Κολικοί στα Μωρά: Τι είναι, αίτια & αντιμετώπιση
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Σχεδόν όλα τα βρέφη μετά τις δύο εβδομάδες (12η – 14η μέρα), φαίνεται να έχουν μία περίοδο αναστάτωσης κατά την οποία έχουν δυσκολία να κοιμηθούν ή να ηρεμήσουν. Μερικές φορές το μωρό σας κλαίει επειδή πεινάει ή είναι κουρασμένο ή επειδή έχει βρεγμένη πάνα, αλλά όταν το ταΐσετε το αγκαλιάσετε ή του αλλάξετε την πάνα, θα σταματήσει να κλαίει.
Εάν, ωστόσο, το μωρό σας δεν σταματάει να κλαίει, μπορεί να έχει κολικούς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι οι κολικοί στα μωρά, τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.
Τι είναι ο κολικός στα βρέφη;
Ο κολικός είναι ένας πολύ συχνός και ισχυρός κοιλιακός πόνος και διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες. Είναι μία κατάσταση αρκετά αγχωτική για τους γονείς. Ο κολικός εκδηλώνεται με συνεχόμενο κλάμα χωρίς προφανές αίτιο, σύσφιξη των γροθιών και κάμψη των ποδιών προς την κοιλιά.
Πότε αρχίζουν οι κολικοί στα μωρά;
Οι κολικοί στα βρέφη παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στο ηλικιακό εύρος των 2-3 εβδομάδων έως 4 μηνών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και μεγαλύτερης ηλικίας μωρά. Δεν έχει εξακριβωθεί τι προκαλεί κολικούς στα μωρά, ωστόσο το πιο πιθανό αίτιο να είναι συσπάσεις του εντέρου.
Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια των κολικών μπορεί να είναι τα εξής:
- ευαισθησία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη
- κατάποση αέρα, ο οποίος μετατρέπεται σε αέρια ώστε να εξέλθει από το σώμα
- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα
- βακτήρια στο έντερο
- ανάγκη για προσοχή η οποία εμφανίζεται με έντονο, παρατεταμένο κλάμα
- υποκείμενα νοσήματα όπως μια κήλη ή μια λοίμωξη
Ποια είναι τα συμπτώματα των κολικών στα μωρά;
Είναι φυσιολογικό τα μωρά να κλαίνε, όμως όπως αναφέραμε τα μωρά που έχουν κολικούς κλαίνε περισσότερο από τα περισσότερα μωρά. Άλλα συμπτώματα κολικών στα μωρά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- διάρροια ή πολλαπλές διάρροιες
- παρουσία αίματος στα κόπρανα
- αποχρωματισμός κοπράνων
- έντονη υπνηλία
- πολλαπλοί εμετοί
- ωχρό η μελανό δέρμα
- μετεωρισμός
Εάν πιστεύετε ότι τα συμπτώματα δείχνουν πως το παιδί σας έχει κολικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των κολικών στα μωρά;
Δεν υπάρχει μία θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλα τα μωρά, ωστόσο, για να αντιμετωπίσουμε τους κολικούς μπορούμε να δοκιμάσουμε τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης.
Αντιμετώπιση κολικών με αλλαγές στη διατροφή
Εάν οι κολικοί εμφανίζονται σε μωρά που θηλάζουν τότε καλό είναι να προσέξετε τη διατροφή σας και να αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, καφές, μπρόκολο ή τρόφιμα με πολύ λιπαρές ουσίες.
Καλό είναι να δοκιμάσετε να μην τρέφετε πολύ τακτικά το βρέφος και να αφήνετε να μεσολαβούν 2-2,5 ώρες ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης φροντίστε να περιοριστεί και η κατάποση αέρα κατά το τάισμα.
Αν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα τότε καλό είναι να συζητήστε με τον παιδίατρό σας την αλλαγή του γάλακτος. Ένα ποσοστό βρεφών παρουσιάζει βελτίωση όταν πιεί υποαλλεργικό γάλα. Ένα εξαιρετικό γάλα για κολικούς είναι το FREZYLAC AC PLUS το οποίο είναι ένα ειδικό τρόφιμο σε σκόνη, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, υδατάνθρακες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία που συμβάλλει στη μαλακότερη υφή κοπράνων.
Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής όπως το colimil®️ plus με χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού και προβιοτικά που συμβάλλει ευεργετικά στην συνολική λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος.
Παρηγορήστε & ηρεμήστε το μωρό σας
Ένας τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρός σας είναι να το κρατήστε όρθιο στην αγκαλιά σας με τα πόδια μαζεμένα στην κοιλιά του. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια βόλτα με το καρότσι ώστε να αποκοιμηθεί και να ανακουφιστεί με τους κραδασμούς.
Οι λευκοί ήχοι βοηθούν στους κολικούς. Ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας, βάλτε πλυντήριο ή σκούπα ή πιο απλά βρείτε στο διαδίκτυο έναν από αυτούς τους ήχους σε βίντεο. Η λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών παράγουν “λευκούς ήχους” που θυμίζει στα μωρά τους ήχους που ακούν στη μήτρα. Έτσι ο λευκός ήχος μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας όταν έχει κολικούς.
Τέλος ένα ζεστό μπάνιο αλλά και ένα απαλό μασάζ μπορεί να ανακουφίσει το μωρό σας. Κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις με τη φορά του ρολογιού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λάδι για να κρατήσετε την κοιλίτσα του ζεστή.
Το Frezyderm Colic Relief Massage Gel είναι ιδανικό για το μασάζ στην κοιλίτσα αλλά και στα κρύα πέλματα, τα οποία ενισχύουν την πιθανότητα των κολικών. Με έλαια αμυγδάλου, καλέντουλας και χαμομηλιού δημιουργεί ένα ενυδατικό φιλμ στην κοιλίτσα του βρέφους και προσφέρει ανακούφιση.
Πότε σταματούν οι κολικοί στα μωρά;
Έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό βρεφών ξεπερνάει τους κολικούς στην ηλικία των 3 – 4 μηνών. Οι κολικοί υποχωρούν χωρίς συνέπειες στην υγεία του μωρού και χωρίς να επηρεάζουν τη διατροφή και την ανάπτυξή του.
Η περίοδος των κολικών είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους γονείς. Μπορεί να νιώθετε αναστατωμένοι ή απογοητευμένοι όταν το μωρό σας κλαίει, όμως να θυμάστε ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά ως γονιός. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και την συμβουλή του παιδίατρού σας. Σύντομα, οι κολικοί θα περάσουν.
Πηγές
Colic (hopkinsmedicine.org)
Colic (clevelandclinic.org)