Νόσος Πάρκινσον: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση
Τεκμηριωμένο
Τι είναι το Πάρκινσον;
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή κατά την οποία κάποια τμήματα του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα που παράγουν τη ντοπαμίνη) καταστρέφονται προοδευτικά. Πρόκειται για μια νόσο του νευρικού συστήματος που προσβάλλει περίπου 1 στους 500 ανθρώπους.
Δεν έχει αποδειχθεί να συνδέεται το Πάρκινσον με την κληρονομικότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου δεν είναι κληρονομικές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια γονίδια τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι έχουν Πάρκινσον έχουν αυτά τα γονίδια ή πως όσοι έχουν τα γονίδια θα εμφανίσουν Πάρκινσον.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Πάρκινσον;
Οι περισσότεροι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν συμπτώματα για πρώτη φορά μετά τα 50 έτη. Υπάρχουν παρόλα αυτά περιπτώσεις όπου τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κάτω από τα 40 έτη (περίπου 1 στους 20 με τη νόσο).
Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι:
- Ακούσιο τρέμουλο συγκεκριμένων σημείων του σώματος (τρόμος)
- Βραδύτητα στην κίνηση
- Δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες
- Δυσκολία στις λεπτές κινήσεις
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, κάποια από τα οποία είναι:
- Προβλήματα μνήμης
- Προβλήματα ισορροπίας
- Ανοσμία
- Αϋπνία
- Κατάθλιψη και άγχος
Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, επισκεφθείτε το θεράποντα ιατρό σας. Εκείνος/η θα μπορέσει να διαγνώσει αν όντως έχετε Πάρκινσον ή τα συμπτώματα οφείλονται σε κάτι άλλο.
Νόσος Πάρκινσον & προσδόκιμο ζωής
Πόσα χρόνια λοιπόν ζουν οι ασθενείς με Πάρκινσον; Οι περισσότεροι ασθενείς με Πάρκινσον ζουν το ίδιο ή σχεδόν όσο θα ζούσαν και χωρίς τη νόσο. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Michael J. Fox για την Έρευνα του Πάρκινσον, “οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα Πάρκινσον γύρω στην ηλικία των 60 και πολλοί ζουν ανάμεσα σε 10 – 20 χρόνια μετά τη διάγνωση.”
Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης του Παρκινσον;
Υπάρχουν πέντε στάδια στη νόσο του Πάρκινσον:
Στάδιο |
Συμπτώματα |
---|---|
1ο Στάδιο | Στο πρώτο στάδιο, ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, όπως τρόμο ή άλλα συμπτώματα κίνησης που εμφανίζονται κυρίως στη μία πλευρά του σώματος, ενώ η καθημερινότητά του δεν επηρεάζεται από αυτά. |
2ο Στάδιο | Τα συμπτώματα αρχίζουν να χειροτερεύουν. Αρχίζουν να επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και προβλήματα στη βάδιση. Οι καθημερινές εργασίες αρχίζουν να είναι πιο δύσκολες για τον ασθενή. /td> |
3ο Στάδιο | Τα συμπτώματα του ασθενούς στο τρίτο στάδιο αρχίζουν να τον επηρεάζουν σε βασικά πράγματα όπως το ντύσιμο. Παρόλο που οι ασθενείς παραμένουν ανεξάρτητοι, μπορεί να χάνουν πιο συχνά την ισορροπία τους ή να γίνονται οι κινήσεις τους πολύ πιο αργές. /td> |
4ο Στάδιο | Στο τέταρτο στάδιο, ο ασθενής παύει να είναι αυτόνομος και να μπορεί να ζει μόνος του. Χρειάζεται βοήθεια για καθημερινές λειτουργίες, όπως το περπάτημα. |
5ο Στάδιο | Το πέμπτο στάδιο είναι το πιο προχωρημένο και δύσκολο. Ο ασθενής χρειάζεται συνεχή φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο. Ακόμα και η ορθοστασία είναι πλέον αδύνατη. Συχνά, ο ασθενής με Πάρκινσον σε αυτό το στάδιο μπορεί να εμφανίσει και παραισθήσεις. |
Υπάρχει θεραπεία για το Πάρκινσον;
Για τη νόσο του Πάρκινσον δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν στη διάθεσή μας φάρμακα με τα οποία μπορούν να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να επιβραδυνθεί η πορεία της νόσου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και νευροχειρουργική επέμβαση.Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα των ασθενών, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν στο να κατευνάσετε τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να εντάξετε στη ζωή σας την αερόβια άσκηση.Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον,οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως κρέας και φασόλια, ώστε να διατηρείται η συνολική τους υγεία. Προστατευτική δράση στους νευρώνες φαίνεται να έχουν και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, E και τα καροτενοειδή, π.χ. β-καροτίνη, λόγω της προστασίας που προσφέρουν από την οξείδωση.Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι:
- αμύγδαλα
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- θαλασσινά
- σόγια
- αβοκάντο
- φυστίκια
Τη β-καροτίνη μπορούμε να τη βρούμε στα παρακάτω :
- Καρότα
- Σπανάκι
- Μαρούλια
- Ντομάτες
- Μπρόκολο
- Γλυκοπατάτες
Επίσης, από μελέτες που έχουν γίνει για το Πάρκινσον, έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να παίξει ρόλο στην επιβράδυνση της κίνησης και τη νευρωνική απώλεια. Έτσι, συστήνεται συχνά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μαγνήσιο. Η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου που προτείνεται είναι τα 800 mg. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε, για να σας συμβουλεύσει τι είναι καλύτερο και πιο ασφαλές για εσάς.Γενικά ένας ασθενής με Πάρκινσον είναι σημαντικό να λαμβάνει τα φάρμακά του συστηματικά, έτσι ώστε να ρυθμίζει τα συμπτώματα και την πρόοδο της νόσου, να τρέφεται σωστά και να πίνει αρκετό νερό ώστε να ενυδατώνει τον οργανισμό. Δεν θα έπρεπε να διστάσει να ζητήσει τη βοήθεια ενός εργοθεραπευτή, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν από την ασθένεια και να βρει τρόπο να λύσει πρακτικά καθημερινά ζητήματα, ενώ χρήσιμα μπορεί να αποβούν και τα βαδιστικά βοηθήματα, όπως είναι ένα μπαστούνι, αφού μπορούν να του χαρίσουν αυτονομία.
Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr