×

Ουρολοίμωξη σε Άνδρες: Συμπτώματα & Θεραπεία

Συντάχθηκε:  23/06/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  29/07/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 48s

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μία συνηθισμένη μολυσματική πάθηση που αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Πιο σπάνια, η ουρολοίμωξη παρουσιάζεται και στους άνδρες. Πολλοί αναρωτιούνται για το πως κολλάει η ουρολοίμωξη στους άνδρες, αλλά υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα ενός άνδρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την ουρολοίμωξη στους άνδρες, συμπεριλαμβάνοντας τις αιτίες της, τα συμπτώματά της και τις μεθόδους αντιμετώπισης της.

 

Ουρολοίμωξη σε άνδρες: αίτια

Η ουρολοίμωξη στους άνδρες συνήθως οφείλεται σε μια μολυσματική προσβολή του ουροποιητικού συστήματος. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Κοινή λοίμωξη: Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από την εισχώρηση βακτηρίων μέσα στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της ούρησης, ιδίως αν η υγιεινή δεν τηρείται σωστά
  • Προστατίτιδα: Η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη στους άνδρες. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι βακτηριακή ή μη βακτηριακή
  • Πυελονεφρίτιδα: Μια μολυσματική προσβολή των νεφρών μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη και σε άνδρες
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη στους άνδρες.

 

Ουρολοίμωξη ανδρών: συμπτώματα

Η ουρολοίμωξη ανδρών μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω συνήθη συμπτώματα:

  • Πόνος ή εκδορές κατά την ούρηση
  • Συχνή και αυξημένη ανάγκη ούρησης
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Πόνος στον κάτω κοιλιακό χώρο ή τον λεκάνη
  • Πυρετός και γενικό αίσθημα δυσφορίας

 

Ουρολοίμωξη ανδρών: αντιμετώπιση & θεραπεία

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης στους άνδρες συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών για την εξάλειψη της μολυσματικής προσβολής. Πάνω απ’ όλα, όμως, η σωστή διάγνωση απαιτείται για να καθοριστεί το κατάλληλο αντιβιοτικό και η διάρκεια της αγωγής.

Επιπλέον, μπορεί να προταθεί η επαρκής ενυδάτωση, η ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων όπως αλκοόλ και καφεΐνη.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης υπάρχουν μερικές φυσικοί μέθοδοι θεραπείας, όπως:

Φυτικά συμπληρώματα: Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα, όπως το cranberry, έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Health Aid Cranberry 5000mg 60tabs. Συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της ανδρικής ουρολοίμωξης
Health Aid Cranberry 5000mg 60tabs

Συμπλήρωμα Διατροφής με Κράνμπερι για Υγιές Ουροποιητικό

 

Προβιοτικά: Η λήψη προβιοτικών σκευασμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του ουροποιητικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης.

Quest CranBiotix
Quest CranBiotix

Συμπλήρωμα Διατροφής με Συνδυασμό Εκχυλίσματος Cranberry & Προβιοτικών

 

Πρόληψη για την ουρολοίμωξη

Για την πρόληψη της ουρολοίμωξης μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Επαρκής ενυδάτωση: Η πρόληψη της ουρολοίμωξης μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά. Η ενυδάτωση βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
  2. Καλή υγιεινή: Η τήρηση καλής υγιεινής είναι σημαντική για την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια πριν αγγίξετε τα γεννητικά σας όργανα και να χρησιμοποιείτε καθαρά εσώρουχα.
  3. Αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων: Ορισμένοι παράγοντες όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, μπορούν να ερεθίσουν το ουροποιητικό σύστημα και να καταστήσουν τους άνδρες ευάλωτους σε ουρολοίμωξη. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε αυτές τις ουσίες και συνήθειες.

 

Συμπεράσματα για την ανδρική ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη στους άνδρες είναι μια σχετικά ασυνήθιστη αλλά ορατή πάθηση. Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ουρολοίμωξης πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για διάγνωση και αντιμετώπιση.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων και την εξάπλωση της μόλυνσης. Το παν είναι η τήρηση της καλής υγιεινής και η πρόληψη της εκτεθειμένης σε βακτήρια περιοχής των γεννητικών οργάνων, είναι επίσης σημαντικές για την πρόληψη της ουρολοίμωξης στους άνδρες.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek