Love Yourself No Matter What!
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Οι εκδηλώσεις μίσους και βίας προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο που «βρίσκεται» ανάμεσά μας. Όροι όπως η «ομοφοβία» και «τρανσφοβία» μαστίζουν τις περισσότερες κοινωνίες ανά τον κόσμο, με τα περιστατικά βίας να φτάνουν πολύ συχνά μέχρι και την αφαίρεση της ζωής ενός ατόμου με διαφορετική ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Στις 17 Μαΐου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, που χρονολογείται από το 1990, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τις διακρίσεις που υπόκεινται καθημερινά, μέχρι και σήμερα.
Κατά συνέπεια, το ζητούμενο είναι η στήριξη των ανθρώπων αυτών και η καλλιέργεια της αυτοαποδοχής και αγάπης για τον εαυτό μας. Με το moto του Pharm24.gr #loveyourself, θα γίνει αναφορά στα κεκτημένα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά και στα προνόμια που στερούνται μέχρι και σήμερα.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας & Αμφιφοβίας: τι γνωρίζουμε;
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας δημιουργήθηκε το 2004 για να επιστήσει την προσοχή στη βία και τις διακρίσεις που βιώνουν λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, τρανσέξουαλ και όλα τα άλλα άτομα με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ταυτότητες φύλου ή εκφράσεις και χαρακτηριστικά του φύλου.
Η 17η του Μαΐου αποτελεί συμβολική ημέρα για όλα αυτά τα άτομα, καθώς ήταν και η μέρα που η ομοφυλοφιλία αποχαρακτηρίστηκε ως ψυχικό νόσημα από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Μέχρι το 2021, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας έχει αναγνωριστεί επίσημα από περισσότερες από 130 διαφορετικές χώρες στον πλανήτη.
Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα
Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας φέρει τον τίτλο «Μαζί πάντα: ενωμένοι στη διαφορετικότητα». Το συγκεκριμένο θέμα θα επιτρέψει την υπεράσπιση και τους εορτασμούς σε διάφορες μορφές. Μερικά παραδείγματα είναι είτε από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους έξω στους δρόμους.
Σε μια εποχή όπου η πρόοδος που σημειώνεται από τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμια εμβέλεια, είναι σημαντικό να στηριχθεί η δύναμη της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συμμαχίας μεταξύ διαφορετικών ταυτοτήτων, κινημάτων και συνόρων. Το στοιχείο της ένωσης των ανθρώπων, με το στοιχείο της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου, μπορεί να επιφέρει την αλλαγή.
ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα: τι «δείχνουν» τα στοιχεία;
Ο διαρκής αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχει αποδώσει καρπούς όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, οι αγώνες συνεχίζονται, καθώς οι διακρίσεις συνεχίζονται και μάλιστα σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να υπάρχει ανεκτικότητα και σεβασμός από το κοινωνικό σύνολο, με την έλλειψη των βιαιοπραγιών που συναντώνται σε αρκετές περιπτώσεις.
Παρακάτω, θα γίνει μια συνοπτική αναφορά στα κεκτημένα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά και σε παροχές που δε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τα άτομα αυτά.
Ζητήματα που έχουν επιλυθεί
Ως προς τα κεκτημένα, στα σημαντικότερα συναντάμε:
- Νομική αναγνώριση φύλου, με ή χωρίς αλλαγή φύλου, χωρίς διάγνωση.
- Αλλαγή ονόματος.
- Πολιτική ένωση 2 ατόμων του ιδίου φύλου, από 2016.
- Αποποινικοποιημένες οι συναινετικές σεξουαλικές πράξεις ομοφύλων από το 1951.
- Συνταγματική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου από το 2015.
- Προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού (2005), της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου στον χώρο εργασίας, από το 2016.
- Προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού (2008), της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου αναφορικά με εγκλήματα μίσους, από το 2019.
Να τονιστεί πως όλα τα παραπάνω νομοθετήματα επιφέρουν και τις αντίστοιχες νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.
Ζητήματα προς επίλυση
Παρόλο που έχουν θεσμοθετηθεί αρκετά ζητήματα καίριας σημασίας, που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, παρατηρούνται ακόμα προβλήματα. Το βασικό πρόβλημα που παρατηρείται από τους φορείς που ερευνούν τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, είναι πως στην πράξη, αρκετά νομοθετικά πλαίσια που θεσπίστηκαν, δεν τηρούνται επαρκώς.
Παρακάτω, θα γίνει μια σύντομη αναφορά σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που δεν έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής:
- Έλλειψη νόμων ή κανονισμών που να στοχεύουν συγκεκριμένα την ελευθερία της έκφρασης σε σχέση με θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου.
- Νομικά εμπόδια στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
- Το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει ρητά τον «σεξουαλικό προσανατολισμό», την «ταυτότητα φύλου», την «έκφραση φύλου» ή τα «χαρακτηριστικά φύλου» ως προστατευόμενους λόγους διάκρισης.
- Η έκφραση φύλου δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο
- Έλλειψη προστασίας κατά των διακρίσεων που αφορούν το ζήτημα της στέγασης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
- Δεν έχει καταρτιστεί επισήμως η προστασία ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.
Our Message: Love yourself!
Τα φαινόμενα ομοφοβίας και τρανσφοβίας βρίσκονται «δίπλα» μας καθημερινά και χρειάζεται προσπάθεια για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα δια παντός.
Η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει τις παθογένειες που δημιουργούνται και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση σε κάθε άνθρωπο για το δικαίωμά στη σωματική αυτονομία, από το οποίο εξαρτώνται όλα τα άλλα δικαιώματα. Βοηθά στην πρόληψη του στίγματος, των διακρίσεων και της βίας και μπορεί να ενδυναμώσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα με πληροφορίες και δεξιότητες, να τους παρέχει προϊόντα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και να τους συνδέσει με υπηρεσίες, μέντορες και άλλη υποστήριξη.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένας ίσος κόσμος εξαρτάται από την αναγνώριση και τον σεβασμό διαφορετικών ταυτοτήτων. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις!
Πηγές
International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia (unfpa.org)
database.ilga.org
may17.org