×

Μπανάνα: Διατροφική Αξία & Πολύτιμες Ιδιότητες για την Υγεία

Συντάχθηκε:  30/07/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 23s

Η γνωστή σε όλους μας μπανάνα αποτελεί ένα μοναδικό φρούτο, με τέλεια γεύση και αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Χρησιμοποιείται αρκετά στη ζαχαροπλαστική, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι και ένα προϊόν που έχει στην τσάντα του σχεδόν κάθε άτομο που γυμνάζεται!

Για πολλούς από εμάς, η μπανάνα είναι δημοφιλής για την υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο, καθώς και για την προσφορά της στην αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι διάρροιες. Ωστόσο, η διατροφική αξία και τα οφέλη της μπανάνας περιορίζονται μόνο σε αυτά τα χαρακτηριστικά; Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για την μπανάνα!

 

Διατροφική Αξία της Μπανάνας

Η διατροφική αξία της μπανάνας δεν περιορίζεται μόνο στην περιεκτικότητα σε Κάλιο, που είναι ευρέως γνωστή, αλλά και σε άλλα, συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, μέταλλα και βιταμίνες.

Θερμίδες και Μακροθρεπτικά Συστατικά

Μια μεσαία μπανάνα έχει περίπου 110-112 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 28 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Εκτός των παραπάνω μακροθρεπτικών συστατικών, μια μπανάνα αποτελεί και μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων:

  • Βιταμίνη C: 12% της ΣΗΠ
  • Φυλλικό οξύ: 6% της ΣΗΠ
  • Νιασίνη: 5% της ΣΗΠ
  • Χαλκός: 11% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 10% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ

Παράλληλα, μια μπανάνα περιέχει και 3g φυτικές ίνες.

 

Οφέλη της Μπανάνας για την Υγεία

Όπως θα δούμε και παρακάτω, τα οφέλη της μπανάνας στην υγείας μας δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία του εντέρου, αλλά και σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως το ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η βιταμίνη C αποτελεί γνωστό αντιοξειδωτικό, ιδιαιτέρως σημαντικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, μια εξίσου σημαντική λειτουργία για το ανοσοποιητικό μας.

Οι μπανάνες αποτελούν μια καλή πηγή πρόσληψης βιταμίνης C, καθώς καλύπτουν το 12% της ημερήσιας ανάγκης ενός οργανισμού.

Υποστήριξη της Καρδιαγγειακής Υγείας

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, που με τη σειρά του, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη για τον οργανισμό. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας του νερού στα κύτταρα και αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της περίσσειας διατροφικού νατρίου.

Μια διατροφή με ελάχιστο κάλιο και περίσσεια σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά το σώμα να αποβάλλει το επιπλέον νάτριο στα ούρα και μειώνει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Οι μπανάνες, πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες και χαμηλές σε νάτριο, αποτελούν σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής για την καρδιά δίαιτας.

Εκτός του καλίου, το μαγνήσιο βοηθάει εξίσου στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος στον οργανισμό καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ρύθμιση της Πέψης και της Εντερικής Υγείας

Οι μπανάνες είναι αρκετά δημοφιλείς σε ασθενείς με διάρροια ή που χρειάζονταν μια ήπια, εύπεπτη δίαιτα μετά από στομαχικές παθήσεις.

Οι μπανάνες, βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που αποβάλλονται από τον οργανισμό λόγω της διάρροιας, συμβάλλοντας στη γρήγορη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Μάλιστα, οι άγουρες μπανάνες, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που «αντιστέκεται» στην πέψη στο λεπτό έντερο. Απορροφάται αργά και δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Το άμυλο δρα ως τροφή για την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο πεπτικό σύστημα. Τα μικρόβια διασπούν και ζυμώνουν το άμυλο καθώς περνά στο παχύ έντερο, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διαταραχών.

 

Πώς να Εντάξετε την Μπανάνα στη Διατροφή σας

Οι μπανάνες, εκτός από τα οφέλη στην υγεία μας, αποτελούν και βολικά φρούτα, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Μπορούν να προστεθούν σε πολλά γεύματα, όπως γιαούρτι, δημητριακά, smoothies ή ως επικάλυψη για τοστ και pancakes.

Οι μπανάνες είναι επίσης εύκολες στη μεταφορά, καθώς δε χαλάνε εύκολα και είναι εύπεπτες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις ξεφλουδίσετε και να τις απολαύσετε. Παρακάτω, θα δούμε εύκολες ιδέες για σνακ και πρωινό με μπανάνα καθώς και συνταγές με μπανάνα για να δοκιμάσετε!

Ιδέες για Σνακ και Πρωινό

Σνακ με μπανάνα

  • Φρουτοσαλάτα με μπανάνα
  • Cookies με μπανάνα
  • Κέικ μπανάνα
  • Muffin μπανάνας

Πρωινό με μπανάνα

Pancakes με μπανάνα

  • Τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
  • Γιαούρτι με μέλι, βρόμη και μπανάνα
  • Κομμάτια μπανάνας με δημητριακά

Συνταγές με Μπανάνα

Συνταγή Από Pharm24
Πιάτο: Σνακ Κουζίνα:American Δυσκολία:Εύκολη

Μερίδες

10-12 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας

20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

60 λεπτά

Θερμίδες

433 kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  1. 5 μπανάνες ώριμες

  2. 125 γρ. βούτυρο

  3. 150 γρ. καστανή ζάχαρη

  4. 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

  5. 80 γρ. καρύδια

  6. 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  7. 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα

  8. 1/2 κ.γ. αλάτι

  9. 2 βανιλίνες

  10. 2 αυγά, μεσαία

  11. 1 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά

  12. 1-2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, προαιρετικά, για το πασπάλισμα

  13. Ζάχαρη άχνη

  14. Κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βήμα 1

    Ρίχνουμε τις μπανάνες σε ένα τηγάνι, αφού τις έχουμε κόψει, με το βούτυρο και τη ζάχαρη.

  2. Βήμα 2

    Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία. Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν οι μπανάνες θα διαλύονται με το ανακάτεμα.

  3. Βήμα 3

    Παίρνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

  4. Βήμα 4

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  5. Βήμα 5

    Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια την κουβερτούρα και τα καρύδια, και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.

  6. Βήμα 6

    Προσθέτουμε αλεύρι, σόδα, αλάτι και τις βανίλιες, ανακατεύοντας καλά.

  7. Βήμα 7

    Όταν κρυώσει το μείγμα με τις μπανάνες, προσθέτουμε τα αβγά και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε καλά.

  8. Βήμα 8

    Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  9. Βήμα 9

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10×30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

  10. Βήμα 10

    Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια του κέικ.

  11. Βήμα 11

    Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.

  12. Βήμα 12

    Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

  13. Βήμα 13

    Αφαιρούμε τη φόρμα μετά από 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

  14. Βήμα 14

    Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κακάο, και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Συχνές ερωτήσεις για την μπανάνα

  1. Είναι η μπανάνα καλή για απώλεια βάρους; 

    Η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην αίσθηση πληρότητας μετά την κατανάλωσή τους. Η κατανάλωση μπανάνας μειώνει την αίσθηση της πείνας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η μπανάνα δεν έχει πολλές θερμίδες, αποτελώντας μια αρκετά αξιόπιστη λύση για απώλεια βάρους. 

  2. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να φάμε μπανάνα; 

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να θεωρείται ως «ιδανική» για την κατανάλωση μιας μπανάνας. Συνήθως, οι μπανάνες καταναλώνονται στο πρωινό, καθώς προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την αίσθηση πληρότητας, έτσι ώστε να ξεκινήσει κάποιος δυναμικά την ημέρα του. Κατά συνέπεια, μπορείτε να φάτε μπανάνα και το πρωί και το βράδυ.

  3. Έχω πέτρα στη χολή. Μπορώ να καταναλώσω μπανάνα; 

    Οι μπανάνες αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και νερού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βοηθούν στην ομαλή πέψη, χωρίς να επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα. Επιπλέον, αν καταναλώνετε τακτικά μπανάνα και άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάπτυξης πέτρας στη χολή που απαιτεί χειρουργική επέμβαση. 

  4. Μπορώ να καταναλώσω μπανάνα ενώ λαμβάνω κορτιζόνη; 

    Η κατανάλωση μπανάνας προσφέρει τα απαραίτητα ποσοστά σε κάλιο που χρειάζεται ο οργανισμός που λαμβάνει κορτιζόνη. Οπότε είναι σημαντικό να έχετε εντεταγμένη την μπανάνα στη διατροφή σας αν λαμβάνετε κορτιζόνη.  

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek