×

Παχυσαρκία: Πώς αντιμετωπίζεται σε παιδιά & ενήλικες;

Συντάχθηκε:  31/03/2022, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 14s

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι έντονοι ρυθμοί που επικρατούν έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος επιλέγει να ζει και να τρέφεται.

Παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία αύξηση στα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο καλούν όλους προς ενημέρωση με στόχο τη μείωση της μάστιγας αυτής καθώς αφορά όλες τις ηλικίες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της παχυσαρκίας που έχει οριστεί στις 4 Μαρτίου, επικρατεί μια πιο στοχευμένη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και για τα αίτια και τις επιπτώσεις του.

 

Τι είναι η παχυσαρκία;

Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε ότι στον οργανισμό αποθηκεύονται μεγαλύτερες ποσότητες λίπους από το κανονικό με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του βάρους του σώματος.

Η παχυσαρκία εντοπίζεται όλο και σε περισσότερα άτομα τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά ή εφήβους.

Οι επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση είναι πολλές και σοβαρές, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας , ενώ παράλληλα επηρεάζει συνολικά τη ζωή και την καθημερινότητά του ατόμου, δηλαδή επηρεάζει εξίσου την κοινωνική, προσωπική ή επαγγελματική του ζωή.

Επίσης εκτός από την υγεία έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου με παχυσαρκία.

 

Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;

Κάποια από τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι τα παρακάτω:

  • Μη σωστή διατροφή και διατροφικές συνήθειες.
  • Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες.
  • Υπερβολική ποσότητα φαγητού σε συνδυασμό με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές τροφών
  • Ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες

 

Ψυχολογικά αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας

  • Η υπερβολική λήψη φαγητού που υπερβαίνει το φυσιολογικό με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους πέρα από τα κανονικά και στην αύξηση της αποθήκευσης του λίπους, δηλαδή στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με το ψυχολογικό κενό που μπορεί να νιώθει κάποιος. Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που νιώθουν ψυχολογικά άδεια και κενά, λόγω επιλογών που δεν τους καλύπτουν, είτε προσωπικά ή επαγγελματικά τείνουν να βρίσκουν διέξοδο στο να καλύψουν το κενό αυτό με το φαγητό.
  • Επιπλέον το συσσωρευμένο άγχος, στρες και η ψυχολογική πίεση είναι επίσης αίτια που μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση φαγητού και τις περισσότερες φορές η επιλογή φαγητού είναι τροφές που εμπεριέχουν ζάχαρη και τα γνωστά junk food, που είναι ίσως από τις τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, όταν λαμβάνονται συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες.

Τα παραπάνω αίτια παρουσιάζονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αφού η υποχρεώσεις, τα περιβάλλοντα που ζει κάποιος και αναπτύσσεται αλλά και γενικά η κοινωνία, όπως είναι δομημένη, επηρεάζει πολύ τα συγκεκριμένα ψυχολογικά αίτια.

  • Η συνεχόμενη μειωμένη διάθεση και μη όρεξη για ζωή , η οποία μπορεί να συνδέεται με τάσεις μελαγχολίας και η ανάπτυξη προβληματικών και δύσκολων ανθρώπινων σχέσεων που αναπτύσσει κάποιος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά στην παχυσαρκία.
  • Η βία σε διαπροσωπικές σχέσεις και η κακή σχέση με τον εαυτό μας είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση λήψης της τροφής σε τέτοιο βαθμό που συμβάλλει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα τρόπο ξεσπάσματος και αποφυγής της πραγματικότητας και των συναισθημάτων που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα την επιλογή της διαφυγής στο φαγητό.

 

Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο άτομο

Είτε αναφερόμαστε στην παιδική παχυσαρκία, είτε στην παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε ενήλικες οι επιπτώσεις που μπορεί να εμφανίσει είναι εξίσου σημαντικές τόσο σε επίπεδο υγείας και πρόσθετων σοβαρών προβλημάτων , όσο και στην εμφάνιση ψυχολογικών αλλά και πρακτικών προβλημάτων στην καθημερινότητα και στη διαβίωση του ατόμου που νοσεί από παχυσαρκία.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Φυσικά σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων παχυσαρκίας χρειάζεται η συμβολή και η καθοδήγηση από έναν ειδικό γιατρό.

Η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις στην υγειά ενός ατόμου συνολικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και για το λόγο αυτό η συμβολή ενός ή περισσοτέρων ειδικού στην αντιμετώπιση της είναι καθοριστική και απαραίτητη.

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδική παχυσαρκίας

 

junk food concept

 

  • Σωστή διαπαιδαγώγηση και υγιές περιβάλλον ανάπτυξης των παιδιών
  • Ενημέρωση με όμορφο και χαλαρό τρόπο, χωρίς πίεση για τις σωστές τροφές και τα θρεπτικά συστατικά τους
  • Μείωση των ανθυγιεινών τροφών ως επιλογές σε μικρές ηλικίες
  • Υποστηρικτικό περιβάλλον με συνθήκες ανάπτυξης και υιοθέτησης ισορροπημένης διατροφής και άσκησης στην καθημερινότητα του παιδιού
  • Συζήτηση και ανάλυση για οτιδήποτε αγχώνει ή προβληματίζει το παιδί με στόχο μιας ισορροπημένης ψυχολογικής κατάστασης κατά την ανάπτυξή του

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση ενήλικης παχυσαρκίας:

Η καθοδήγηση από ειδικά εξειδικευμένους διατροφολόγους και ιατρούς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενήλικης παχυσαρκίας. Το άτομο πρέπει να αποφύγει αυθαίρετες αυστηρές δίαιτες κατά της παχυσαρκίας και να συμβουλευτεί ειδικούς που γνωρίζουν να καθοδηγήσουν και να διαμορφώσουν ένα πλάνο διατροφής και παρακολούθησης της υγείας και της πορείας τους με σκοπό τη μείωση του βάρους και του περιττού λίπους.

Επίσης πολύ σημαντική είναι και η συμβολή και η καθοδήγηση σε όποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη ενός ψυχολόγου, με σκοπό την αντιμετώπιση και την μείωση των ψυχολογικών αιτιών που συνδέονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Σε πολλές περιπτώσεις και ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού τους, συστήνεται η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με επεμβάσεις που πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά με αποτέλεσμα η νοσηλεία να μειώνεσαι σχεδόν στις 5 ημέρες και η διαδικασία να έχει γίνει σαφώς πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν.

Ενώ ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού υπάρχουν και περιπτώσεις όπου χορηγούνται φάρμακα με σκοπό την μείωση της όρεξης για φαγητό και με στόχο την απώλεια βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση και η καθοδήγηση από τους ειδικούς είναι απαραίτητη, τόσο για την ενήλικη, όσο και για την παιδική παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία καθώς συνδέεται άμεσα με την υγεία του ατόμου και μπορεί να προκαλέσει και επιπρόσθετα προβλήματα υγείας και παθήσεις , ενώ έχει και μεγάλη σύνδεση με τη ψυχολογική υγειά, χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με τη συμβολή από ειδικούς διατροφολόγους, ιατρούς και ψυχολόγους.

Άλλωστε η διαδικασία της αντιμετώπισης, της αποκατάστασης και της διατήρησης στην πορεία του σωστού βάρους σίγουρα απαιτεί χρόνο, σωστή καθοδήγηση και προσπάθεια.

 

Συμπληρώματα & Παχυσαρκία

Πολλά συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα περιέχουν ουσίες, όπως η εφεδρίνη, οι οποίες ενεργοποιούν το μεταβολισμό και δρουν με παρόμοιο τρόπο με την αδρεναλίνη. Τέτοια συμπληρώματα διατροφής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα με αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος, οι οποίοι γνωρίζουν το ιατρικό σας ιστορικό και μπορούν να σας συμβουλεύσουν σωστά για τα συμπληρώματα διατροφής που μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek