×

Παπάγια: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Συντάχθηκε:  10/12/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 49s

Η παπάγια, γνωστή και ως «ο καρπός των αγγέλων» σύμφωνα με τον Χριστόφορο Κολόμβο, είναι κάτι παραπάνω από ένα εξωτικό φρούτο. Με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση της και τη μεταξένια υφή της, αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό που συνδυάζει απόλαυση και υγεία.

Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, η παπάγια δεν είναι απλώς ένα φρούτο για το πιάτο σας, αλλά και σύμμαχος για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Στο άρθρο μας, θα ανακαλύψουμε τα πάντα για την παπάγια, από τα οφέλη της και τους τρόπους κατανάλωσης, μέχρι τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση της.

 

Τι Είναι η Παπάγια;

Η παπάγια είναι ένα μικρό, θαμνώδες δέντρο με κούφιο κορμό, μεγάλα φοινικοειδή φύλλα και καρπό που θυμίζει πεπόνι, με λεία υφή. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, έχει καταγωγή από την Κεντρική Αμερική.

Το φρούτο συνήθως συλλέγεται όταν είναι πράσινο το χρώμα του και στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει. Με την ωρίμανσή του, το εσωτερικό του είναι γλυκό και ζουμερό και έχει παρόμοια γεύση με αυτή ενός πεπονιού. Αντιστοίχως, οι καρποί της παπάγιας μπορούν να καταναλωθούν, έχουν όμως πιο πικρή γεύση.

Η παπάγια αναπτύσσεται καλύτερα σε τροπικά κλίματα, όπου υπάρχουν άφθονες βροχοπτώσεις αλλά λίγες μακροχρόνιες πλημμύρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν μια καλλιέργεια παπάγιας.

 

Διατροφική Αξία της Παπάγιας

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, που μπορεί να διασπάσει τις σκληρές πρωτεϊνικές αλυσίδες που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Χάρη σ’ αυτή την ουσία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παπάγια για να μαλακώσουν το κρέας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Μία παπάγια μικρού μεγέθους (152g) περιέχει:

  • Θερμίδες: 59
  • Υδατάνθρακες: 15g
  • Φυτικές ίνες: 3g
  • Πρωτεΐνη: 1g
  • Βιταμίνη C: 157% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Α: 33% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9): 14% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 11% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Ίχνη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών Β1, Β3, Β5, Ε και Κ

Η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, που αποτελούν αντιοξειδωτικά και ευθύνονται για το πορτοκαλί χρώμα του φρούτου.

 

Οφέλη για την Υγεία

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, η παπάγια, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Ως γνωστόν, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως η παπάγια, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας στο σώμα να καταπολεμήσει βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες.

Η παπάγια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για ένα υγιές και λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022, η παπάγια που έχει υποστεί ζύμωση, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, καθώς μπορεί να βελτιώσει την οξειδοαναγωγική ισορροπία και να ενισχύσει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφέλη για την Πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα της παπάγιας σε φυτικές ίνες και νερό, συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Συμπληρωματικά, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, οι σπόροι, τα φύλλα και οι ρίζες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι θεραπεύουν τα έλκη σε ζώα και ανθρώπους. Μάλιστα, σε τροπικές χώρες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παπάγια ως μέσο φυσικής ανακούφισης της δυσκοιλιότητας και των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Σε μια μελέτη του από τους Claus Muss et. 2016, οι άνθρωποι που έλαβαν μια φόρμουλα με βάση την παπάγια για 40 ημέρες, παρατήρησαν αξιόλογη βελτίωση στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

Ως προς το ένζυμο της παπαΐνης, που περιέχεται στην παπάγια, βοηθάει εξίσου στην πέψη, καθώς καθιστά την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη. Αρκετές φορές, αποτελεί συστατικό σε ορισμένα συμπληρώματα δίχως ιατρική συνταγή, για την καταπολέμηση ηπίων στομαχικών διαταραχών.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, το φρούτο παπάγια αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως είναι τα καροτενοειδή κι η βιταμίνη C.

Σύμφωνα με έρευνες, η μείωση του οξειδωτικού στρες αποδίδεται στην περιεκτικότητα της παπάγιας σε λυκοπένιο (αντιοξειδωτικό) και στην ικανότητά της να απομακρύνει την περίσσεια σιδήρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι παράγει ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με πληθώρα ξεχωριστών μελετών, η παπάγια που έχει υποστεί ζύμωση συμβάλλει εξίσου στη μείωση σε:

  • ηλικιωμένους
  • άτομα με προδιαβήτη
  • ήπιο υποθυρεοειδισμό
  • ηπατική νόσο

Επιπλέον, αναφορικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχει διαπιστωθεί πως η παπάγια συμβάλλει στη μείωση των ελευθέρων ριζών, που αποτελούν παράγοντα επιβάρυνσης για τη νόσο. Ως προς τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ που έλαβαν σκόνη παπάγιας που είχε υποστεί ζύμωση για έξι μήνες, παρουσίασαν 40% μείωση ενός βιοδείκτη που υποδεικνύει οξειδωτική βλάβη στο DNA.

 

Πώς να Επιλέξετε και να Αποθηκεύσετε την Παπάγια

Όταν επιλέγετε μια παπάγια, σκεφτείτε πότε και πώς θέλετε να την καταναλώσετε. Οι πράσινες παπάγιες δεν είναι ακόμη ώριμες και δε θα έχουν τη χαρακτηριστική γεύση ή υφή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άγουρη παπάγια αξιοποιείται σε ορισμένα πιάτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παπάγια με πορτοκαλί χρώμα, προσφέρει την ένδειξη ότι είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

Ως προς την αποθήκευση του φρούτου, μπορείτε να προμηθευτείτε άγουρη παπάγια και να την τοποθετήσετε σε ένα μέρος που έχει θερμοκρασία δωματίου και να αφήσετε να ωριμάσει φυσικά. Η αποξηραμένη παπάγια χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορεί να διατηρηθεί στην κλειστή της συσκευασία σε (18°C max) και ξηρό μέρος (σχετική υγρασία RH 60% max), για έως 12 μήνες.

 

Τρόποι Κατανάλωσης της Παπάγιας

Η παπάγια μπορεί να καταναλωθεί με αρκετούς τρόπους, όπως φρέσκια, σε μορφή χυμού ή αποξηραμένη παπάγια, που αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές και τονωτικό σνακ.

Φρέσκια Παπάγια

Εάν θέλετε να καταναλώσετε φρέσκια παπάγια, προτιμήστε να είναι ώριμη, καθώς θα έχει καλύτερη γεύση και υφή. Μόλις είστε έτοιμοι να καταναλώσετε το φρούτο, απλά κόψτε το, αφαιρέστε τους σπόρους και φάτε το εσωτερικό του. Η φλούδα και οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα τρώνε.

Χυμός Παπάγιας

Ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για κατανάλωση της παπάγιας είναι η παρασκευή χυμό παπάγιας. Μπορείτε να κόψετε την παπάγια σε κομμάτια, χωρίς τους σπόρους και τη φλούδα, και να τα ρίξετε σε ένα μπλέντερ.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα φρούτα που ταιριάζουν στις γεύσεις σας και να φτιάξετε έναν ανάμεικτο χυμό φρούτων. Επίσης, μπορείτε, με την ίδια λογική, να παρασκευάσετε και smoothie παπάγιας.

 

Πιθανές Παρενέργειες και Προφυλάξεις

Συνήθως, η κατανάλωση παπάγιας δε συνοδεύεται με παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:

Μπορούν να εκδηλωθούν διαταραχές όπως ναυτία και εμετός από τη λήψη εκχυλίσματος παπάγιας σε άτομα με ευαισθησία.

  • Ο άγουρος καρπός παπάγιας περιέχει το ένζυμο παπαΐνη. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων παπαΐνης ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο.
  • Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ, θα πρέπει να προσέξετε με την κατανάλωση παπάγιας ή προϊόντων που περιέχουν την παπάγια ως συστατικό.
  • Η άγουρη παπάγια περιέχει παπαΐνη. Εάν είστε αλλεργικοί στην παπαΐνη, αποφύγετε την άγουρη παπάγια.

Ως προς την εγκυμοσύνη, χρειάζεται προσοχή, καθώς ουσίες όπως η μη επεξεργασμένη παπαΐνη, μπορεί να δηλητηριάσει το έμβρυο ή να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Ως προς την περίοδο του θηλασμού, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες και ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνείτε με τον γιατρό σας προτού καταναλώσετε παπάγια.

Στην περίπτωση που επρόκειτο να πραγματοποιήσετε χειρουργείο, θα πρέπει να διακόψετε την κατανάλωση παπάγιας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν. Η παπάγια και πιο συγκεκριμένα αυτή που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επηρεάζοντας τη διαδικασία της επέμβασης.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek