×

Κεφίρ: Οφέλη & Χρήσεις για την Υγεία

Συντάχθηκε:  27/01/2025, από , Βιολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 5s

Το κεφίρ, που πολλές φορές συγχέεται με το απλό γάλα και το γιαούρτι, αποτελεί μια αρχαία πηγή ευεξίας που προέρχεται από την Κεντρική Ασία, έχει αποσπάσει την προσοχή για τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, γιατί αποτελεί πλούσια πηγή προβιοτικών, Καλίου, Φολικού οξέος, Χολίνης, Βιταμίνης Α και αρκετών άλλων θρεπτικών συστατικών.

Μείνετε στο άρθρο μας και ανακαλύψτε το κεφίρ, τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία και τρόπους κατανάλωσης του.

 

Τι είναι το Κεφίρ;

Σύμφωνα με τους Mohamed A. Farag et. 2020 [13], το κεφίρ, αποτελεί ένα γαλακτοκομικό προϊόν που μπορεί να παρασκευαστεί από διαφόρους τύπους γάλακτος, όπως:

  • κατσικίσιο
  • βουβαλίσιο
  • πρόβειο
  • καμήλας
  • αγελαδινό
  • μέσω μικροβιακής ζύμωσης

Ως εκ τούτου, το κεφίρ περιέχει πληθώρα ευεργετικών βακτηρίων και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία επηρεάζουν τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, διάφορα είδη κεφίρ διαθέτουν και πρόσθετα συστατικά, όπως η ινουλίνη, που ενισχύουν τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος.

Κατά την παραγωγή του κεφίρ, παράγονται διάφορα μεταβολικά προϊόντα που ευθύνονται για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του: γαλακτικό οξύ, αιθανόλη, διοξείδιο του άνθρακα και αρωματικές ενώσεις όπως η ακετοΐνη και η ακεταλδεΰδη.

Ωστόσο, κατά το διάστημα αποθήκευσης, αυτά τα συστατικά και άλλα χαρακτηριστικά του κεφίρ, μπορεί να υποστούν περαιτέρω αλλαγές, με κάποιες εξ αυτών, μάλιστα, να βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής του.

Η καταγωγή του

Σύμφωνα με τον Tyler Culpepper [12], η ονομασία κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», η οποία αναφέρεται στο «καλό συναίσθημα» που αισθάνεται ένας άνθρωπος, αφού το καταναλώσει.

Ως προς την καταγωγή του κεφίρ, σύμφωνα με τους Damiana D. Rosa et. 2017 [11], αυτή είναι από τον Καύκασο και το Θιβέτ. Προερχόμενοι από τα βουνά του Καυκάσου, οι κόκκοι κεφίρ παράγονται πλέον προς εμπορική εκμετάλλευση και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που πωλούνται ανά τον κόσμο.

 

🤔 Σύμφωνα με το USDA, 1 μπουκάλι (971g) κεφίρ έχει 418 θερμίδες

 

Οφέλη του Κεφίρ για την Υγεία

Με βάση αρκετές μελέτες και ανασκοπήσεις, η τακτική κατανάλωση κεφίρ έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως βελτίωση της πέψης, έλεγχος της λακτόζης πλάσματος, μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιοξειδωτική δράση.

Πώς βοηθάει τον οργανισμό

Στον πίνακα παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα βασικά οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στον άνθρωπο και την υγεία του.

Οφέλη του Κεφίρ στον οργανισμό

Γαστρεντερικό σύστημα Το κεφίρ αποτελεί πηγή προβιοτικών, τα οποία ζουν και αναπτύσσονται στον πεπτικό σωλήνα. Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και αποφυγή διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του συμπτώματος της διάρροιας.
Οστεοπόρωση Το κεφίρ αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και επιβράδυνση διαφόρων παθήσεων τους, όπως η οστεοπόρωση. Παράλληλα, αποτελεί και καλή πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στον μεταβολισμό του ασβεστίου.
Επίπεδα σακχάρου στο αίμα Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αναστείλει την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο στην καταστροφή των β-κυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα που βρίσκονται στο πάγκρεας και παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, επειδή είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, το κεφίρ, συμβάλλει στην αίσθηση πληρότητας, υποστηρίζοντας υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πρωτεΐνη αυξάνει την παραγωγή ορμονών κορεσμού και επιβραδύνει την πέψη καθώς και την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.
Αντιμικροβιακή δράση Λόγω της ισχυρής αντιμικροβιακής του δράσης, το κεφίρ αποτελεί έναν μοναδικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των μικροβίων. Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση μικροβίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα και συνδέονται με την υγεία του εντέρου. Παράλληλα, προστατεύει και τα δόντια από βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

 

Πώς και Πότε να Καταναλώσετε Κεφίρ

Όπως αντιλαμβανόμαστε και από τα οφέλη του κεφίρ, αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν την κατανάλωσή του για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως η διάρροια από αντιβιοτικά, η δυσκοιλιότητα, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, κ.ά.

Συμπληρωματικά, αρκετοί άνθρωποι καταναλώνουν το κεφίρ για την ενίσχυση των αθλητικών τους επιδόσεων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων χρόνιων ασθενειών, όπως η νόσος του Crohn.

Οδηγίες κατανάλωσης

Αρχικά, για την ορθή κατανάλωση του κεφίρ, θα πρέπει να διαλέγετε μόνο προϊόντα από αξιόπιστες εταιρίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιας λοίμωξης. Παράλληλα, με την επιλογή του κεφίρ που επιθυμείτε, θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα προϊόντος.

Ως προς το κεφίρ, επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως έχει παχύρρευστη και κρεμώδη υφή και μοναδική, ελαφρώς όξινη γεύση. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να αποτρέψουν κάποιους ανθρώπους στην κατανάλωση του προϊόντος.

Τέλος, ως προς τους συνδυασμούς του κεφίρ, μπορεί εύκολα να προστεθεί σε διάφορες γλυκές και αλμυρές συνταγές, όπως:

  • Ως βάση για smoothies
  • Ως υποκατάστατο γάλακτος σε διάφορα γλυκά
  • Ως πρόσθετο υλικό dressing σε διάφορες σαλάτες
  • Ως γιαούρτι παγωμένο ή παγωτό, μαζί με φρέσκα φρούτα
  • Σε συνδυασμό με δημητριακά, βρώμη ή μούσλι

 

Συχνές Ερωτήσεις

  1. Έχει παρενέργειες η κατανάλωση κεφίρ;

    Ναι, η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να συνοδευτεί από ορισμένες παρενέργειες, όπως:
    Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως αέρια και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως πρώιμα, μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός την κατανάλωση κεφίρ.
    Άλλα συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό, όπως κράμπες, ναυτία και μαλακά κόπρανα.
    Επιδείνωση υφιστάμενων καταστάσεων υγείας σε άτομα που έχουν ευαισθησία στο αλκοόλ. Το κεφίρ περιέχει πολύ χαμηλές ποσότητες αλκοόλ, οπότε απαιτεί προσοχή.
    Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (π.χ. θεραπεία κατά του καρκίνου ή φορείς με HIV) πρέπει να λάβουν τη γνώμη ενός ιατρού προτού καταναλώσουν κεφίρ.
    Αλληλεπίδραση με διάφορους τύπους φαρμάκων, όπως τα ανοσοκατασταλτικά.

  2. Συμβάλλει στην ανακούφιση των εκκολπωμάτων το κεφίρ;

    Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε την παρουσία θυλάκων που προβάλουν προς τα έξω από το τοίχωμα του εντέρου. Αυτά προσομοιάζουν σαν “σακουλάκια” επάνω του και τις περισσότερες φορές είναι πολλαπλά. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προσφέρουν ευεργετικά βακτήρια για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως το κεφίρ, είναι ιδανικά για τα εκκολπώματα.

  3. Πόσο κεφίρ μπορώ να πίνω καθημερινά;

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο Healthline.com, η κατανάλωση 1-3 φλιτζανιών κεφίρ την ημέρα αποτελεί την ιδανική δοσολογία. Επίσης, ο συνδυασμός του κεφίρ με άλλα τρόφιμα ή ροφήματα, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη προβιοτικών στον οργανισμό. [10]

    Ωστόσο, επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες και υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να χρειάζεται χαμηλότερο ποσοστό πρόσληψης κεφίρ καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να εντάξετε το κεφίρ στην καθημερινή διατροφή σας επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

  4. «Παχαίνει» το κεφίρ;

    Το κεφίρ περιέχει στα 100g, 43 θερμίδες και μόλις 1.02g σε ολικό λίπος [6]. Με βάση αυτά τα δεδομένα, απαιτείται μόνο υψηλή κατανάλωση του προϊόντος για να αυξηθεί το βάρος ενός ανθρώπου.

  5. Μπορεί να καταναλωθεί το κεφίρ κατά την εγκυμοσύνη;

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο NSW Goverment Food Authority, η κατανάλωση κεφίρ κατά την εγκυμοσύνη δεν ενδείκνυται για δύο λόγους. [3] Αφενός, γιατί το κεφίρ αποτελεί – έστω και με μικρή περιεκτικότητα – χαμηλή πηγή αλκοόλ, και αφετέρου, γιατί μπορεί να φέρει στη σύνθεσή του επιβλαβείς μύκητες για την έγκυο και το έμβρυο, όπως ο Listeria monocytogenes.

BSc, Βιολόγος. Απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στο Pharm24 έχοντας εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek