×

Ουρολοίμωξη & Σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάχθηκε:  10/07/2024, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 22s

Ουρολοίμωξη και σεξ: δυο λέξεις διαφορετικές, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά αλληλένδετες μεταξύ τους. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, το σεξ, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση και επιδείνωση της ουρολοίμωξης, κατά πόσο όμως ισχύει αυτή η πληροφορία; Παράλληλα, η σεξουαλική επαφή με ουρολοίμωξη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα άτομα που συνευρίσκονται σύμφωνα με έρευνες, κατά συνέπεια, κι αυτή η παράμετρος χρήζει αναφοράς.

Στο άρθρο μας, θα αναλύσουμε ότι αφορά την ουρολοίμωξη και το σεξ, τη μετάδοση αλλά και τρόπους αποφυγής αυτής της επώδυνης κατάστασης.

 

Ουρολοίμωξη μετά το σεξ: μπορεί να συμβεί;

Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη σεξουαλική επαφή, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης όταν το ένα άτομο είναι μολυσμένο. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως η ουρολοίμωξη δε θεωρείται ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ), αλλά μπορεί να γίνει μετάδοση αυτής μέσω των βακτηριδίων που μεταφέρονται από τα γεννητικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη σεξουαλική πράξη, ακόμα και μέσω του στοματικού ή πρωκτικού σεξ, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ενός ανθρώπου. Οι γυναίκες έχουν πιο κοντή ουρήθρα από τους άνδρες, γεγονός που διευκολύνει τα βακτήρια να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η εμφάνιση συμπτωμάτων μετά το σεξ γίνεται μετά από 24 – 48 ώρες μετά την επαφή, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και μετά από λίγες μέρες.

 

Σεξ με ουρολοίμωξη: τι επιπτώσεις έχει;

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, η ουρολοίμωξη συνδέεται με επίπονα συμπτώματα, όπως πόνο στην ουρήθρα ή τα νεφρά, δυσκολία στην ούρηση και γενικότερο πόνο. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ικανά σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσουν κάποια άτομα στην τέλεση της σεξουαλικής πράξης.

Μια ουρολοίμωξη μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ιστούς στο ουροποιητικό σας σύστημα και η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ερεθίσει αυτούς τους ιστούς ακόμη περισσότερο.

Το σεξ, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τον/τη σύντροφό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνήθως συνιστούν να περιμένετε να κάνετε σεξ μέχρι να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα και να ολοκληρώσετε ολόκληρη τη θεραπεία σας.

Ορισμένες από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το σεξ με ουρολοίμωξη είναι οι παρακάτω:

  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων: η διείσδυση μέσω του σεξ μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα πόνου ή δυσφορίας στα γεννητικά όργανα, καθώς ασκείται πίεση σε αυτά.
  • Παρουσία νέων βακτηρίων: Εάν έχετε ήδη ουρολοίμωξη, η διείσδυση μπορεί να μολύνει ξανά ή να εισάγει μια νέα πηγή βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.
  • Μετάδοση ΣΜΝ: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ουρολοίμωξη δε θεωρείται ΣΜΝ, αλλά μπορεί να αποτελέσει παρενέργεια ενός απ’ αυτά, όπως είναι τα χλαμύδια.

 

Ουρολοίμωξη & σεξ: τι πρέπει να προσέξω;

Όπως προκύπτει, η σεξουαλική επαφή και η ουρολοίμωξη είναι δύο καταστάσεις που δεν πρέπει να συνάδουν μεταξύ τους. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε σεξ, παρόλο που δεν είναι σε καμία περίπτωση η βέλτιστη λύση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Να προσέχετε τα συμπτώματά σας
  • Να ουρείτε πριν ή μετά το σεξ ακόμα κι αν νιώσετε αυτή την ανάγκη κατά τη διάρκεια
  • Να πλένεστε σωστά και επιμελώς μετά το σεξ, δίνοντας έμφαση στα γεννητικά σας όργανα
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε το στοματικό σεξ, που αποτελεί δευτερογενή πηγή μόλυνσης
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό
  • Αποφύγετε προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας
  • Να πίνετε άφθονο νερό

 

Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά από ουρολοίμωξη;

Συνήθως, κάποιοι ειδικοί, συστήνουν την επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά τη λήψη αντιβιοτικών, χωρίς όμως να είναι απόλυτος κανόνας. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα ή υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση υγείας (π.χ. εγκυμοσύνη), μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα αναμονής. Επιπλέον, καλό θα είναι να ολοκληρώνετε την αγωγή σας και μετέπειτα να αρχίζετε τη σεξουαλική επαφή, καθώς μπορεί να νιώθετε καλά και να έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα, αλλά τα βακτήρια να μην έχουν εξουδετερωθεί πλήρως.

 

✍️ Όπως βλέπουμε, σεξ και ουρολοίμωξη μπορούν να συνυπάρχουν, ωστόσο, με οδυνηρές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις για τα άτομα που συνευρίσκονται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ιατρό αν παρουσιάσετε συμπτώματα ουρολοίμωξης, έτσι ώστε να την αντιμετωπίσετε με σωστό τρόπο και να απολαύσετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προβλήματα.

Πηγές

  1. National Library of Medicine, Sex differences in IL-17 contribute to chronicity in male versus female urinary tract infection, source: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6629110/

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek