Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ): Αίτια, Στάδια & Συμπτώματα
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
To Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί ατροφία του εγκεφάλου και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία της άνοιας όπου επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη, η σκέψη, η συμπεριφορά και οι κοινωνικές δεξιότητες.
Τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αρχίζουν να δυσκολεύονται στην καθημερινή τους ζωή και παύουν να μπορούν να είναι ανεξάρτητα. Τα αίτια δεν μας είναι πάντα γνωστά, αλλά περιβαλλοντικοί ή γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως και κάποιος τραυματισμός ή ασθένεια.
Η έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση μπορούν να υποστηρίξουν τα άτομα με τη νόσο και τους φροντιστές τους. Ας δούμε τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, το προσδόκιμο ζωής, τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου και την ανάγκη ύπαρξης της παγκόσμιας ημέρας Αλτσχάιμερ.
Συμπτώματα Αλτσχάιμερ – Alzheimer
Τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ είναι συνήθως μικρά προβλήματα μνήμης. Ενώ όλοι μπορεί να ξεχάσουν κάποια συνομιλία ή ένα συμβάν μερικές φορές, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφανίζουν ορισμένες συμπεριφορές που επιδεινώνονται με τον καιρό. Κάποια από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ που επιδεινώνονται σταδιακά είναι:
- Σύγχυση, πχ να χάνουν αντικείμενα ή να αποπροσανατολίζονται σε οικεία μέρη
- Δυσκολία στο να ονοματίσουν αντικείμενα ή στη χρήση της γλώσσας
- Δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση ή στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών
- Δυσκολία στη μετακίνηση χωρίς συνοδεία
- Αλλαγές στη συμπεριφορά, πχ επιθετικότητα ή καχυποψία
- Ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες
- Άγχος ή κατάθλιψη
Τι προσδόκιμο ζωής έχουν οι ασθενείς με Αλτσχαιμερ;
Το προσδόκιμο ζωής για όσους νοσούν με Αλτσχάιμερ ολοένα αυξάνεται. Επειδή ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος διαφέρει από άτομο σε άτομο, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν από 3-11 χρόνια μετά τη διάγνωση. Αρκετές φορές ζουν ακόμη περισσότερο, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να εφευρίσκουν νέους τρόπους διαχείρισης του Αλτσχάιμερ.
Στάδια Αλτσχάιμερ
Πηγή: Doctor Anytime
Τα στάδια του Αλτσχάιμερ είναι επτά:
- Απουσία συμπτωμάτων
- Πρώτα συμπτώματα
- Ήπιο στάδιο και μειωμένη μνήμη
- Μέτριο στάδιο και εμφανής απώλεια μνήμης
- Σοβαρό στάδιο και ανάγκη βοήθειας από οικείους
- Τελικό στάδιο και δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης
Στο τελευταίο στάδιο του Αλτσχάιμερ (διάρκειας 1,5 – 2,5 ετών περίπου) τα άτομα ίσως χάσουν ακόμα και την ικανότητα κατάποσης.
Είναι δύσκολη η εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής με Αλτσχάιμερ αλλά ο προγραμματισμός είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος, είτε πάσχετε εσείς, είτε φροντίζετε κάποιον με τη νόσο. Η εστίαση περισσότερο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς παρά στο χρόνο που του/της απομένει είναι καίριας σημασίας για τη δική του ψυχολογία και των οικείων του.
Άνοια ή αλτσχάιμερ; Οι διαφορές που πρέπει να ξέρουμε
Με τον όρο άνοια δηλώνονται μια σειρά από εγκεφαλικές διαταραχές που δυσχεραίνουν τη μνήμη και την αντίληψη. Μπορεί επίσης να υπάρχει αδυναμίας λήψης αποφάσεων και ελέγχου συναισθημάτων. Μια από αυτές τις εγκεφαλικές διαταραχές που προκαλούν άνοια είναι και το Αλτσχάιμερ.
Οι θεραπείες της άνοιας επιλέγονται βάσει του τύπου αυτής. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι και η θεραπεία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Η 21 Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από την ασθένεια, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου. Για την ακρίβεια, ολόκληρος ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος σε διεθνές επίπεδο στο Αλτσχάιμερ ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισής του. Υπολογίζεται πως 50.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από Αλτσχάιμερ, ενώ στη χώρα μας νοσούν πάνω από 200.000 ασθενείς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν.
Ένας ακόμη στόχος της Παγκόσμιας ημέρας Αλτσχάιμερ είναι η ενημέρωση. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως η άνοια είναι φυσιολογική κατάσταση που συνδέεται με το γήρας. Γνωρίζοντας πως η άνοια προκαλείται συχνά από Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς και οι οικείοι θα αναζητήσουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται ο/η ασθενής.