×

Ποια Είναι Η Καλύτερη Διατροφή Για Τις Διάρροιες;

 Ανανεώθηκε: 12/07/2023  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 4s

Οι διάρροιες αποτελούν μια επώδυνη κατάσταση για αρκετούς ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Οι αιτίες που τις προκαλούν είναι αρκετές, ενώ οι αγωγές που μπορεί να λάβει ένα άτομο είναι αρκετές, όπως και οι τροφές που μπορεί να καταναλώσει.

Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν μερικές τροφές που βοηθούν αρκετά στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί τις συνήθεις αιτίες που προκαλούν τη διάρροια αλλά και αντιμετώπιση με την κατάλληλη διατροφή.

 

Διάρροιες: Αιτίες που τις προκαλούν

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες διάρροιας. Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια κοινή αιτία τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα.

Επίσης, διάρροια μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα άγχους, τροφικής αλλεργίας, φαρμακευτικής αγωγής ή μακροχρόνιας πάθησης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αυτά αποτελούν και τα συνήθη αίτια πρόκλησης της διάρροιας.

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα αίτια προκλήσεως μιας διάρροιας μπορούν να είναι αρκετά, οπότε απαιτείται επικοινωνία με τον προσωπικό σας ιατρό, αν παρατηρήσετε κάποια μεμονωμένα συμπτώματα.

Εάν είστε ενήλικας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως:

  • Η διάρροια σας επιμένει πέρα από δύο ημέρες χωρίς βελτίωση
  • Αφυδάτωση
  • Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά ή στο ορθό
  • Τα κόπρανα έχουν ερυθρό ή μαύρο χρώμα
  • Έχετε πυρετό πάνω από 39 C

Στα παιδιά και ιδιαιτέρως στις αρκετά μικρές ηλικίες, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό σας εάν η διάρροια του παιδιού σας δεν βελτιωθεί εντός 24 ωρών ή εάν το παιδί σας:

  • Αφυδατώνεται
  • Έχει πυρετό πάνω από 39 C
  • Τα κόπρανα έχουν ερυθρό ή μαύρο χρώμα

 

💡Μείνετε στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον 48 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο διάρροιας για να αποτρέψετε τη μετάδοση οποιασδήποτε λοίμωξης σε άλλους.

 

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη διάρροια;

Κατά κύριο λόγο, οι διάρροιες «αποχωρούν» μετά από λίγες μέρες. Στην περίπτωση που επιμείνουν, απαιτείται η συνδρομή του προσωπικού σας ιατρού. Παρόλα αυτά, μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός, χρειάζεται τακτικά ενυδάτωση. Παράλληλα, η χρήση σκευασμάτων με ηλεκτρολύτες και τα προβιοτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Όσον αφορά τη διατροφή, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται λέγοντας «τι να φάω όταν έχω διάρροια;» Προς απάντηση αυτού του ερωτήματος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρέπει να τρώτε τρόφιμα που δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε, για να σταματήσει τη διάρροια. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να αποφύγετε, μιλήστε με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις προβληματικές τροφές!

Τροφές που βοηθούν – όχι για όλους τους οργανισμούς – στην αντιμετώπιση της διάρροιας, είναι:

  1. Πατάτες
  2. Απαλό φυστικοβούτυρο
  3. Κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα
  4. Γιαούρτι

Επιπλέον, υπάρχει η γνωστή σε αρκετό κόσμο η δίαιτα BRAT, που περιλαμβάνει μπανάνες, ρύζι (λευκό), σάλτσα μήλου και τοστ, αλλά αρκετοί γιατροί δεν τη συνιστούν πια.

Υπάρχουν τροφές, όμως, που θα πρέπει να αποφεύγει ένας οργανισμός όταν έχει διάρροιες:

  1. Λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα
  2. Ωμά φρούτα και λαχανικά
  3. Πικάντικα φαγητά
  4. Ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφές και σόδα
  5. Φασόλια
  6. Λάχανο

 

Πρόληψη για τη διάρροια

Η πρόληψη είναι το παν για πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, έτσι συμβαίνει και για τις διάρροιες. Δείτε παρακάτω χρήσιμα tips για να αποφύγετε τις διάρροιες αλλά και τη μετάδοση προς άλλους ανθρώπους:

  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι τουλάχιστον 20’ και ζεστό νερό αφού πάτε στην τουαλέτα και πριν φάτε ή ετοιμάσετε φαγητό
  • Να καθαρίζετε την τουαλέτα, συμπεριλαμβανομένης της λαβής και του καθίσματος, με απολυμαντικό μετά από κάθε επεισόδιο διάρροιας
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες, φανέλες, μαχαιροπίρουνα ή σκεύη με άλλα μέλη του νοικοκυριού
  • Αποφύγετε το δυνητικά μη ασφαλές νερό της βρύσης και τα κακοψημένα τρόφιμα όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό
  • Να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών όταν δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι

 

Πηγές

Understanding Diarrhea Treatment (webmd.com)

Diarrhoea (nhsinform.scot)

Diarrhea (mayoclinic.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα