρόφιμα, η σοκολάτα, ο καφές, αλκοολούχα ποτά, καυτερά τρόφιμα συνήθως δυσκολεύουν τα περισσότερα άτομα με καούρα. Ωστόσο, η καταγραφή ημερολογίου τροφίμων και συμπτωμάτων θα σε βοηθήσει να διακρίνεις με μεγαλύτερη σαφήνεια ποια τρόφιμα σε ενοχλούν.

Τα στενά ρούχα που πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση γεύματος.

Η αποφυγή της κατάκλισης 3 με 4 ώρες μετά το γεύμα. Καλό θα είναι να αποφεύγεις να ξαπλώνεις αμέσως μετά το γεύμα και να προτιμάς να παραμένεις σε καθιστή θέση. Κατανάλωσε το βραδινό σου γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν πας για τον βραδινό ύπνο. Βοηθητική είναι επίσης η χρήση έξτρα μαξιλαριών ώστε να ξαπλώνεις με κλίση και όχι εντελώς ανάσκελα.

 

Καούρες στο στομάχι: Πως τις αντιμετωπίζω;

Πέρα από τις τεχνικές που είδαμε παραπάνω υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση της καούρας. Τι να πάρω λοιπόν για την καούρα στο στομάχι;

✔️ Το αλγινικό νάτριο είναι μια ουσία που προστατεύει από την καούρα με τον μηχανισμό δράσης τους. Στην ουσία, δημιουργεί ένα προστατευτικό φραγμό πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και αποτρέπει την παλινδρόμησή του προς τον οισοφάγο.

✔️ Οι αντιόξινες ουσίες όπως το ανθρακικό ασβέστιο δρουν καταπολεμώντας το όξινο περιβάλλον του στομάχου. Μειώνοντας την υπεροξύτητα που προκαλείται στο στομάχι μειώνεται σημαντικά η αίσθηση του καψίματος.

✔️ Τα πεπτικά ένζυμα προσομοιάζουν τα ένζυμα που παράγει ο οργανισμός για τη διαδικασία της πέψης. Η χορήγηση πεπτικών ενζύμων, όπως αμυλάση, λιπάση κτλ μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος και της δυσπεψίας.

✔️ Το τζίντζερ είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης και να ανακουφίσει την καούρα. Τα συστατικά του τζίντζερ διεγείρουν την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων του οργανισμού μας υποβοηθώντας την πέψη στο στομάχι και το έντερο. Μπορείς να καταναλώσεις το τζίντζερ ως αφέψημα μετά τα γεύματα αλλά και να λάβεις εκχύλισμα τζίντζερ από κάποιο εξειδικευμένο σκεύασμα.

Τέλος, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που περιέχουν φυτικές ουσίες που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας στα τοιχώματα εσωτερικά του στομάχου αποτρέποντας την επαφή τους με τα όξινα γαστρικά υγρά. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η αίσθηση του καψίματος.

Πηγές

  1. Heartburn and acid reflux NHS

BSc, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Ν. Ψυχικό.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek