×

Κυστίτιδα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα & πώς αντιμετωπίζεται

Συντάχθηκε:  21/08/2024, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 48s

Η κυστίτιδα αποτελεί μια αρκετά επώδυνη λοίμωξη για όποιον τη βιώνει, ωστόσο, δεν αποτελεί κατάσταση που πρέπει να μας ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστη και να οδηγήσει σε επιπλοκές χωρίς θεραπεία.

Στο άρθρο μας θα μάθουμε για τις αιτίες πρόκλησης της κυστίτιδας, τα συμπτώματά της, τις μεθόδους εξέτασης που περιλαμβάνει, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να την προλάβουμε.

 

Τι είναι η κυστίτιδα;

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Παρακάτω θα μάθουμε τι ακριβώς είναι η κυστίτιδα και κάποιες βασικές πληροφορίες για τη φλεγμονή.

Ορισμός και βασικές πληροφορίες

Η κυστίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και είναι περίπου 10 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Υπάρχουν πολλές αιτίες πρόκλησης της κυστίτιδας, με τα βακτήρια να αποτελούν την πιο διαδεδομένη. Είναι μια κοινή πάθηση που θεραπεύεται εύκολα με την κατάλληλη φροντίδα και σπάνια προκαλεί επιπλοκές.

Καταστάσεις υγείας, όπως σωματικοί τραυματισμοί και πέτρες στην ουροδόχο κύστη μπορεί να διαταράξουν την ουροδόχο κύστη και να την αφήσουν πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις. Όταν η κυστίτιδα εμφανίζεται σε αγόρια νεαρής ηλικίας, ενδεχομένως να υπάρχει κάποια υποκείμενη δομική ανωμαλία του ουρογεννητικού συστήματος.

Η οξεία κυστίτιδα οφείλεται γενικά σε βακτηριακή λοίμωξη, γενικά από Escherichia coli ή Candida σε ανοσοκατασταλμένους ή διαβητικούς ασθενείς. Η χρόνια κυστίτιδα, ή διάμεση κυστίτιδα από την άλλη, είναι μια υποτροπιάζουσα ή επίμονη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από κάποια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα της ουροδόχου κύστης ή ως αποτέλεσμα ελαττώματος στην πρωτεϊνική επικάλυψη της ουροδόχου κύστης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας;

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα συμπτώματα της κυστίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παρακάτω, θα δούμε τα συχνά και τα σπάνια συμπτώματα της κυστίτιδας.

Συχνά συμπτώματα

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κυστίτιδας είναι:

  • Αίσθημα πόνου, καύσου και τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Συνεχής ανάγκη για ούρηση
  • Αίσθηση αδιαθεσίας
  • Το χρώμα των ούρων είναι θολό, σκουρόχρωμο και φέρουν έντονη μυρωδιά
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθημα πίεσης στα γεννητικά όργανα
  • Αίσθηση γεμάτης ουροδόχου κύστης

Σπάνια συμπτώματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυστίτιδα μπορεί να συνοδεύεται με συμπτώματα που αφορούν την ψυχική υγεία του ασθενούς, όπως αίσθημα νευρικότητας. Επιπλέον, κάποια άτομα μπορεί να παρατηρήσουν αίμα στα ούρα τους ως σύμπτωμα. Αυτή είναι η λεγόμενη αιματουρία και αποτελεί σύμπτωμα οξείας κυστίτιδας.

Η οξεία κυστίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από κάποια ακόμα συμπτώματα, όπως: ναυτία, πυρετός και ρίγος.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της κυστίτιδας;

Ο τύπος της κυστίτιδας εξαρτάται από την αιτία της. Οι πιθανές αιτίες της κυστίτιδας περιλαμβάνουν τις βακτηριακές και μη βακτηριακές αιτίες.

Βακτηριακές αιτίες

Η πιο συχνή βακτηριακή λοίμωξη που συνδέεται με την κυστίτιδα, είναι αυτή από το E. coli. Άλλες γνωστές αιτίες πρόκλησης κυστίτιδας που αφορούν βακτηριακή λοίμωξη, αφορούν:

  • Proteus mirabilis
  • Klebsiella pneumoniae
  • Staphylococcus saprophyticus
  • Στρεπτόκοκκοι ομάδας Β
  • Lactobacillus
  • S. saprophyticus
  • Εντερόκοκκος

Μη βακτηριακές αιτίες

Ορισμένες από τις πιο γνωστές αιτίες πρόκλησης κυστίτιδας που δεν αφορούν κάποια βακτηριακή λοίμωξη, αφορούν:

  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • Έκθεση σε ακτινοβολία
  • Συνεχής χρήση καθετήρα
  • Προϊόντα υγιεινής που μπορεί να ερεθίσουν την ευαίσθητη περιοχή
  • Διαβήτης (τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων)

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κυστίτιδας;

Για τη διάγνωση της κυστίτιδας είναι απαραίτητη η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων μέσω της συλλογής ούρων του ασθενούς.

Ιατρικό ιστορικό και συμπτώματα

Για την ορθή διάγνωση της κυστίτιδας, ο ουρολόγος θα πρέπει να λάβει το ιστορικό του ασθενούς προτού διενεργήσει τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται, έτσι ώστε να αποκλειστούν διάφορα υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. κολπίτιδα στις γυναίκες), τα οποία προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Εάν αντιληφθείτε συμπτώματα κυστίτιδας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Με τη σειρά του, ο πάροχος θα πραγματοποιήσει δύο εξετάσεις ούρων: ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων.

  1. Ανάλυση ούρων: Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο της εμφάνισης, της συγκέντρωσης και της περιεκτικότητας των ούρων.
  2. Καλλιέργεια ούρων: Αυτή η εξέταση προσδιορίζει τον τύπο των βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση και σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα βακτήρια.

Εκτός των παραπάνω εξετάσεων, μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως εξέταση των νεφρών και κυστεοσκόπηση.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την κυστίτιδα;

Για τη θεραπεία της κυστίτιδας, συνήθως χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά από τον ασθενή, που προτείνονται από τον προσωπικό του ιατρό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν κι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που δε συνδέονται με φάρμακα.

Φαρμακευτική αγωγή

Όπως θα γνωρίζετε μάλλον, μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ο προσωπικός σας ιατρός, θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό με βάση τον τύπο βακτηρίων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ούρων σας (καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς η λοίμωξη, θα πρέπει να τηρείτε πιστά την αγωγή σας.

Μερικά κοινά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Νιτροφουραντοΐνη
  • Σουλφοναμίδες
  • Αμοξυκιλλίνη
  • Κεφαλοσπορίνες
  • Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη ή αλλιώς κοτριμοξαζόλη
  • Κινολόνες

Προτού λάβετε κάποια αγωγή με αντιβιοτικά, θα πρέπει να έχετε μιλήσει πρώτα με έναν ιατρό.

Φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες

Εκτός της λήψης αντιβιοτικών, μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικές φυσικές θεραπείες, έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από την κυστίτιδα. Κάποιες από τις πιο σημαντικές που θα πρέπει να σημειώσετε είναι οι παρακάτω:

  • Κατανάλωση άφθονου νερού καθημερινά (> 2lt ημερησίως)
  • Διακοπή αλκοόλ, καφέ και τροφών – ροφημάτων που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση (σοκολάτα, καυτερά, πικάντικα, ξινά)
  • Αποφύγετε την αναβολή της ούρησης
  • Αποφυγή τη σεξουαλική επαφή όσο βρίσκεστε υπό αγωγή
  • Τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιά
  • Κατανάλωση χυμού κράνμπερι
  • Εφαρμογή βαμβακερών εσωρούχων που προσφέρουν άνεση στο σώμα και αποφύγετε την εφαρμογή εσωρούχων από συνθετικά υλικά
  • Αποφυγή του καπνίσματος

 

Πώς να προλάβετε την κυστίτιδα;

Για την πρόληψη της κυστίτιδας, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και αφορούν τις καθημερινές μας συνήθειες και τη διατροφή μας.

Καθημερινές πρακτικές

Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σας. Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα είναι σημαντικός για την αποφυγή ουρολοιμώξεων.

Παράλληλα, κατά τη σεξουαλική πράξη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Στην περίπτωση που δε χρησιμοποιείτε προφυλάξεις, θα πρέπει να καθαρίζετε αμέσως μετά την πράξη τα γεννητικά σας όργανα με ένα ήπιο καθαριστικό. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η διείσδυση από τον πρωκτό στον κόλπο, καθώς αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης ουρολοιμώξεων.

Διατροφικές συμβουλές

Για την πρόληψη της κυστίτιδας, όπως και στην αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού. Παράλληλα, μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα προβιοτικών και κράνμπερι (είτε μαζί είτε σε ξεχωριστά σκευάσματα). Γενικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την αποφυγή της κυστίτιδας.

 

✍️ Στην περίπτωση που η ούρηση είναι αρκετά συχνή και επώδυνη ή αν συνοδεύεται με την παρουσία αίματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ιατρό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα κυστίτιδας ενώ έχετε ιστορικό.

✍️ Παρόλο που η κυστίτιδα είναι σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά από τη λήψη αντιβιοτικών. Στην περίπτωση που γίνει αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε ξανά με έναν ιατρό.

 

Δείτε επίσης

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ουρολοίμωξη σε Άνδρες: Συμπτώματα & Θεραπεία

Ουρολοίμωξη & Σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πηγές

  1. Cystitis Science Direct
  2. Cystitis NHS
  3. Cystitis Britannica
  4. Overview: Acute cystitis National Library of Medicine
  5. Bladder Inflammation (Cystitis) Cleveland Clinic
  6. What Is Cystitis? Healthline
  7. Everything you need to know about cystitis Medical News Today

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek