×

Κρίσεις Πανικού: Τι είναι, αίτια & αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  24/01/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  30/05/2023, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 7s

Οι κρίσεις ή διαταραχές πανικού αποτελούν ένα όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι όλο και περισσότερα άτομα καθημερινά. Πλέον ο αριθμός των ατόμων που έχουν έρθει αντιμέτωποι έστω και μία φορά στη ζωή τους με κρίση πανικού, είναι συνεχώς αυξανόμενος, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας.

Τα άτομα τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα με κρίσης ή διαταραχές πανικού, επικοινωνούν αυτή την εμπειρία, ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης και πλέον υπάρχει και μία πιο σωστή καθοδήγηση για την αντιμετώπιση, τα συμπτώματα αλλά και τα αίτια που τις προκαλούν.

Είναι κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να συμβεί στον καθένα, ιδιαίτερα με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ταμπού θέμα, αλλά ένα αναγκαίο θέμα προς ενημέρωση όλων.

Ξεκινώντας την ανάλυση σχετικά με τις κρίσης πανικού, είναι σημαντικό να ξεχωρίσει κανείς από την αρχή τη διαφορά και τη διαφοροποίηση των κρίσεων πανικού αλλά και των κρίσεων άγχους.

 

Διαφορές μεταξύ κρίσεων πανικού & κρίσεων άγχους

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κρίσεις πανικού με τις κρίσεις άγχους απέχουν λίγο και τους χωρίζει μία ιδιαίτερα λεπτή γραμμή, παρόλα αυτά αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις. Οι κρίσεις άγχους σε πολλές περιπτώσεις προμηνύουν τον ερχομό των κρίσεων πανικού, έχουν διαφορετική διάρκεια και ένταση. Οι κρίσεις άγχους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η αντίδραση σε μια «απειλή» που αντιλαμβάνεται κάποιος και του προκαλεί έντονο άγχος.

 

Τι είναι κρίση πανικού;

Η ξαφνική εμφάνιση έντονων σωματικών συμπτωμάτων, περιγράφουν την κρίση πανικού. Συνδέεται έντονα με συναισθήματα άγχους ή φόβου. Η κρίση πανικού δημιουργεί έντονα συναισθήματα εγκλωβισμού και απώλειας ελέγχου. Προκαλούν το αίσθημα του φόβου και συνδέονται με διαφορετικές συμπεριφορές και συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε παιδιά, όσο και σε εφήβους.

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των κρίσεων πανικού;

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που έρχεται κάποιος αντιμέτωπος με την εμφάνιση της κρίσης πανικού, είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αύξηση των καρδιακών παλμών
  • Έντονο τρέμουλο
  • Εφίδρωση
  • Τάση για λιποθυμία ή ζαλάδα
  • Έντονος πόνος

Επιπλέον προκαλούνται και έντονα συμπτώματα τα οποία βασίζονται στη συναισθηματική κατάσταση, όσοι είναι αντιμέτωποι με τις κρίσεις πανικού, νιώθουν μια έντονη αίσθηση της απειλής και του εγκλωβισμού σε μια άκρως δύσκολη κατάσταση. Πολλές φορές επικρατεί ο φόβος απώλειας της ζωής και έντονο άγχος για τον έλεγχο της συγκεκριμένης κατάστασης. Όλα τα συναισθηματικά συμπτώματα συνδέονται άμεσα με τα σωματικά συμπτώματα.

Τέλος, τα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των ατόμων κατά τη διάρκεια που τη βιώνουν. Συνήθως επικρατεί μια ανάγκη απεγκλωβισμού από τη συγκεκριμένη κατάσταση, με έντονη την επιθυμία της διαφυγής. Πολλοί επιλέγουν τη σιωπή και την ακινησία μέχρι να εξασθενίσουν η τα συμπτώματα.

 

Λόγοι εμφάνισης των κρίσεων πανικού

Πολλές φορές οι κρίσεις πανικού προκύπτουν λόγω του περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται ο καθένας, όσο και λόγω κληρονομικότητας. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την κρίση πανικού, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα, αφού η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων, αρνητικών γεγονότων και έντονου άγχους είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού.

 

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Η διάγνωση για τις κρίσεις πανικού γίνεται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, για να ελεγχθεί αν προκύπτουν από κάποιο παθολογικό αίτιο. Προκύπτει ύστερα από ειδικό τεστ και φυσικά την καταγραφή του ιστορικού τόσο σε οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε ατομικό.

Έτσι, σαφώς και η πιο σωστή μέθοδος αντιμετώπισης είναι με την καθοδήγηση των ειδικών ψυχολόγων ή ψυχιάτρων. Η σωστή αντιμετώπιση και καθοδήγηση, είναι η πρόληψη ώστε να μην επιδεινωθούν ή μετατραπούν σε διαταραχή πανικού ή φοβίας. Η βασική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία σε χρονικά διαστήματα τακτικά, τα οποία κρίνει ο ειδικός γιατρός και σε περιπτώσεις που κρίνεται επίσης απαραίτητο από τον γιατρό η φαρμακευτική αγωγή ή ο συνδυασμός αυτών. Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρίζει διαφορετική αντιμετώπισης.

Φαρμακοποιός, απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο «OVIDIUS» της Κωστάντζα της Ρουμανίας. Εργάζεται ως φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek