×

Γιατί κάποιοι άνθρωποι νυστάζουν συνέχεια;

Συντάχθηκε:  23/01/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  29/07/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 54s

Η αίσθηση της νύστας είναι μια φυσιολογική αίσθηση που νιώθει κάθε άνθρωπος, καθημερινά. Η συσσωρευμένη κούραση, ασθένειες και άλλοι καθημερινοί παράγοντες, προκαλούν κόπωση στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε νυσταγμένοι. Όταν νυστάζουμε, όμως, συνεχώς, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, είναι φυσιολογικό αυτό;

Η ασυνήθιστη υπνηλία ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους ως υπνηλία. Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αφορούν σημαντικές παθογένειες του οργανισμού μας. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μάθουμε γιατί πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται καθημερινά «γιατί νυστάζω συνέχεια;».

 

Υπάρχει ορισμός για τη συνεχόμενη νύστα;

Φυσικά, υπάρχει και με βάση το Sleep Foundation, αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια δυσκολία να παραμείνετε ξύπνιοι ή σε εγρήγορση όταν χρειάζεται.

Πολλοί ειδικοί ορίζουν την υπερβολική αϋπνία ως μια διαφορετική κατάσταση από την κόπωση. Με βάση μελέτες του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας των Η.Π.Α. έχει συντάξει πλήρη αναφορά, αναφέροντας ότι μπορεί οι 2 διαταραχές να ξεχωρίζουν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και να αλληλεπικαλύπτονται.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κατάσταση θα πρέπει να διαγνωστεί από έναν ιατρό πρώτα, καθώς οι περιπτώσεις ποικίλλουν και τα συμπτώματα σε πολλές παθήσεις είναι παρόμοια.

 

Αιτίες της συνεχούς νύστας

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση υπνηλίας. Μπορεί να κυμαίνονται από ψυχικές καταστάσεις και επιλογές τρόπου ζωής έως σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες, είναι:

Τρόπος ζωής

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη υπνηλία, όπως η πολύωρη εργασία ή οι εναλλαγές στις βάρδιες (πρωινή – βραδινή). Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπνηλία υποχωρεί γιατί το σώμα προσαρμόζεται στο νέο του πρόγραμμα και ανταπεξέρχεται.

Ψυχολογική κατάσταση

Η υπνηλία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της ψυχικής, συναισθηματικής ή ψυχολογικής σας κατάστασης. Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει αρκετά την υπνηλία, όπως και τα υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους. Η πλήξη είναι μια άλλη γνωστή αιτία υπνηλίας. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις ψυχικές καταστάσεις, είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδρανείς.

Συχνή νυχτερινή διούρηση

Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως νυκτουρία, αφορά την ανάγκη για διούρηση κατά τη διάρκεια της νύκτας και εκτιμάται ότι επηρεάζει αρκετά την ποιότητα του ύπνου.

Ιατρικές καταστάσεις

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις δύναται να προκαλέσουν υπνηλία. Μια από τις συνήθεις αιτίες είναι ο διαβήτης. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπνηλία περιλαμβάνουν εκείνες που προκαλούν πόνο (π.χ. αρθρίτιδες) ή επηρεάζουν το μεταβολισμό ή την ψυχική κατάσταση, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή η υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα). Άλλες ιατρικές καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι προκαλούν υπνηλία, περιλαμβάνουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση (μονοπυρήνωση) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS).

Φάρμακα

Αρκετά φάρμακα, ιδιαίτερα τα αντιισταμινικά, τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά χάπια, αναφέρουν την υπνηλία ως πιθανή παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα έχουν μια ετικέτα που προειδοποιεί για την οδήγηση ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Σε περίπτωση που η λήψη φαρμάκων επηρεάζει τον ύπνο σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό για να σας τροποποιήσει ή διακόψει την αγωγή.

Διαταραχές στον ύπνο

Η υπερβολική υπνηλία χωρίς γνωστή αιτία μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής ύπνου. Υπάρχει μια σειρά από διαταραχές ύπνου και η καθεμία έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Μια άλλη διαταραχή ύπνου είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Είναι μια απόφραξη στους ανώτερους αεραγωγούς που οδηγεί σε ροχαλητό και παύσεις στην αναπνοή όλη τη νύχτα. Αυτό κάνει αρκετούς ανθρώπους να ξυπνούν συχνά με έναν ήχο πνιγμού. Άλλες διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν ναρκοληψία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) και διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSPS).

 

Αντιμετώπιση για τη συνεχή νύστα

Όπως φαίνεται και από τις διαφορετικές αιτίες πρόκλησης, η βέλτιστη θεραπεία μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε άτομο ξεχωριστά και μοναδικά, με βάση τη συγκεκριμένη αιτία ή τους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Ένας γιατρός είναι στην καλύτερη θέση για να εντοπίσει και να προσαρμόσει τις βέλτιστες οδούς θεραπείας για τα άτομα.

Βέβαια, βελτιώσεις στην υγιεινή του ύπνου θα πρέπει να συνδυάζονται μαζί με άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενσωματώσουν συμβουλές υγιεινού ύπνου στην καθημερινή τους ρουτίνα.

 

Υπάρχει πρόληψη για τη συνεχή νύστα;

Όπως αναφέρθηκε πολλάκις παραπάνω, η διάγνωση από ιατρό θα εντοπίσει τον πυρήνα του προβλήματος. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία λύση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να έχει μια ισορροπία στον ύπνο του:

Τακτικός ύπνος κάθε βράδυ. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί συχνά να αποτρέψει την υπνηλία. Κατά μ.ο. γνωρίζουμε ότι ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες ύπνου για να ανταπεξέλθει.

Μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε αλλαγές στη διάθεσή σας, σημάδια κατάθλιψης ή ανεξέλεγκτα συναισθήματα στρες και άγχους.

 

 

Πηγές

Medical and Brain Conditions That Cause Excessive Sleepiness (sleepfoundation.org)

Everything You Need to Know About Drowsiness (healthline.com)

Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek