×

Νόσος Πάρκινσον: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  03/02/2025, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 51s

Η Νόσος του Πάρκινσον δεν είναι απλώς μια νευροεκφυλιστική πάθηση· είναι ένας περίπλοκος χάρτης αλλαγών που επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητα του ασθενή. Στο άρθρο μας, θα αποκαλύψουμε τα βασικά συμπτώματα που σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου και θα εξετάσουμε τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης που προσφέρουν ελπίδα και βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

 

Τι είναι το Πάρκινσον;

Σύμφωνα με το Parkinson’s Foundation, η Νόσος του Πάρκινσον (PD) είναι μία νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία προσβάλλει κυρίως τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη («ντοπαμινεργικούς») σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του Πάρκινσον;

Οι περισσότεροι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν συμπτώματα για πρώτη φορά μετά τα 50 έτη. Υπάρχουν παρόλα αυτά περιπτώσεις όπου τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κάτω από τα 40 έτη (περίπου 1 στους 20 με τη νόσο).

Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι:

  • Ακούσιο τρέμουλο συγκεκριμένων σημείων του σώματος (τρόμος)
  • Βραδύτητα στην κίνηση
  • Δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες
  • Δυσκολία στις λεπτές κινήσεις

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, κάποια από τα οποία είναι:

  • Προβλήματα μνήμης
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Ανοσμία
  • Αϋπνία
  • Κατάθλιψη και άγχος

Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, επισκεφθείτε το θεράποντα ιατρό σας. Εκείνος/η θα μπορέσει να διαγνώσει αν όντως έχετε Πάρκινσον ή τα συμπτώματα οφείλονται σε κάτι άλλο.

 

🧐 Ποια Θρεπτικά Συστατικά Συμβάλλουν στην Αντιμετώπιση της Νόσου Πάρκινσον;

 

Αίτια πρόκλησης Πάρκινσον

Η αιτία πρόκλησης του Πάρκινσον παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η γενετική, προκαλεί περίπου το 10 έως 15% του συνόλου της νόσου του Πάρκινσον. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, συγκρίνοντας τα γονίδιά τους. Ανακάλυψαν δεκάδες γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Ορισμένες περιβαλλοντικές εκθέσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, ενώ άλλες μπορεί να τον αυξήσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον περιλαμβάνουν τραυματισμό στο κεφάλι, περιοχή κατοικίας, έκθεση σε φυτοφάρμακα κ.ά..

 

Νόσος Πάρκινσον & προσδόκιμο ζωής

Πόσα χρόνια λοιπόν ζουν οι ασθενείς με Πάρκινσον; Οι περισσότεροι ασθενείς με Πάρκινσον ζουν το ίδιο ή σχεδόν όσο θα ζούσαν και χωρίς τη νόσο. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Michael J. Fox για την Έρευνα του Πάρκινσον, “οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα Πάρκινσον γύρω στην ηλικία των 60 και πολλοί ζουν ανάμεσα σε 10 – 20 χρόνια μετά τη διάγνωση”.

 

🤔 Διατροφή Για Πάρκινσον: Ο Σύμμαχος Ενάντια στη Νόσο

 

Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης του Πάρκινσον;

Υπάρχουν πέντε στάδια στη νόσο του Πάρκινσον:

Στάδιο

Συμπτώματα

1ο Στάδιο Στο πρώτο στάδιο, ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, όπως τρόμο ή άλλα συμπτώματα κίνησης που εμφανίζονται κυρίως στη μία πλευρά του σώματος, ενώ η καθημερινότητά του δεν επηρεάζεται από αυτά.
2ο Στάδιο Τα συμπτώματα αρχίζουν να χειροτερεύουν. Αρχίζουν να επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και προβλήματα στη βάδιση. Οι καθημερινές εργασίες αρχίζουν να είναι πιο δύσκολες για τον ασθενή.
3ο Στάδιο Τα συμπτώματα του ασθενούς στο τρίτο στάδιο αρχίζουν να τον επηρεάζουν σε βασικά πράγματα όπως το ντύσιμο. Παρόλο που οι ασθενείς παραμένουν ανεξάρτητοι, μπορεί να χάνουν πιο συχνά την ισορροπία τους ή να γίνονται οι κινήσεις τους πολύ πιο αργές.
4ο Στάδιο Στο τέταρτο στάδιο, ο ασθενής παύει να είναι αυτόνομος και να μπορεί να ζει μόνος του. Χρειάζεται βοήθεια για καθημερινές λειτουργίες, όπως το περπάτημα.
5ο Στάδιο Το πέμπτο στάδιο είναι το πιο προχωρημένο και δύσκολο. Ο ασθενής χρειάζεται συνεχή φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο. Ακόμα και η ορθοστασία είναι πλέον αδύνατη. Συχνά, ο ασθενής με Πάρκινσον σε αυτό το στάδιο μπορεί να εμφανίσει και παραισθήσεις.

 

Υπάρχει θεραπεία για το Πάρκινσον;

Για τη νόσο του Πάρκινσον δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν στη διάθεσή μας φάρμακα με τα οποία μπορούν να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να επιβραδυνθεί η πορεία της νόσου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και νευροχειρουργική επέμβαση. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα των ασθενών, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν στο να κατευνάσετε τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να εντάξετε στη ζωή σας την αερόβια άσκηση.

Διατροφή για Πάρκινσον

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως κρέας και φασόλια, ώστε να διατηρείται η συνολική τους υγεία.

Προστατευτική δράση στους νευρώνες φαίνεται να έχουν και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, E και τα καροτενοειδή (π.χ. β-καροτίνη). Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι:

  • αμύγδαλα
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • θαλασσινά
  • σόγια
  • αβοκάντο
  • φιστίκια

Τη β-καροτίνη μπορούμε να τη βρούμε στα παρακάτω:

  • καρότα
  • σπανάκι
  • μαρούλια
  • ντομάτες
  • μπρόκολο
  • γλυκοπατάτες

Επίσης, από μελέτες που έχουν γίνει για το Πάρκινσον, έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να παίξει ρόλο στην επιβράδυνση της κίνησης και τη νευρωνική απώλεια. Έτσι, συστήνεται συχνά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μαγνήσιο. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε, για να σας συμβουλεύσει τι είναι καλύτερο και πιο ασφαλές για εσάς.

 

✍️ Γενικά ένας ασθενής με Πάρκινσον είναι σημαντικό να λαμβάνει τα φάρμακά του συστηματικά, έτσι ώστε να ρυθμίζει τα συμπτώματα και την πρόοδο της νόσου, να τρέφεται σωστά και να πίνει αρκετό νερό ώστε να ενυδατώνει τον οργανισμό.

✍️ Δε θα έπρεπε να διστάσει να ζητήσει τη βοήθεια ενός εργοθεραπευτή, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν από την ασθένεια και να βρει τρόπο να λύσει πρακτικά καθημερινά ζητήματα. Επιπλέον, χρήσιμα μπορεί να είναι και τα βαδιστικά βοηθήματα, όπως είναι ένα μπαστούνι, αφού μπορούν να του χαρίσουν αυτονομία.

Πηγές

  1. Parkinson disease WHO
  2. Parkinson’s Disease Cleveland Clinic
  3. Parkinson’s disease Mayo Clinic
  4. Parkinson’s disease NHS UK
  5. What is Parkinson’s? Parkinson’s Foundation
  6. Parkinson’s Disease National Institute of Neurological Disorders and Stroke

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καμερίνο (Università di Camerino). Πολύ καλός γνώστης της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας. Εργάζεται στο Pharm24 ως Φαρμακοποιός.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek