×

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Πως θα τον νικήσουμε;

Συντάχθηκε:  03/02/2023, από , Συντακτική Ομάδα
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 52s

Η 4η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Ο καρκίνος, μέχρι σήμερα, αποτελεί τη no.1 αιτία θανάτων, διεθνώς. Οι έρευνες και μελέτες συνεχίζονται καθημερινά και οι επιστήμονες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από τον καρκίνο.

Μεγάλο ερώτημα για αρκετούς ανθρώπους και επιστήμονες είναι: «τι νικάει τον καρκίνο;» Τι βοηθάει, όμως, ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου;

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου, είναι η αφύπνιση για το φάσμα του καρκίνου, καθώς, όπως δείχνουν συνεχώς νεότερες μελέτες, η πρόληψη σώζει!

 

Νεότερα στοιχεία για τον καρκίνο

Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, που αντλήθηκαν από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, «δείχνουν» πως τα περιστατικά καρκίνου ανέρχονται σε 68.000 κάθε χρόνο, ενώ οι θάνατοι στους 33.000 κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του 2020 για την ΕΕ, σχεδόν 3 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 1,274 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο. Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας μετά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι καινοτόμες θεραπείες και η καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη έχουν επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς.

Το πρόβλημα, όμως στα στατιστικά, είναι πως η έλευση της πανδημίας προκάλεσε διακυμάνσεις στις καταγραφές περιστατικών καρκίνου. Επειδή ο κορονοϊός αποτέλεσε υγειονομική προτεραιότητα διεθνώς, οι εξετάσεις για τον καρκίνο παρουσίασαν πτώση, αλλά προβλέπεται να ανέβει αυτό το ποσοστό και εν συνεχεία να ανέβουν οι δείκτες με ασθενείς που έχουν καρκίνο. Χαρακτηριστικό στατιστικό αποτελεί πως 1 στους 5 καρκινοπαθείς δεν υποβλήθηκε έγκαιρα στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

 

Donald Ingber (Wyss Institute): Η θεραπεία του καρκίνου θα πρέπει τελικά να είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση επειδή η ίδια η ασθένεια είναι τόσο πολύπλευρη

 

Πρόληψη κατά του καρκίνου: Είναι χρέος μας

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα για κάθε προηγμένο κράτος, αλλά η επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάθε άνθρωπος, θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να προλαμβάνει κάθε αρνητική κατάσταση. Κοινώς, η πρόληψη σώζει.

Όπως υποδηλώνουν και τα στοιχεία από την ΕΕ, σήμερα, το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί έγκαιρα και υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12 εκατ. Επιζώντες στην ΕΕ από καρκίνο.

Στην Ελλάδα, δε, η πρόληψη για τον καρκίνο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up). Παράλληλα, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, διατίθεται το ποσοστό 0,5% της συνολικής δαπάνης για αντιμετώπιση του καρκίνου, ένα ποσοστό ανύπαρκτο.

 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία: Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα

 

Στο δια ταύτα, η προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και σε θεραπεύσιμο στάδιο των συχνότερων μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, του ήπατος και του παγκρέατος, είναι πολύ σημαντική και για αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά και μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων, εφόσον το άτομο κρίνεται ικανό, με βάση τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, να υποβληθεί σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία στην περίπτωση θετικής διαγνώσεως.

Συνήθεις μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης είναι οι παρακάτω:

  • Μαστογραφία
  • κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP)
  • Κολονοσκόπηση
  • αξονική τομογραφία θώρακος
  • Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Διατροφή κατά του καρκίνου

Η διατροφή πολλές φορές συνδέεται θετικά – και αρνητικά – με τον καρκίνο. Έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχουν κάποιες τροφές. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται επανάπαυση σε καμία περίπτωση, καθώς δεν υπάρχει τροφή που να εξαφανίζει τον καρκίνο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κ.λπ., που έχουν αυτές οι τροφές και συντελούν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

Τροφές κατά του καρκίνου

Μήλα Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η πολυφαινολική φλορετίνη αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2) και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων σε προχωρημένο στάδιο σε ορισμένους τύπους καρκίνου
Μούρα Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Μια μελέτη δείχνει ότι η ανθοκυανίνη, η οποία είναι μια ένωση στα βατόμουρα, μειώνει τους βιοδείκτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σταυρανθή λαχανικά Τα σταυρανθή λαχανικά εμπεριέχουν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με τη γενιστεΐνη, μια ένωση στη σόγια, μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου του μαστού. Στα σταυρανθή λαχανικά βρίσκουμε το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι) και τα γογγύλια.
Καρότα Τα καρότα περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, εμπεριέχει β-καροτίνη, που δείχνει ότι συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καρότων έχει ως αποτέλεσμα 26 % χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Ψάρια Ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο γαύρος, είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτη έχει συνδέσει τη μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου με την κατανάλωση ιχθυελαίου.
Καρύδια Όλοι οι ξηροί καρποί μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικοί για την υγεία μας, αλλά τα καρύδια λίγο παραπάνω. Περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται pedunculagin, την οποία το σώμα μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 

Πηγές

The best cancer-fighting foods (medicalnewstoday.com)

Καταπολεμώντας τον καρκίνο στην ΕΕ: στατιστικά και δράσεις (europarl.europa.eu)

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: 33.000 θάνατοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο (naftemporiki.gr)

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (nextdeal.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek